Taşınabilir güneş enerjisi sistemi yapımı | Kampta güneş enerjisi

Описание к видео Taşınabilir güneş enerjisi sistemi yapımı | Kampta güneş enerjisi

00:00 Güneş paneli seçimi
00:53 MPPT şarj cihazı ne avantaj sağlıyor?
02:04 Paneller kapalıyken (güneş yokken) sistem verileri
02:32 Paneller açıkken (güneş varken) sistem verileri
03:10 Tek güneş paneliyle (50 Watt) sistem verileri
03:32 Güneş panelinin güneşe olan konumunun verime etkileri
04:18 Sistemin taşıma kutusu dizaynı ve bağlantılar
06:04 Güneş enerjisi sistemine özel kablo ve soket kullanımının önemi
06:56 Ön panel ve bağlantılar
07:22 MPPT bağlantıları
08:07 Sistemi ilk çalıştırma
10:56 Hazır satılan alternatif LiFePO4 akülü sistemler

Merhaba arkadaşlar. Bu videoda daha önce tanıtmış olduğum ve "Kampta güneşten elektrik - Taşınabilir güneş enerjisi sistemi" (    • Kampta güneşten elektrik - Taşınabili...   ) adlı videomda bahsettiğim sistemi ayrıntıları ile anlatıyorum. Güneş enerjisi sistemi kurulum temellerini anlattığım bu videoyu izleyerek hem taşınabilir hem de sabit güneşten elektrik enerjisi sistemleri kurabilirsiniz. Bu nedenle bu videoyu ileri sardırmadan izleyin. Hatta kendi sisteminizi kurarken hata yapmamak için tekrar tekrar izleyin.
Öncelikle kampta kullandığım elektrikli araçların hiçbiri 220 voltla çalışmadığı için bu sisteme invertör dahil etmediğimi belirtmek istiyorum. Elbetteki evde güneş enerjisi sistemlerinde elde edilen doğru akımı dalgalı 220 V elektriğe çevirmek için 1000 watt ile 4000 watt arasında invertör kullanmak gerekir ve seçilecek invertörün tam sinüs özellikli olmasını şiddetle tavsiye ederim
İnsanların bir heves güneş enerjisinden elektrik elde etme sistemini kurmaya giriştiklerini ama istenilen verimi elde edemeyip hayal kırıklığı yaşadığını görüyorum. Aslında sistemi kurmak gayet kolay fakat temel bilgi eksikliği sebebi ile basit hatalar yapıldığı için bu sorunlar yaşanıyor.
Birinci hata ucuza kaçmak oluyor ve bu en çok solar şarj kontrolörü seçilirken yapılıyor. Belkide 10 kata varan fiyat farkı sebebi ile MPPT şarj kontrolcüsü yerine sıradan solar şarj cihazları seçiliyor. En çok yapılan bu hatayı videoda ayrıntılı bir şekilde izah ediyorum. Burada şunu da belirtmek isterim ki bazı arkadaşlarıma MPPT kullanmalarının ne kadar fark yaratacağını anlatmama rağmen ikna olmadıklarını gördüm. Bu sebeple yeni sistem kuracak arkadaşların aynı hatayı yapmamaları için voltaj ve akım ölçümlerini bu videoda bol bol gösterdim. Elimde sıradan şarj cihazı olmadığı için bu videoda o tür bir cihaz kullanıldığında nasıl sonuç alındığını görüntüleme imkanı olmadı. Bu nedenle MPPT şarj kontrolörü kullanılmadığında neler olacağını anlatmakla yetindim. Kısaca tekrarlamak gerekirse mesela elimizde 100 wattlık bir panel olsun. Eğer MPPT kullanmayıp basit şarj kontrol cihazı kullanırsak sanki 100 yerine 60 watt bir panel kullanmışız gibi verim düşer...
İkinci hata noktası ise panellerin güneşle yaptığı açıya dikkat edilmemesidir. Panellerin güneşe dönük olması ve güneş ışığının panele dik geliyor olması % 50-60'a varan verim artışı yaratacağını unutmamak gerekir.
Üçüncü önemli hata ise güneş enerjisi sistemleri için üretilmiş olan standart kablo ve soketleri kullanmak yerine çoğunlukla elde olan başka kabloları kullanmak oluyor. Burada tabiri cayizse evladiyelik bir sistem kuruyoruz. Bu nedenle bir kere masrafı neyse onu yapıp yıllarca kullanacağımızı unutmayalım.
Videoda bahsetmediğim ama önemli olan bir konu daha var o da akü seçimi:
Arkadaşlar güneş enerjisinden elektrik elde etme sistemlerinde sulu tip aküler derin deşarj olamadıkları için kullanılmamalıdır. Yani arabalarımızdaki marş motorunu besleyen akülerden bahsediyorum. Bunun yerine jel aküler daha da iyisi ekonominiz müsaitse LiFePO4 aküler (ki bunların şarj-deşarj döngüleri jel aküleri katlar) kullanılmalıdır.

Bu videoların doğaseverlere daha çok ulaşması için "beğeni" tuşuna basmayı; yeni videolardan haberdar olmak için kanala abone olmayı ve bildirim zilini açmayı unutmayın.
#taşınabilirgüneşenerjisi #kamptagüneşenerjisi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке