Itärajalle masinoidaan turvapaikanhakijoita – torjuuko Suomi sen rajalailla? Keskustelu Ylellä

Описание к видео Itärajalle masinoidaan turvapaikanhakijoita – torjuuko Suomi sen rajalailla? Keskustelu Ylellä

Rajan poikkeuslaista keskustelemassa Ylen aamussa 4.7.2024 kansanedustajat Joakim Vigelius (ps), Karoliina Partanen (kok) ja Elisa Gebhard (sd).

Venäjä on alkanut välineellistää maahantuloa Suomea vastaan. Vuoden 2023 loppupuolella yli 1300 turvapaikanhakijaa saapui Suomen itärajalle Venäjän muuttuneen viisumi- ja rajapolitiikan seurauksena. Venäjän hallinto ja sen viranomaiset ovat osallistuneet tulijoiden ohjaamiseen kohti Suomen rajaa yrityksenä painostaa Suomea.

Samanlaista vihamielistä vaikuttamista on todistettu myös Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Valko-Venäjän toimien seurauksena Puolan rajalla on raportoitu kymmeniä tuhansia kolmansien maiden kansalaisten yrityksiä ylittää maan raja. Puolassa rajakriisi on kestänyt jo kolmen vuoden ajan.

Suomi vastasi välineellistettyyn maahantuloon sulkemalla koko itärajansa. Raja on ollut suljettuna jo useiden kuukausien ajan. Taustalla kytee kuitenkin uhka siitä, että Venäjä voi koska tahansa masinoida tuhansia tulijoita Suomen pitkää ja monin paikoin esteetöntä maastorajaa ylittämään. Nykylainsäädännöllä Suomella ei ole mahdollisuutta kuin vastaanottaa Suomen puolelle päässeet ja turvapaikkaa anovat tulijat, vaikka he syyllistyisivät laittomaan rajanylitykseen.

Hallitus on sisäministeri Mari Rantasen (ps.) johdolla valmistellut rajaturvallisuutta lisäämään lain välineellistetyn maahanmuuton torjumiseksi eli itärajan poikkeuslain eli niin sanotun ''käännytyslain''. Sen tarkoituksena on mahdollistaa Suomelle tietyissä olosuhteissa välineellistettyjen maahantulijoiden maahanpääsyn estämisen, turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta kieltäytymisen sekä rajanylittäneiden palautuksen rajan toiselle puolen.

Laki on muodoltaan poikkeuslaki, sillä se on ongelmallinen erityisesti kansainvälisten sopimusten ja EU-oikeuden kannalta. Poikkeuslakina lain läpimeno kiireellisenä edellyttää, että sen taakse asettuu eduskunnan yksinkertaisen enemmistön sijaan 5/6 eduskunnasta.

Hallituspuolueiden ja keskustan tukiessa sekä vihreiden ja vasemmistoliiton vastustaessa lakia sen läpimeno riippuu nyt erityisesti SDP:n kansanedustajista. Rajaturvallisuutta edistävä poikkeuslaki todennäköisesti kaatuu, jos kymmenkunta demaria asettuu sitä vastaan.

Rajalain kohtalo selvinnee tulevalla viikolla.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке