Invitatie catre toti credinciosii la HRAMUL Bisericii "Inaltarea Sfintei Cruci"

Описание к видео Invitatie catre toti credinciosii la HRAMUL Bisericii "Inaltarea Sfintei Cruci"

Ajungând la Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci“, din pădurea „Valea vrăjii“, comuna Topolog, Episcopia Tulcii, aflându-i istoria şi tulburătoarea chemare a unei întregi familii de ctitori la slujire şi asumarea crucii, mi-au venit în minte cuvintele părintelui Stăniloae, care spunea: „Crucea este puterea lui Hristos care, asumată de noi, poate transforma lumea în paradis“. La Topolog s-au împlinit toate: şi puterea Mântuitorului, şi Crucea, şi asumarea, şi transformarea lumii în paradis.

Drumul de pământ care taie câmpul perpendicular, spre dreapta, din şoseaua naţională Bucureşti - Tulcea, urmărind săgeata indicatorului de scândură, te poartă printre lanuri de porumb şi floarea-soarelui spre marginea unei păduri în care timpul pare să se fi-nverzit a veşnicie. Aici se află „Valea vrăjii“. Loc preschimbat de Dumnezeu în paradis, însemnat spre aflare şi închinare cu semnul crucii, crescut în carne de copac.

A trebuit să se producă o minune pentru ca „Valea vrăjii“ să se aşeze în conştiinţa noastră ca semn. Ca reper al sfinţeniei. Şi poate că el ar fi rămas doar atât, dacă o întreagă familie, cea a părintelui Vasile Vâlcu, purtătoare de cruce, nu ar fi făcut din acesta altar de închinăciune.

Semnul crucii din copac
Până în 1992, „Valea vrăjii“ era doar locul de unde locuitorii din Topolog se aprovizionau cu lemne, trecând întrebători sau poate indiferenţi pe lângă vechile temelii de piatră ivite ici-colo pe câmpuri, dovedite de istorici a fi de pe vremea când romanii au intrat în Dobrogea. După ce nişte muncitori din Făgăraşul Nou, care lucrau la pădure, au doborât un copac şi, după multe încercări, au reuşit să-l taie şi să-l despice, descoperind în inima lui semnul unei cruci, „Valea vrăjii“ s-a preschimbat în poartă. În intrare, prin credinţă, în… Cruce!

„Tăierea acestui copac şi ducerea lui la locul destinat au fost însoţite de obstacole suprafireşti: lemnul avea o greutate neobişnuită; cădea repetat din remorcă; tractorul se defecta, semne că un fapt neobişnuit se întâmpla. După nenumărate încercări, unul dintre muncitori a reuşit să despice trunchiul, descoperind în interiorul lui semnul crucii. După trei zile, din el începuse să curgă un lichid care mirosea foarte frumos“, povesteşte părintele Vasile Vâlcu, duhovnicul schitului.

Credincioşii au început să vină să vadă minunea, mulţi dintre ei susţinând că s-au tămăduit de betegeli. Cele două bucăţi de lemn cu semnul crucii au fost luate de muncitori şi duse în biserica satului lor din Făgăraş. Dar, la Topolog, credincioşii din întreaga Dobroge, şi nu numai, continuau să vină, să se închine şi să se roage. Pentru ei s-a gândit părintele Vasile, slujitor în biserica satului, să ridice pe locul în care s-a arătat Sfânta Cruce un paraclis şi, din când în când, să slujească în el. Apoi, paraclisul a devenit biserică. În 2001, racla cu bucăţile de lemn cu semnul crucii a fost adusă acasă, iar în 2002, sfântul locaş a fost sfinţit. Începând din 2003, au fost construite două corpuri de chilii şi, începând din iulie 2005, practic, se deschide istoricul spiritual al locului, schitul căpătând recunoaşterea oficială, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“. În 2009, se mai ridică un foişor şi un Altar de vară, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, pe care, la 9 august, l-a sfinţit Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.




Un material Digital Passion Videoproduction
// Bd.Mamaia nr. 62
// Telefon: 0744 586 572 / 0241 640 070
// www.digitalpassion.ro
// Email: [email protected]

Комментарии

Информация по комментариям в разработке