Asakir-i Mansure-i Muhammediyye: Osmanlı'nın Modern Ordusu ve Yapısı

Описание к видео Asakir-i Mansure-i Muhammediyye: Osmanlı'nın Modern Ordusu ve Yapısı

Osmanlı Devleti’nde birçok padişah, yeniçeri ocağını kaldırmayı düşünmüş fakat başarılı olamamıştı. (Genç Osman, 3. Selim) Ancak Sultan 2. Mahmut, Vak’a-i Hayriyye denilen ve 16 Haziran 1826 günü gerçekleşen olayla yeniçerileri tarih sahnesinden silmişti.
İhtiyaç duyulan yeni ordu, kısa süre içerisinde kurulmuş ve Asakir-i Mansure-i Muhammediyye ismi verilmişti. İstanbul’daki birlikler; Davutpaşa ve Üsküdar’da konuşlanacak, yeni ordu tüm vaktini talime/eğitime ayıracaktı.
Ordu, kuruluşundan itibaren pek çok değişikliğe/düzenlemeye uğramıştı. Örnek olarak; önceleri şubara denilen bir başlık takan ordu, 1827 senesinde fes takmaya başlamıştı.
Ordunun eğitimi için başta Fransız olmak üzere Prusyalı, İngiliz gibi Avrupalılardan eğitmen olarak faydalanılmıştı. 1835-1839 yılları arasında Osmanlı topraklarında görev yapan ve Alman siyasi birliğinin sağlanmasında büyük rol oynayan Feldmareşal Helmuth von Moltke, mektuplarında bu orduyu eleştirmişti. Ona göre yeni Osmanlı Ordusu, özünü kaybetmişti ve büyük oranda Avrupa ordularının bir karışımını/taklidini andırıyordu. Ancak bu modern ordu, Osmanlı Devleti’nde birçok şeyi değiştirecekti. Mesela, mehter kaldırılmış yerine askeri mızıka kurulmuştu. Bu mızıkanın başına getirilen İtalyan müzisyen Giuseppe Donizetti sayesinde Osmanlı topraklarına batılı müzik ezgileri girmişti. Yine kurulan ordunun; hekim, cerrah ve eğitimli subay ihtiyacı için Mekteb-i Tıbbiye (Tıp Fakültesi), Mekteb-i Harbiye (Harp Okulu) gibi okullar açılmıştı. Ayrıca bu okullar, hem Osmanlı hem de Türkiye Cumhuriyeti’ne uzun yıllar hizmet etmişlerdir.

Instagram:   / ttarihyoutube  

#Osmanlı #Tarih #İkinciMahmut

Комментарии

Информация по комментариям в разработке