Gheorghe Fălcaru 🔴 Legendarul "Fluierici" de la CLEJANI (1954 - 2016)

Описание к видео Gheorghe Fălcaru 🔴 Legendarul "Fluierici" de la CLEJANI (1954 - 2016)

Gheorghe Fălcaru 🔴 Legendarul "Fluierici" de la CLEJANI (1954 - 2016)

Gheorghe Fălcaru zis și „Fluierici” s-a născut la 29 iulie 1954, Valea Seacă, județul Bacău, decedat pe 14 septembrie 2016, Clejani, județul Giurgiu și a fost un lăutar român de origine romă. A cântat la fluier ca și component al trupei de muzică Taraful Haiducilor (cunoscuți și ca Haiducii sau Lăutarii din Clejani).

Fiind cel mai mic dintre copiii lui Ion și al Mariei, s-a născut într-o familie de romi ursari cu cinci copii, patru băieți și o fată. Tatăl muncea la o moară, iar mama avea grijă de familie, care locuia într-o casă cu două camere. Traiul tuturor se ducea de la o zi la alta, astfel că nu a putut fi vorba de școală. A intrat în contact cu fluierul la vârsta de șapte ani, atunci când tatăl lui a cumpărat un astfel de instrument pentru unul dintre frații mai mari. De învățat a învățat să cânte de unul singur și în rest „pe furate”, de la lăutarii din sat.

Mama sa a decedat când copilul avea vârsta de nouă ani și tatăl său și-a găsit altă femeie, care nu l-a agreat pe cel mai mic dintre copii. Gonit din casă iarna de tatăl alcoolic, viitorul instrumentist a plecat cu trenul la București, fără nici un ban, în opinci și cu fluierul în mână. Știa doar că o poate găsi acolo pe sora sa cea mare căsătorită, Angela – după o adresă aproximativă din cartierul Rahova, aceasta locuind lângă restaurantul „Cățeaua leșinată”. După ce s-a întâlnit cu sora sa, tot în copilărie după o perioadă de câțiva ani s-a stabilit în satul de lăutari Clejani.

S-a căsătorit în 1978 cu Leana Băsaru (n. 1953) pe care a cunoscut-o în Clejani și cu care trăia din 1974. A rămas cu ea până la moartea sa și au avut împreună trei copii. Soția sa era croitoreasă, avea opt clase și se trăgea dintr-o familie de lăutari.

Gheorghe Fălcaru a fost o excepție printre lăutarii romi, fiind singurul fluieraș din Clejani. În 1980 a intrat în componența trupei Taraful din Clejani, care avea să fie ulterior cunoscut și ca Taraful Haiducilor, fiind unul dintre cei care au constituit nucleul formației.

Datorită faptului că directorul arhivelor muzicale din Geneva – Laurent Aubert – venise să înregistreze o colecție de discuri cu muzică tradițională românească, în 1986 au fost chemate cinci tarafuri din diferite zone ale României. Gheorghe Fălcaru împreună cu alți cinci lăutari din Clejani s-au dus la București la Institutul de Folclor, chemați de conducătoarea secției de muzică a institutului, etnomuzicologul Speranța Rădulescu, cu care aceștia mai lucraseră în 1983. Cei șase din Clejani, care erau foarte buni instrumentiști și vocaliști au cântat la fluier, vioară, țambal, bas și cu gura și au fost cei aleși de Speranța Rădulescu pentru a reprezenta România.

Pe 3 martie 1988 împreună cu Caliu (Gheorghe Anghel), Cacurică (Dumitru Baicu), Culai (Niculae Neacșu), Șaică (Ion Manole, zis și Boșorogu) și Buzatu (Petre Manole), Fălcaru era în aeroportul din București alături de Speranța Rădulescu, pentru a merge la Geneva la lansarea discurilor.

Primul disc de vinil, având titlul de Taraful din Clejani, a fost înregistrat de formație în 1987 la casa de discuri Electrecord, cel de-al doilea a fost cel înregistrat pentru Les archives Internationales de Musique Populaire. În 1989 ca urmare a întâlnirii cu belgianul Stephane Karo și cu Michel Winter, veniți la Clejani, Stephane a devenit impresarul lor și i-a dus pentru a cânta în străinătate sub numele de Taraf de Haïdouks.

Fălcaru nu a avut studii de specialitate. A fost un om de o modestie deosebită și a rămas toată viața fidel vechiului taraf, deși a avut și alte oferte. Împreună cu Taraful Haiducilor a cântat pe marile scene ale lumii, de la Opera din Paris până la Carnegie Hall-ul din New York, în America Centrală și America de Sud, Japonia Asia de Sud-Est, Australia ori Noua Zeelandă. A jucat în filmul “The man who cried” alături de Johnny Depp și cu taraful a cântat pentru personalități ale vremii.

De asemenea, taraful a apărut în reportaje din The Guardian, The New York Times,The Times, Le Figaro sau The Washington Post, membrii lui fiind prezentați în publicațiile occidentale ca niște instrumentiști inegalabili. Muzica lui Fălcaru se regăsește de asemenenea în coloana sonoră a filmului Aferim!.

Fălcaru a dezvoltat o tehnică instrumentală nouă proprie pentru a cânta la fluier, care îi permitea să moduleze în mai multe tonalități. Împreună cu Taraful Haiducilor, a câștigat în 2002 marele premiu BBC Awards for World Music la categoria Europa și Orientul Mijlociu, premiul fiind înmânat special de nimeni altul decât marele actor de la Holywood, Johnny Depp.

De-a lungul vieții sale, în casa lui din Clejani au venit să-l viziteze muzicieni străini, pentru a împărtași din tainele acestui instrument fermecat.

DUMNEZEU SA ÎL ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

ACUM LE CÂNTĂ ÎNGERILOR ȘI TOT CERUL SE LUMINEAZĂ.

SOMN VEȘNIC LINIȘTIT MAESTRE “FLUIERICI”!

#TarafDeHaidouks #LautariiDinCLejani #TarafulDinClejani

Комментарии

Информация по комментариям в разработке