Musikvideo från Västergötlands museum: Bjurumsorgeln – en unik klenod på vift

Описание к видео Musikvideo från Västergötlands museum: Bjurumsorgeln – en unik klenod på vift

Bjurumsorgeln – denna pärla bland orglar – är sedan några år utlånad till Högskolan för scen och musik i Göteborg, där lärare och studenter nu njuter av dess toner. Det så kallade orgelpositivet byggdes i mitten av 1600-talet, och har tillskrivits orgelbyggare Nicolaus Manderscheidt i Nürnberg. Orgeln är av typen flyttbar bordsorgel, som var mycket populära under renässansen och barocken. Först ägdes det av Per Brahe d. y. på Visingsö och var placerad i Visingsborg, men lånades ut till Jönköpings slottskapell 1691 med anledning av Karl XI:s besök i staden. Sedan år 1829 finns orgeln med i inventariet för Bjurums kyrka och det sägs att den under den tiden blev mer eller mindre obrukbar. Västergötlands fornminnesförening förvärvade den 1918 och orgelbyggaren Mads Kjersgaard restaurerade instrumentet 1977, vilket vi naturligtvis är oerhört tacksamma. Lyssna och njut!

Samlingsenheten på Västergötlands museum fick vid ett studiebesök i juni 2022 möjlighet att lyssna på underverket och träffa prefekt Petra Frank och lektor Joel Speerstra, som demonstrerade det sjustämmiga orgelpositivets fantastiska omfång. Även Benedetta Porcedda, student på masterprogrammet, spelade ett stycke.

Läsvärt:
● Mads Kjersgaard och Nils Fredrik Beerståhl: ”Bjurumsorgeln”, Västergötlands fornminnesförenings tidskrift (1974)
● Abraham Hülphers: ”Kort beskrivfning öfver orgverken i Sverige” (1773, faksimilutgåva 1971)
● Robin Gullbrandsson: ”Bjurumsorgeln – positivet från Visingsborg” i Klangrum, Skara stifthistoriska sällskaps skriftserie nr 93 (2017)

Комментарии

Информация по комментариям в разработке