VARİS NEDİR? VARİSİN GÜNCEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Описание к видео VARİS NEDİR? VARİSİN GÜNCEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Varis toplardamarlarda bulunan kapak sisteminin çeşitli nedenlere bağlı bozulması sonucu gelişen reflü yani kaçağa bağlı olarak kanın geri kaçması sonucu toplardamarların genişlemesidir.

Varisin en sık sebepleri obezite, hamilelik, sık doğum yapmış olmak, uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslek sahibi olmak ve genetik faktörlerdir. Daha nadir nedenler ise geçirilmiş toplardamar tıkanıklığıdır.

Varisler çok geniş bir skalada yakınmalara yol açarlar. Başlangıçta kozmetik sorunlara yol açtığı gibi uzun süre ayakta kalmakla gelişen bacaklarda ağrı, şişme, kaşıntı, huzursuzluk, iğnelenme ve kramp yakınmalarına neden olurlar. İhmal edildikçe ciltte renk değişiklikleri ve ülserlere de yol açabilirleri.

Varis tedavisine karar vermeden önce mutlaka Doppler Ultrasonografi ile değerlendirilmelidir. Tercihen tedaviyi yapacak girişimsel radyolog Doppleri yapmalıdır. Doppler sonrası toplardamar haritalandırılması yapılır. Varis tedavisi varisin yaygınlığına, altta yatan nedene, yol açtığı yakınmaları göre değişir. İlaç tedavisi, varis çorabı kullanımı başlangıçtaki varislere yeterli olabilirken ileri dönemde etkinlikleri sınırlı kalır.

Varisin tedavisinde cerrahi yöntemler uzun yıllar uygulanmasına karşın tekrarlanma oranlarının yüksek olması nedeniyle yerini yeni teknikler büyük oranda almıştır. Cerrahi olmayan varis tedavisi temelde iki yönteme dayanır, termal - ısı verilerek altta yatan kapak yetmezliği olan damarın kapatılmasıdır. Bu teknikte ısı kaynağı olarak radyofrekans ya da lazer uygulanabilir. Termal olmayan - ısı vermeksizin yapılan yöntemde ise yapıştırıcı ile kaçak damarın kapatılması ya da mekanik yolla damarın iç lümenine hasar verilerek damarın kapatılmasını ve köpük skleroterapiyü kapsar.

Animasyonda termal ablasyon tekniği ile damarın kapatılması gösterilmektedir. Termal ablasyon ile kapak yetmezliği bulunan damar kapatıldıktan sonra bu damara açılan varisler ise her birine ayrı ayrı girilerek köpük tedavisi ile kapatılır. İşlemden sonrası hastaya varis çorabı giydirilerek yürütülür.

Termal ablasyon (Radyofrekans, Lazer) tekniğinin cerrahiye üstünlükleri;
1. Genel anestezi gerektirmemesi
2. Ciltte yara izi ya da kesi oluşturmaması
3. Günübirlik yapılıp hastaneye yatış gerektirmemesi
4. Aynı gün işe dönülebilmesi
5. İşlem için ameliyathane koşulları gerektirmemesi
6. Komplikasyon oranlarının çok düşük olması
7. İşlem sonrası ağrı düzeyinin düşük olması
8. İşlem sonrası hızlı iyileşmenin gerçekleşmesi termal ablasyonun cerrahiye üstünlükleridir.

Günümüzde varis tedavisi girişimsel radyoloji ünitemizde güvenli şekilde ve yüksek başarı oranları ile uygulanmaktadır.

varis tedavisi mutlucihangiroglu.com

Комментарии

Информация по комментариям в разработке