Ecografia morfofetala, esentiala in sarcina

Описание к видео Ecografia morfofetala, esentiala in sarcina

Ecografiile de morfologie se împart în două categorii, în funcție de perioada sarcinii în care sunt efectuate și sunt în număr de două. În trimestrul I ecografia se realizează în primele12-13 săptămâni, iar în cazul trimestrului II se realizează în intervalul săptămânilor 21-22. Dr. Răzvan Stanca, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Constanța, spune că ecografia de morfologie din primul trimestru este foarte importantă deoarece prin intermediul acesteia se poate stabili dacă mama poartă un copil sănătos, atât cât este posibil.

În același timp se realizează și screening-ul pentru Sindromul Down, considerat principala problemă. A doua ecografie de morfologie se face în funcție de nivelul de pregătire al operatorulaui și este diferită de prima ecografie de morfologie.

În cazul primei ecografii nu se pot descoperi foarte multe elemente legate de inima fătului, deoarece rezoluția este scăzută pentru trimestrul I. Chiar și în aceste condiții se pot stabili numeroase aspecte legate de inima copilului, care este unul dintre cele mai malformate organe. Ecografia din trimestru I poate genera informații despre diverse malformații, precum cele osoase, care sunt foarte rare.
În cazul trimestrului II rezoluția este diferită, dar în cazul ecografiei se urmăresc aceleași elemente. Diferența constă în rezoluția ecografiei și în structurile organismului care sunt dezvoltate aproape complet, așa cum este cazul creierului.

Dr. Răzvan Stanca spune că principala problemă legată de a doua ecografie este întrebarea pe care medicul o are atunci când descoperă o malformație, dacă aceasta se putea depista de la prima ecografie. Spune că lipsa de pregătire a medicilor este o mare problemă, care duce la depistarea malformațiilor abia în cadrul celei de-a doua ecografii, când acestea puteau fi depistate încă de la prima.

Prezența unor malformații ale fătului pot necesita întreruperea unei sarcini, dar există o diferență considerabilă în a face acest lucru în primele 12 săptămâni de sarcină sau abia după 22-23 de săptămâni. Trauma pe care mama o simte este mult mai mare.

În multe dintre cazuri este inexistentă prima morfologie, iar accentul cade pe inimă și creier. Creierul nu este atât de bine dezvoltat și nu se vede foarte bine din cauza rezoluției. Dacă lucrurile sunt incerte, medicul poate chema pacienta la un control la 16-17 săptămâni de sarcină, când încă se mai poate apela la ecografia vaginală și poate exista o imagine mai clară pe burtă.
Dacă la 12-13 săptămâni nu se pune un diagnostic sau nu se observă problema și pacienta nu are parte de o comunicare bună, aceasta se prezintă la 22-23 de săptămâni la a doua ecografie, pe care majoritatea femeilor o consideră mai importantă. Dr. Răzvan Stanca spune că a doua ecografie poate fi deja tardivă.

Stanca Răzvan, medic primar obstetrică-ginecologie - https://www.medlife.ro/medic-stanca-r...
Specialitate - https://www.medlife.ro/obstetrica-gin...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке