Wim Kan, oudejaarsavond 1976, deel 1.

Описание к видео Wim Kan, oudejaarsavond 1976, deel 1.

Na proefopnamen in 1969 en mei 1973 had Wim Kan de smaak nu echt te pakken gekregen en durfde hij eindelijk met oudejaarsavond 1973 voor het eerst op TV te verschijnen.

1976
Op 15 augustus zal het abc-cabaret maar liefst veertig jaar bestaan. Die jubileumdag staat Wim Kan echter niet, zoals hij gehoopt had, stralend op het toneel, maar zit hij verslagen thuis, zonder herdenkingsboek en zonder feestprogramma. Na de tournee met het oude programma die tot eind april duurt en waarvan Kan concludeert dat hij nu wel genoeg hotelkamers in zijn leven heeft gezien, gaat hij zich bezighouden met het jubileumproject: Het koffertje van Wim Kan. De inhoud, twee grammofoonplaten en een boek, zijn door Wim Ibo samengesteld en geschreven, maar de uitgever vraagt of Kan zich nog eens over de tekst van het boek wil buigen en houdt daarbij geen rekening met Kan's hang naar absolute perfectie. Elk detail levert een nieuwe vertraging en nieuwe ergernissen op. Kan raakt in de ban van het historisch materiaal en wil ook het nieuwe theaterprogramma dat hij aan het schrijven is, plaatsen in het kader van een terugblik. Veertig jaar abc-cabaret in een half uur. Alle vaste medewerkers zijn in juli weer aanwezig en de staf van de Koninklijke Schouwburg zorgt voor de vertrouwde ondersteuning op de lange repetitiedagen. Kees van Kooten schrijft naast eerdere losse tekstbijdragen nu ook enige scènes voor het nieuwe programma. Maar het hele terugblikplan lukt niet. Kan is niet tevreden, komt in tijdnood en stelt tot verbijstering van zijn omgeving de avond voor de première de voorstellingen van ‘Wim Kan veertig jaar cabaret’ voor onbepaalde tijd uit. Uiteindelijk worden er toch nog zes voorstellingen in Den Haag gespeeld. Gedurende de twee maanden Luxortheater in Rotterdam vindt het programma zijn ritme. De maand december wordt vrijgehouden, zodat Kan zich volledig op het oudejaar kan voorbereiden. Van Agt is dan gekozen tot lijsttrekker van het cda en noemt zich een taai reptiel. (Er zal toch geen addertje onder het gras zitten.) Een gifwolk in Tiel zorgt voor paniek bij de plaatselijke bevolking. Door bezetters wordt de vermeende sluiting van de Bloemenhovekliniek tegengehouden en Kan schrijft voor zijn uitzending een indringend abortusliedje dat Van Agt in de opiniepeilingen omlaag doet tuimelen. De uiteindelijke oudejaarsconference die zesmaal in het Nieuwe De la Mar theater wordt opgenomen, levert Kan naast een miljoen gulden de hoogste kijkcijfers uit de geschiedenis van de televisie op. Het oude record stond ook al op zijn naam.


De radiotraditie, die sinds 1954 (1956-1958-1960-1963-1966) van kracht was, ging nu verder op televisie.

1973, 1976, 1979 en 1982 kon men Wim Kan met oudejaarsavond nu ook bekijken. In 1981 trouwens ook, maar dat was meer een verassing omdat een interview bij Aad van den Heuvel langzaam overging in een heuse conference.

Dit is deel 1 van oudejaarsavond 1976.

Pianobegeleiding: Ru van Veen.
m.m.v.: Frans Rühl

Комментарии

Информация по комментариям в разработке