ΘΗΣΕΥΣ , ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

Описание к видео ΘΗΣΕΥΣ , ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ - ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Οι Βίοι Παράλληλοι – Συγγράμματα με παιδαγωγικό στόχο όπου σε κάθε έργο κάνει σύγκριση στις ζωές σημαντικών ανθρώπων, διαλέγοντας κάθε φορά έναν Έλληνα και έναν Ρωμαίο.

Η πρωτοτυπία των Βίων έγκειται στο γεγονός ότι φιλοδοξία του Πλουτάρχου δεν ήταν να συγγράψει απλώς βιογραφίες, παρά να αντιστοιχίσει βίους Ρωμαίων και Ελλήνων που παρουσίαζαν ομοιότητες, με σκοπό να παρουσιάσει μια βαθύτερη μελέτη του χαρακτήρα πολιτικών ανδρών και του τρόπου με τον οποίο αυτός επηρέαζε τις κοινωνίες και τα ιστορικά γεγονότα. Συνολικά οι Βίοι που σώζονται ακέραιοι σήμερα καλύπτουν 46 προσωπικότητες, διαιρεμένοι σε 23 ζεύγη, και τέσσερις ακόμη μεμονωμένες βιογραφίες:

1-2 Άγις / Κλεομένης με Γάιο/Τιβέριο Γράκχο
Αγησίλαος/ Πομπήιος
Τιμολέων/ Αιμίλιος Παύλος
Αλκιβιάδης/Κοριολανός
Αλέξανδρος/ Ιούλιος Καίσαρ
Δημήτριος (Πολιορκητής)/ Μάρκος Αντώνιος
Δημοσθένης/ Κικέρων
Κίμων/ Λούκουλλος
Νικίας/ Κράσσος
Δίων / Βρούτος
Λύσανδρος/ Σύλλας
Περικλής/ Φάβιος Μάξιμος
Λυκούργος/ Νουμάς
Φιλοποίμην/ Τίτος Φλαμινίνος
Σόλων/ Ποπλίκολας
Θησεύς/ Ρωμύλος
Ευμένης/ Σερτώριος
Πελοπίδας/ Μάρκελλος
Θεμιστοκλής / Καμίλλος
Αριστείδης/ Κάτων Πρεσβύτερος
Φωκίων/ Κάτων Νεότερος
Πύρρος/ Γάιος Μάριος
Άρατος
Αρταξέρξης
Όθων
Γάλβας

Τα ζεύγη των βιογραφούμενων παρουσιάζουν μεταξύ τους ομοιότητες είτε ως προς το ρόλο που διαδραμάτισαν στην πολιτική ζωή, ή ως προς το ήθος τους ή ως προς τη μοίρα που είχαν στη ζωή. Έτσι οι Σπαρτιάτες βασιλείς Άγις και Κλεομένης παραβάλλονται με το Γάιο και τον Τιβέριο Γράκχο, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προσπάθησαν να εδραιώσουν. Ο ιδρυτής της Αθήνας, Θησέας, με τον ιδρυτή της Ρώμης, Ρωμύλο. Ο στρατηλάτης Αλέξανδρος βρήκε το ταίρι του στο πρόσωπο του Ιούλιου Καίσαρα, τόσο λόγω της στρατηγικής του δεινότητας, όσο και εξαιτίας του εκρηκτικού του χαρακτήρα.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке