İstanbul | Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu | Vialand | Ortaköy

Описание к видео İstanbul | Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu | Vialand | Ortaköy

İstanbul veya Konstantinopolis (Türkçe: İstanbul), Türkiye'nin en büyük şehri olup ülkenin ekonomik, kültürel ve tarihi merkezidir. İstanbul, tarihi ve ticari merkezi Avrupa yakasında bulunan ve nüfusunun yaklaşık üçte biri Avrasya'nın Asya yakasında yaşayan Avrasya'da kıtalararası bir şehirdir. Bu 15 milyon nüfuslu modern şehir, hem ticari mallar hem de gezginler için Asya ve Avrupa arasındaki ana kavşak noktası olmasının yanı sıra, İslam dünyasının her yerinden gelen insanlarla oldukça kalabalık ve çok kültürlüdür. Dünyanın en büyük şehirleri arasında yer almaktadır ve Avrupa'nın en büyük, Orta Doğu'nun ise en büyük yerleşim yeridir.[4] Şehir, aynı adı taşıyan büyükşehir belediyesinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Konstantinopolis (Polis), adını MÖ 667 yılında kuran Megaralı Byzantius'tan alan antik Yunan kenti Byzantium'un yerine inşa edilmiştir. MS 330'dan itibaren Roma İmparatorluğu döneminde Yeni Roma ve daha sonra Konstantinopolis olarak adlandırılmış, Osmanlı İmparatorluğu'nda Türkler tarafından fethedildikten sonra da Türkiye Cumhuriyeti yıllarına kadar adını korumuştur. Yaklaşık 35 km uzunluğunda olan ve kuzeyde Karadeniz'i güneyde Marmara Denizi'ne bağlayan dar İstanbul Boğazı'nın güney girişindeki Keratian Körfezi'nin (Türkçe: Haliç) her iki yakasına kurulmuştur. Bu nedenle dünyada Avrupa (Doğu Trakya) ve Asya olmak üzere iki kıtada yer alan tek şehirdir[5]. Modern şehir, Eski İstanbul (Türkçe: Eminönü ve Fatih), Galata semti ve aynı adı taşıyan kule ile Beyoğlu bölgesi (Türkçe: Beyoğlu) ve Boğaz'ın karşı Asya yakasında yer alan diğer banliyölerle birlikte Skutari (Türkçe: Üsküdar) olmak üzere üç ana bölgeye ayrılmıştır.
Uzun tarihi boyunca birbirini izleyen dört imparatorluğa başkentlik yapmıştır: Roma (330 - 395), Bizans İmparatorluğu (395 - 1453), kısa ömürlü Latin (1204-1261) ve Osmanlı (1453-1922), bugün karışık bir varlığa sahip kültürlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şehrin önemli anıtlara sahip tarihi alanları 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır[6]. Şehrin en önemli turistik yerleri arasında Ayasofya, Eptapyrgion ve Bizans surları, Zoodochos Pigi kilisesi ve çeşmesi, Patrikhane binası, Phanar'ın yanı sıra Topkapı Sarayı, Süleyman Camii ve Sultan Ahmed Camii ("Sultanahmet Camii") bulunmaktadır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке