چگونه اسرائیل قوی‌ترین سیستم اطلاعاتی را ساخت؟ داستان موساد

Описание к видео چگونه اسرائیل قوی‌ترین سیستم اطلاعاتی را ساخت؟ داستان موساد

حمایت اختیاری از دیپ پادکست:
  / deeppodcastiran  

Instagram:   / deep.podcast  
Telegram Channel: Https://www.telegram.me/deeppodcast
ـــــــــــــــ
music by @incompetech_kmac Kevin MacLeod ‪@ScottBuckley‬
ــــــــــــــ
00:00 مقدمه
00:50 تاریخچه موساد
07:15 شیوه عمل و ساختار
20:21 استخدام و آموزش
24:40 مهمترین عملیاتهای موساد
34:20 امروز و آینده موساد
موساد : سازمان اطلاعات و عملیات ویژه اسرائیل
دوید بِن گوریون بنیانگزار و اولین نخست وزیر اسرائیل بود. اون اعتقاد داشت اسرائیل از ابتدای تاسیس تحت فشار دشمنانش قرار داره. پس باید راهی پیدا کنه تا با دشمنان بجنگه. به اعتقاد بن گوریون قوی ترین سلاح برای مبارزه و یا دفاع، چیزی نیست جز اطلاعات. اون گفته بود اسرائیل باید تا جاییکه میشه و در بالاترین سطح، از تمامی اطلاعات کشورهای اطراف با خبر بشه. چه اونهایی که دوست هستن چه اونهایی که دشمنن.
نتیجه این حرف‌ها سازمانی شد به اسمِ سازمان موساد. یکی از پیچیده‌ترین سازمان‌های اطلاعاتی و جاسوسی در جهان
موساد مدت کوتاهی بعد از جنگ جهانی دوم تاسیس شد. درست بعد از اینکه کشور تازه تاسیس اسرائیل اولین انتخاباتش رو برگزار کرد و توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته شد.
موساد از دلِ یک سازمانِ دیگه بیرون اومد. سازمانی به اسمِ (هاگانا) این سازمان در اصل یک گروه نظامی بود. اعضای این گروه از یهودیانی بودند که قبل از جنگ جهانی دوم هم در حال مبارزات مسلحانه بودند. اما به قدری حجم کشتار و جنایات این گروه زیاد بود که بعد از جنگ جهانی دوم، بریتانیا اولین کشوری بود که هاگانا رو به عنوان یک گروه تروریستی ثبت کرد
بخش اطلاعاتی هاگانا هم به چند بخش دیگه تقسیم شد. این بخش‌ها عبارت بودند از :
امان شین بت موساد
در واقع اسرائیل این تقسیم بندی رو از آمریکا یاد گرفته بود. در آمریکا سازمان FBI مسائل داخلی رو کنترل میکنه و CIA مسئول رسیدگی به مسائل خارج از آمریکاست. در اسرائیل هم قرار بر این شد تا عملیات برون مرزی به موساد واگزار بشه. اطلاعات رو جمع‌آوری کنن، داده‌ها رو تحلیل کنن ، و در صورت لزوم عملیات انجام بدن.
اما اون دو تا سازمان دیگه چیکار میکنن؟ یعنی امان و شین بت
سازمان امان ، مسئول اطلاعات نظامیِ اسرائیله.
و در نهایت شین بت ، مسئول امنیت در داخلِ اسرائیله.
جنگ سرد برای موساد موقعیت خیلی خوبی بود. چون سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس داشتن با ( کا گِ بِ) شوروی رقابت میکردن. موساد یه جورایی مسئول جنگِ سرد در خاورمیانه شد. یعنی بال قدرتِ کشورهای غربی در خاورمیانه.
جدا از اون به دنبال محاکمه اعضای سابق نازی‌ها میگشت. رژیم نازی‌ها در آلمان که در دوران جنگ جهانی دوم مسئول قتل عام شش میلیون یهودی بودن به همین موساد به دنبال این بود که رهبرانِ این رژیم رو هر جایی که هستن پیدا کنه و پای میز محاکمه بکشونه.
این حرکت خیلی دشوار بود چون اکثر نازی‌ها به کشورهای مختلفی فرار کرده بودن از آمریکا و اروپا گرفته تا حتی خاورمیانه. خیلیاشون هم اسم و هویتشون رو تغییر داده بودن و پیدا کردنشون به این راحتی‌ها نبود.
انجام چنین عملیاتهایی برای یک سازمان اطلاعاتی تازه تاسیس بسیار کار دشواری بود.
جدا از افرادی که به طور مستقیم دارن با موساد کار میکنن ، معروفترین بخش موساد مربوط به افراد و عملیاتهایی میشه که خارج از اسرائیل هستن. یکم بریم جلوتر به چند تا عملیاتهای معروف موساد که خارج از مرزهای اسرائیل اتفاق افتاد اشاره میکنیم، اما از همه اینها مهمتر تاکتیک و روشهای عجیب و غریبیه که این سازمان برای عملیاتهاش در نظر گرفته.
هر چند خیلی از این عملیاتهایی که میخوایم در موردشون صحبت کنیم به موساد نسبت داده شده و هنوز این سازمان به طور رسمی مسئولیت اونها رو قبول نکرده.
به طور کلی از دهه 80 میلادی به اینور، اطلاعات بسیار کمی از موساد به بیرون درز کرده . سطح امنیتیِ سازمان به شدت بالا و عمیقه. حتی دقیقا معلوم نیست چند تا کارمند در ساختمون رسمیش دارن کار میکنن.
اما، به هر حال با بررسی این عملیاتها، رسانه‌ها تونستن به یکسری از اطلاعات دست پیدا کنند.
بر اساس اطلاعات به دست اومده از پرونده‌های موساد و عملیاتهایی که در سراسر دنیا انجام شده، موساد بسیار به ترور کردن افرادِ کلیدی علاقه داره.
معمولا ترور افراد کلیدی بخشی از سیاستهای سازمان‌های اطلاعاتی هستند. سازمانهایی در هر جایی از دنیا. اما به هر حال این سازمانها نماد ملی یک کشورن و رسمی‌ان. اگر تروری انجام بشه و فلان سازمانِ ملی رو متهم کنن، چنین چیزی اصلا برای اون کشور خوب نیست. اما داستان برای موساد فرق میکنه، هر چند خیلی از این ترورها رو به طور رسمی گردن نمیگیره، اما واکنش خاصی هم نشون نمیده و رسانه‌های اسرائیل جوری وانمود میکنن که این کار یک افتخار برای کشوره.
زمانیکه رهبرانِ موساد و نخست وزیر با هم جلسه برگزار میکنن و اطلاعات محرمانه رو رد و بدل میکنن، اونجاست که تصمیم گرفته میشه آیا هدف مورد نظر ترور بشه یا نه. یعنی خودِ نخست وزیر اسرائیل یکی از افرادیه که دستور به این ترورها میده.
زمانیکه نخست وزیر چراغ سبز رو به موساد نشون بده، حالا نوبت به شاخه عملیاتی سازمان میرسه. انجام این عملیاتها گاهی اوقات تنها چند روز، گاهی اوقات چند هفته و یا چند ماه طول میکشه.
اما اهداف چه کسانی هستن. این اهداف هر کسی میتونه باشه. از رهبران سیاسی گرفته ، دانشمندان، اساتید دانشگاه ، روزنامه‌نگاران، شهروندان معمولی چه در کشورهای عربی چه در کشورهای غربی، حتی گاهی اوقات یهودیان، یهودیانی که با صهیونیسم مشکل دارن اونها هم گاهی اوقات از اهداف موساد به شمار میرن. اما بیشتر این ترورها تا به امروز، علیه فلسطینی‌ها بود.
شاخه موساد در خاورمیانه، قیصریه نام داره که اسمِ یکی از شهرهای فلسطین هم هست. این شاخه دارای تعداد بسیار زی
موساد دارای یک ساختار اداریه. یعنی بخش‌های
ساختار اداریِ موساد به این شکله :

Комментарии

Информация по комментариям в разработке