De Rijdende Rechter - Zwaar Verkeer in Alkemade (22-07-2002)

Описание к видео De Rijdende Rechter - Zwaar Verkeer in Alkemade (22-07-2002)

De Rijdende Rechter, gepresenteerd door Mieke van der Weij, waarin rechter mr. Frank Visser uitspraak doet in een conflict. De zaak wordt ter plaatse beoordeeld, er volgt een hoorzitting en de zaak wordt later in de rechtszaal (de studio) gevonnist. De uitspraak is bindend en hoger beroep is niet mogelijk en alle partijen gaan vooraf akkoord. In deze aflevering: Zwaar verkeer.

1. Van der Kleijn is woonachtig in een aan de Veenderdijk te Rijpwetering, gemeente Alkemade, gelegen woonark. Hij heeft op de dijk in 1986 een schuurtje gebouwd, dat door middel van houten, in het onderliggende dijklichaam “klevende” palen is verankerd. Verder heeft hij een op de dijk gefundeerd terras aangelegd, dat door middel van een afschot enigszins afloopt in de richting van het water, zodat (regenwater) niet op het terras blijft staan. Behalve de woonark van Van der Kleijn liggen er ter plaatse nog 5 andere woonarken aan de dijk.

2. De Veenderdijk, die in beheer is bij Gemeente Alkemade, is ter plaatse erg smal en loopt iets verderop dood. Voor de Veenderdijk geldt ingevolge de wegenverkeerswetgeving een zwaartebeperking, aangegeven door bord C 20 (maximaal 4,8 ton per as).

3. Bij beschikking, verzonden op 2 juni 1999, is namens Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Alkemade ontheffing verleend van voormelde zwaartebeperking aan de eenmanszaak Reststoffen Sturing Nederland (RSN) van de heer N.C.J. Meekel. Deze ontheffing geldt voor drie met kenteken aangeduide vrachtwagens, waarbij telkens de beperking geldt dat het totale gewicht van het gebruikte voertuig (4-assig, inclusief lading) niet meer dan 30.000 kilogram mag bedragen en dat ter plaatse niet harder mag worden gereden dan 30 kilometer per uur. Verder werd als voorwaarde gesteld dat de bestuurders van die vrachtwagens zich nauwkeurig dienden te houden aan de verkeersregels.

4. In voormelde ontheffingsbesluit is voorts als voorwaarde gesteld dat RSN op eerste aanzegging verplicht is om de schade te vergoeden die door het gebruik van de ontheffing wordt toegebracht aan de Veenderdijk of aan andere gemeente-eigendommen. Voor wat betreft omwonenden is een dergelijke schadevergoedingsplicht niet opgenomen. Wel is nog bepaald dat RSN verplicht is de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat de gemeente, dan wel derden, schade lijden als gevolg van het gebruik van de ontheffing.

5. Voordat de hiervoor onder 3. bedoelde beschikking werd gegeven is geen toepassing gegeven aan het bepaalde in artikel 4.8 van de Algemene wet bestuursrecht. De bekendmaking van de beschikking heeft plaatsgevonden op de wijze voorzien bij artikel 3.41 van de Algemene wet bestuursrecht en wel door toezending daarvan aan RSN. Van de beschikking is geen mededeling gedaan aan Van der Kleijn, terwijl daarvan ook overigens geen openbare melding is gemaakt. Van der Kleijn is daarvan pas op de hoogte geraakt op 29 maart 2000, toen hem een afschrift van de betreffende ontheffingsbeschikking is uitgereikt. Daarop heeft Van der Kleijn geen bezwaarschrift ingediend.

6. In januari 2000 is RSN gebruik gaan maken van de verleende ontheffing. Er kwamen de nodige vrachtauto's over de dijk rijden, gevuld met klei. Daarbij bevonden zich ook vrachtauto's van derden, die zich niet aan de ontheffingsvoorwaarden hielden, meer in het bijzonder doordat ze (veel) te zwaar beladen waren. Dat is niet door Gemeente Alkemade geconstateerd, hoewel Gemeente Alkemade wel geregeld op de naleving van de ontheffingsvoorwaarden controleerde. Zo werd eenmaal per week de toestand van het wegdek van de Veenderdijk geschouwd, terwijl een ambtenaar (gemiddeld) tweemaal per week op verschillende tijdstippen controleerde op kenteken en (op het oog) op gewicht. In mei 2000 werd door die ambtenaar geconstateerd dat het wegdek van de Veenderdijk stuk was gereden, waarop het zwaar transport over die dijk op 18 mei 2000 werd gestaakt.

7. Bij brief van 14 juli 2000 is Gemeente Alkemade door Van der Kleijn aansprakelijk gesteld voor verzakkingschade aan diens schuur en betegeld terras, welke schade volgens Van der Kleijn kort gezegd is veroorzaakt door het rijden met (te) zware vrachtauto's over de Veenderdijk. Bij brief van 22 augustus 2001 heeft Gemeente Alkemade na raadpleging van haar assuradeur aansprakelijkheid afgewezen.

8. Bij gelegenheid van het bezichtigen van schuurtje en terras door de bindend-adviseur en de deskundigen is gebleken dat de vloer van het schuurtje niet meer geheel waterpas ligt. Over een lengte van ongeveer twee meter ligt die vloer ongeveer een halve centimeter uit het lood. Het betegelde terras vertoont weliswaar nog het nodige afschot richting water, maar niet al het (regen) water loopt nog af. Enige waterplassen blijven achter.

Hoorzitting: 8 april 2002
Plaats hoorzitting: Rijpwetering (gemeente Alkemade)
Datum uitspraak: 15 mei 2002
Plaats uitspraak: Hilversum

Graag een fragment geüpload zien? Zet het in de reacties!
#DeRijdendeRechter

Комментарии

Информация по комментариям в разработке