Κώστας Γρίβας: Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση Κίνας και Ινδίας, μπορεί να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη!

Описание к видео Κώστας Γρίβας: Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση Κίνας και Ινδίας, μπορεί να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη!

Ο κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Τεχνολογιών στη Σχολή Ευελπίδων είναι σήμερα καλεσμένος στο newshub.gr

Οι πληροφορίες για προώθηση Βορειοκορεατών στρατιωτών στην περιοχή του Κουρσκ, έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως…

Αυτό που μας δείχνει το συμβάν, είναι σίγουρα μία κίνηση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, μία επικίνδυνη κίνηση που δίνει πάτημα και στη Δύση να κλιμακώσει ανάλογα. Όμως αυτό που επίσης μας δείχνει, είναι το πόσο έχει προχωρήσει η περίφημη Ευρασιατική Συσπείρωση - Συμμαχία. Το πολύ ρευστό και επικίνδυνο γεωπολιτικό πεδίο, έχει οδηγήσει τις μεγάλες δυνάμεις της ευρασίας να βάλουν στην άκρη διαφορές τους και να συσπειρωθούν! Με αποκορύφωμα την εξέλιξη που είχαμε στο Καζάν, με την πολύ σημαντική προσέγγιση που είχαμε ανάμεσα στη Κίνα και την Ινδία. Οι δύο χώρες, με τεράστια αντιπαλότητα μέχρι πρότινος, επιθυμούν έντονα μία πολύ στενή σχέση με την Ρωσία.

«Εάν Κίνα και Ινδία καταφέρουν να βρουν ένα modus vivendi, το σχήμα παίρνει πολύ μεγαλύτερη δυναμική και θα μπορεί να αλλάξει γεωπολιτικά τον παγκόσμιο χάρτη!»

Η κίνηση λοιπόν των Βορειοκορεατών είναι πολύ σημαντική εάν αναλυθεί υπό το πρίσμα της Πανευρασιατικής Συμμαχίας - Συσπείρωσης που τείνει να δημιουργηθεί. Από στρατιωτικής σκοπιάς είναι επίσης μία σοφή κίνηση γιατί δίνει στη Ρωσία, μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας, χωρίς να έχει τις απώλειες που θα την έφερναν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, στο εσωτερικό της χώρας.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Γρίβας μας λέει «Δεν θεωρώ ότι ο Τράμπ είναι η απόλυτη απειλή όπως κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν να παρουσιάζουν. Αντιθέτως, γύρω από τον Τραμπ έχουν συσπειρωθεί οι πιο ορθολογικές δυνάμεις του αμερικανικού συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνονται το παγκόσμιο παιχνίδι ώς ένα γεωπολιτικό ανταγωνισμό και μόνο και θέλουν να λειτουργήσουν εθνοκεκντρικά μέσα σε αυτό. Στην πλευρά Χάρις έχουν αντίθετα συσπειρωθεί δυνάμεις που λειτουργούν πολύ πιο ανορθολογικά από τους ρεπουπμλικάνους. Προέρχονται για πολιτικά στοιχεία που προωθούν την κουλτούρα woak και για να λειτουργήσουν έχουν την τάση να δαιμονοποιούν τους γεωπολιτικούς αντιπάλους τους και έτσι καλύπτουν το πολιτικό τους κενό, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως το αντίπαλο δέος στους δαιμονοποιημένους αντιπάλους. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορούν να αντικρούσουν τη Κίνα και τη Ρωσία και θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές αν όχι καταστροφικές!

Στην Ουκρανία ο πόλεμος πρέπει άμεσα να σταματήσει έστω και με μία χαλαρή ηρεμία γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική κλιμάκωση!

Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, είναι σίγουρα μία επιτυχία της Κυπριακής διπλωματίας. Μία ακόμα ένδειξη, ότι η κατάσταση στη Ουάσινγκτον αλλάζει αργά αλλά σταθερά και ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Ελλάδα και τη Κύπρο, ειδικά την ώρα που βλέπει ότι η Τουρκία αποτελεί μία σταθερή απειλή αποσταθεροποίησης στη περιοχή, εις βάρος των δυτικών συμφερόντων.

Για αυτό και εμείς στην Ελλάδα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας έναντι της Τουρκίας και να μην χάσουμε την σημαντική ευκαιρία να γίνουμε ένας δυνατός και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Εάν δεν φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, τότε θα δώσουμε την εικόνα, «ότι δεν θα είναι η Ουάσιγκτον εκείνη που συνεργάζεται με την Αθήνα, αλλά αυτή που αποφασίζει είναι η Άγκυρα και οι εδώ παραφυάδες της!»


https://www.newshub.gr
#newshub #newshubgr #Γρίβας #γεωπολιτική #ουκρανία #Ινδία #Κίνα
‪@newshubgr‬ @Newshub
Μας τιμάτε εαν κάνετε εγγραφή
στο κανάλι μας στο Youtube:    / @newshubgr  
στη σελίδα μας στο facebook:   / newshub.gr  
στη σελίδα μας στο twitter:   / newshubg  
στη σελίδα μας στο instagram:   / newshub.gr  
στη σελίδα μας στο Tik Tok:   / newshub.gr  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке