🔴 IN DIRECT ( LIVE Stream ): 21 iulie 2024 - SFÂNTA LITURGHIE la Duminica a 4-a după Rusalii (Vindecarea slugii sutașului) - Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi | "Sfântul Nicolae" Dintr-o Zi, din Bucuresti, Piața Universității, Academiei 22. La această biserică slujesc Parintele Vasile Ioana, Părintele Nicolae Dima și Părintele Nicolae Mogage. Sfânta Liturghie este cea care ne ține pe calea spre mântuire.
Sf Liturghie: Pentru cei ce doresc să ajute prin donații Biserica Sf Nicolae Dintr-o Zi, contul este la Banca Comercială Română: RO24RNCB0069029421220001
Abonați-vă gratuit, apăsați clopoțelul 🔔 și selectați "Toate" / "All" pentru a putea fi anunțat la fiecare postare a Părintelui. ✅Apasă aici pentru abonare gratuită: https://youtube.com/c/parintelevasile...
Despre viața de cuplu • 7 sfaturi pentru a evita infidelitate...
Părinți, copii și bunici • Rolul bunicilor în creșterea nepoțilo...
Biserică • Reguli de conduită în biserică (Vorbe...
~
/ parintelevasileioana
/ parintele_vasile_ioana
Sfânta Liturghie este slujba principală și centrală a Bisericii Ortodoxe.
Cel mai adesea se slujește Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar uneori Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Dar există și alte Liturghii, precum Liturghia Sfântului Iacov sau Liturghia Sfântului Marcu.
Dumnezeiasca Liturghie este o slujbă euharistică. Este compusă din trei părți: Proscomidia (sau Prothesis), slujba de pregătire a Sfintelor Daruri, Liturghia catehumenilor, numită și Liturghia Cuvântului, în timpul căreia sunt prezentate și comentate fragmente din Sfânta Scriptură, urmată de Liturghia credincioșilor, uneori numită și Liturghia euharistică, pe parcursul căreia Darurile de pâine și vin sunt aduse și sfințite. Biserica Ortodoxă ne învață că Darurile sfințite devin cu adevărat Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Slujba Ieșirii cu Sfânta Evanghelie
Dumnezeiasca Liturghie începe cu proclamarea solemnă de către preot: „Binecuvântată este împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”. Comunitatea credincioșilor răspunde: „Amin”.
Diaconul continuă cu Ectenia Mare, numită astfel deoarece este mai lungă decât majoritatea ecteniilor, iar cererile pe care le cuprindă se referă la nevoile întregii lumi: pentru pace și mântuire, pentru Biserică, pentru episcopii ei, pentru credincioși, pentru cei robiți și pentru vindecarea și mântuirea lor, pentru izbăvirea de nevoi și necazuri.
Urmează trei antifoane. Primele două antifoane sunt urmate de o ectenie mai scurtă și de o rugăciune. După al treilea, urmează Ieșirea cu Sfânta Evanghelie („Vohodul mic” sau „Ieșirea mică”).
Urmează cântarea troparelor și a condacelor prescrise pentru ziua, perioada liturgică și biserica respectivă.
După ce au intrat liturgic în biserică și s-au strâns cu toții în jurul Cuvântului, adunarea credincioșilor cântă Trisaghionul, imnul închinat Sfintei Treimi: „Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi”.
Împărtășirea și încheierea
După sfințirea Darurilor, pomenirea Sfinților și a episcopului locului, preotul ridică Sfintele Daruri, exclamând: „Sfintele [sunt ale] Sfinților!” Rostire la care credincioșii răspund: „Unul [este] Sfânt, Unul [este] Domn, Iisus Hristos, întru mărirea lui Dumnezeu Tatăl, amin.”
În ortodoxie, credincioșii se împărtășesc cu Sfintele Daruri (atât în chipul pâinii cât și al vinului), dintr-o linguriță, tradiție datând din secolul al IV-lea. După ce au primit Trupul și Sângele Mântuitorului, credincioșii iau o bucățică de pâine, anafura, care este o parte din prescura din care a fost scos și Agnețul.
holy liturgy orthodox
святая литургия
#SfantulNicolae #liturghie #PărinteleVasileIoana #26mai
Информация по комментариям в разработке