Ameliyatsiz tiroid nodülü (guatr) tedavisi

Описание к видео Ameliyatsiz tiroid nodülü (guatr) tedavisi

Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde yüzde 100 başarı sağlanıyor
İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER -

Günümüzün en yaygın hastalıkları arasında yer alan tiroid nodülü (nodüler guatrın) tedavisinde hastalar genelde ameliyatla tedavi ediliyor. Teknolojinin gelişmesiyle artık nodül tedavisinde ameliyatsız radyofrekans ve mikrodalga yöntemleri de kullanılıyor.
Tedavide 20-30 dakikalık operasyonla hastaların tiroid nodülleri radyofrekans ve mikrodalga cihazlarıyla ağrısız bir şekilde yakılarak tedavi ediliyor. Hasta işlemden 1 saat sonra ise taburcu ediliyor.
Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, AA muhabirine, tiroid bezinin boynun ön kısmındaki iki tarafta yer alan, bütün metabolizmayı düzenleyen önemli bir bez olduğunu söyledi.
Tiroidin beslenmeyle ilgili iyot eksikliği olan yerlerde endemik olarak görüldüğünü belirten Kılıçkesmez, "Guatr yapan besinlerin fazlaca tüketilmesi, genetik faktörler gibi farklı nedenlerden dolayı tiroid nodülü oldukça sık gözüküyor." dedi.
Prof. Dr. Kılıçkesmez, rahatsızlığın önceki yıllarda daha nadir ve büyük nodüller bulunduğu zaman farkına varıldığını anlatarak, "Günümüzde ultrasonla tanı koyduğumuz için daha sıklıkla ve erken bir şekilde tanı koyabiliyoruz. Çoğunlukla bir şikayete yol açmıyorlar ama tiroid nodülleri çok büyük olduğu zaman basıya bağlı yutma güçlüğü, nefes alma zorluğu gibi şikayetlere yol açabiliyorlar." diye konuştu.
Rahatsızlıkta yüzde 5 ila 10 arasında kanserleşme olabildiğinin altını çizen Kılıçkesmez, şöyle devam etti:
"Tiroid kanserleri diğer organların kanserleri gibi agresif değiller ama yine de şüphelendiğimiz zaman biyopsi yapıp gerekli tedavileri düşünüyoruz. Eskiden tiroid nodülllerinde gerektiği zamanda cerrahi yöntemler uygulanıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasta uyutulmadan günübirlik tedaviler uygulanmaya başlandı.

Bu uygulamaya 'radyofrekans ve mikrodalga ablasyon' diyoruz. Özellikle 2-3 santimetrenin üzerinde semptom yaratan ve zehirli guatr dediğimiz çok fazla hormon salgılayan nodülleri lokal anestezi eşliğinde hasta uyanık iken ciltten girerek yaklaşık 20 ile 30 dakika arasında ablasyon dediğimiz yöntemle yakıyoruz. Nodüllerin tümü yaklaşık 6 ay, 1 sene içerisinde yüzde 70-80 küçülüyorlar. Yani yüzde 70 kayboluyor ve de cansızlaşıyorlar."


Yıllık ultrason takip önemli çünkü % 5 olasılıkla kenarından büyüme olabiliyor ancak eski boyutlarına ulaşamıyorlar. Bunlar ilerleyen yıllarda tekrar ablate edilebilirler.
- "Yüzde 100 başarı sağlıyoruz"
Prof. Dr. Kılıçkesmez, tedavide tiroid bezi tamamen çıkarılmadığı için hastanın ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmadığını anlattı.
Kılıçkesmez, "tiroid nodül tedavisinin ardından ses kısıklığı gibi komplikasyonların çok nadir görülüyor. Tiroid nodül tedavisini radyofrekans ve mikrodalga yöntemleriyle görerek
Kılıçkesmez, tiroid nodül hastalığında ameliyat olamayacak kişilere embolizasyon yöntemini uyguladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Tiroidi besleyen 4 damarı damar yoluyla girip tıkıyoruz. Onlar ciddi düzeyde küçülmeye yol açıp hastayı nefes alabilir duruma geliyorlar. Kalanlar için sonrasında ablasyon yapabiliyoruz.
Bu yöntem tiroidit veya Hashimato hastalığını iyileştiren bir yöntem değil sadece onlarda çıkan nodüller için kullanılabilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке