Epilepsi - Nöroloji Uzmanı - Dr. Aslı Şentürk & Dr. Yasin Abanoz

Описание к видео Epilepsi - Nöroloji Uzmanı - Dr. Aslı Şentürk & Dr. Yasin Abanoz

Nöroloji Uzmanı - Dr. Aslı Şentürk & Dr. Yasin Abanoz ''Epilepsi'' sorusunun yanıtını veriyor.

Dr.Yasin Abanoz: Halkın sara olarak bildiği Epilepsi konuşacağız bu gün. Beyindeki nöronların kendi başına aşırı deşarjlarından ortaya çıkan bir belirtiler grubu demektir epilepsi. Bebeklik, çocukluk yaşından başlayıp yaşlılığa kadar herkeste görülebilir. Ama farklı farklı tipleri vardır. Herkes tek bir tip epilepsi hastalığı var sanıyor.

Dr.Aslı Şentürk: Tek bir sebebe bağlı tek bir hastalık gibi düşünülüyor ama aslında epilepsi nöbeti bir semptomdur. Bizim için hastalığın bir bulgusu ve altta yatan sebepler çok farklı olabiliyor.

Dr.Yasin Abanoz: Epilepsi denince herkes kasılıp çırpınır tarzda bir şey bekliyor. Ağızdan köpük geleceğini sanıyor. Ama bu büyük nöbet dediğimiz Jeneralize Tonik-klonik nöbettir. Aslında onlarca nöbet tipi var. Bazıları sadece hafıza kaybıyla geçiriyorlar, bazıları gevşek bir şekilde yere düşüyor, hiç kasılması olmuyor, bazıları dejavu yaşar ya da kolu bacağı uyuşur yani hepsi kasılıp çırpınmıyor.

Dr.Aslı Şentürk: Bazen sadece kötü koku duyuyor hastalar. Bu da bir nöbet aslında. Koku merkezinin o sırada aşırı deşarj yapmasıyla ilgili bir durum ve sadece kötü koku duyuyor. Bazen de bir takım halisünasyonlar görüyor hastalar. Mesela renkli toplar görüyorlar aslında olmadığı halde bu da görme merkezindeki nöronların aşırı deşarj yapmasıyla alakalı ve yine bir epilepsi aslında. Mesela frontal lob nöbetlerinden bahsedelim. Frontal lob nöbetleri çok da bilinmeyen hep insanların kafasında kabus mu gece terörü mü karışan bir durum ama tanısını koymak ve tedavisini yapmak gerekiyor, çünkü sonrasında ciddi sıkıntıya yol açabilir.

Dr.Yasin Abanoz: Çoğunlukla uyku sırasında gece olduğu için uyku terörüyle karışıyor. O sırada bir epileptik nöbeti ortaya koymak çok önemli.

Dr.Aslı Şentürk: Genellikle de bu hastalar kasılma ve çırpınmanın olduğu o büyük nöbet fazına geçmiyorlar.

Dr.Yasin Abanoz: Bazıları kalkıp koşabiliyorlar, bazıları çığlık atabiliyor, ayaklarda bir bisiklet hareketi ve şaşkın bakma olabiliyor. Bunun için ayrıntılı tetkikler yapmak gerekiyor. Onlarda özellikle Polisomnografi çok önemli. Tüm gece uykuyu görmek hem parasomniyi ayırdetmek hem de beyinde epileptik aktivite var mı görmek açısından Polisomnografi daha çok tercih edeceğimiz bir yöntem. Onun dışında en çok da genetik epilepsiler karşımıza çıkıyor. Onları tedaviyle düzeltebiliyoruz. Yapısal epilepsilerden ziyade genetik epilepsilerin bazıları yaş ilerledikçe kendiliğinden de kaybolabiliyor ama kaybolmayanlar da ilaçlara daha güzel yanıt veriyorlar. Yapısal olanların bir avantajı ameliyat yapılabilmesi ama herkese ameliyat yapılır mı?

Dr.Aslı Şentürk: Yapılmaz. Eğer tek ilaçla nöbet kontrol altındaysa ameliyat yeri riskli bir yerdeyse çok iyi düşünüp, iyi karar vermek lazım. Bir çok ayrıntılı tetkik yapmak odağı çok iyi belirlemek gerekiyor. Çünkü alacağınız doku beyin dokusu ve o beyin dokusunu aldığınız yerdeki fonksiyonları hasta kaybedecek, o nedenle çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Ama eğer hastanın ilaca rağmen dirençli nöbetleri var ve MR'da tek bir yeri gösteriyorsa o bölgeyi almanızla hasta sonrasında çok ciddi bir kayıp yaşamayacaksa, o zaman ameliyat gündeme geliyor. Bazen de hastalar çok dirençli oluyor, riskli bile olsa bu durum hastayla paylaşılarak yine ameliyat kararı verilebiliyor. Ama ameliyat son çare, genellikle öyle bir ön yargı var “Ameliyat olalım bitsin” gibi.

Dr.Yasin Abanoz: Çünkü herkes ilk planda ameliyat için başvuruyor. İlaç kullanmak istemiyorlar. “Ameliyatımı olayım, gideyim” tarzında.

Daha fazla bilgi için: http://www.neuropark.com
Tasarım & Prodüksiyon: http://www.siimple.net

Комментарии

Информация по комментариям в разработке