Fermierul Mihail Mucsi și filiera calității cartofului din ferma sa

Описание к видео Fermierul Mihail Mucsi și filiera calității cartofului din ferma sa

Cartoful, cea de-a doua pâine a românului, este o cultură pretențioasă, la care doar cultivatorii cu experiență reușesc să obțină recolte bune atât cantitativ, cât mai ales calitativ. În județul Covasna, la Târgu Secuiesc, fermierul Mihail Mucsi și familia sa se pot lăuda că produc unii dintre cei mai buni cartofi din România. Direct din fermă, prin intermediul unui mare lanț de supermarketuri, cartofii produși de inginerul Mucsi ajung la consumatorul final printr-o filieră a calității ce garantează trasabilitatea și prospețimea fiecărui tubercul.

Mihail Mucsi este horticultor cu diplomă din 1979. A început ca cercetător, iar în 1994 a luat decizia radicală de a trece de la cercetare la producție.

Ferma familiei Mucsi a început cu 20 de hectare, iar astăzi suprafața lucrată ajunge la 350 de hectare, dintre care, în fiecare an, 120-130 de hectare sunt cultivate cu cartofi. Pe restul se pun grâu, rapiță și leguminoase care intră în rotația culturilor pentru o recoltă mai bună de cartofi și pentru îmbogățirea constantă a solului.

Zona în care face agricultură familia Mucsi pare anume creată pentru cultura cartofului, spune horticultorul care și-a adaptat tehnologia pentru a valorifica la maxim potențialul zonei și pentru a evita folosirea pesticidelor.

Din 2006, ferma familiei Mucsi colaborează cu un mare lanț de retail, iar cartofii produși în Târgu Secuiesc fac parte dintr-un program special care asigură o filieră a calității produselor de la raft.

Din ferma familiei Mucsi, cartofii ajung în supermarketurile din toată țara unde consumatorii caută cartofii românești produși în Ardeal. Pentru a asigura o trasabilitate completă, o calitate constantă și un preț accesibil produselor locale, retailerul a construit chiar programe speciale, dedicate producătorilor din România.

------

Materialul a fost difuzat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке