İŞ DAVASI NASIL KAZANILIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Описание к видео İŞ DAVASI NASIL KAZANILIR? DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İş kanunu ile işçinin çalışma esasları, çalışmasına bağlı olarak hak kazanacağı ücret ve tazminat haklarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. İşçinin fazla mesai alacak hakkı, kıdem tazminatı hakkı, ihbar tazminatı hakkı, ücret alacağı, yıllık izin, hafta tatili alacağı, resmi ve dini bayram tatili alacağı gibi alacakları alacak ve tazminat haklarının esasları iş kanunuyla düzenlenmiştir. İşçinin işveren yanında çalışmasına bağlı olarak doğacak olan bu hakların bir kısmı feshe bağlı haklardır.

İşçinin işveren yanında çalışması ile ücret hakkı doğar. İşveren işçisinin ücret hakkını ödemezse, işçi işten ayrılsın ya da ayrılmasın her zaman ücret hakkını işverenden isteme hakkına sahiptir. İşçi ücret hakkı ödenmiyor ise işverenine karşı dava açarak ücret alacağını talep edebilir. Yine aynı şekilde işçi haftada 45 saatin üzerinde çalışıyor ise bu çalışma karşılıklarının işçiye fazla mesai olarak ödenmesi gerekir. İşçinin fazla mesai hakkı ödenmez ise işçi işverene karşı dava açarak fazla mesai karşılıklarını talep edebilir. İşçinin hafta tatilini kullanamaması veya resmi ve dini bayramlarda çalıştırılmasına rağmen karşılığının ödenmemesi halinde de yine işverene karşı dava açarak haklarını talep etme imkanı bulunmaktadır.

İşçinin, işten çıkartılmasına veya kendisinin işten ayrılmasına bağlı olarak almaya hak kazanacağı ihbar ve kıdem tazminatı hakkı bulunmakta olup işçinin tazminat haklarının ödenmemesi halinde de işverene karşı dava açarak haklarını talep edebilecektir.

İşçinin işverene karşı açacak olduğu davalarda, davanın ne kadar süreceği davanın konusuna, ispat edilmesi gereken alacak haklarına, işyerinde işçiye imzalatılmış olan evrak bulunup bulunmamasına, imzalatılan evraklarının içeriğinin doğruluğuna, işverenin cevaplarına ve dosyaya sunulacak olan delillere göre değişecektir.

AÇILAN DAVADA NELERİN TALEP EDİLDİĞİ DAVA SÜRESİNİ BELİRLEYECEKTİR.

İşçinin açılan davada işverenden neler talep ettiği dava süresini etkileyecektir. İşçi yalnızca kıdem alacağı için dava açabileceği gibi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, hafta tatili alacağı, resmi ve dini bayram tatili alacağı, kötü niyet tazminatı gibi birden çok alacak kalemi için dava açabilecektir. İşçinin davada talep ettiği bu alacak kalemlerine göre ispat yükü artacağından dava süresi de buna göre uzayacak veya kısalacaktır.

İŞÇİ, İŞYERİNDE İMZALADIĞI EVRAKLARA MUTLAKA DİKKAT ETMELİ VE OKUYARAK İMZALAMALIDIR

Açılacak iş davalarında işveren tarafından dava dosyasına sunulacak olan iş sözleşmesi, maaş bordoları, puantaj kayıtları, işçi aleyhinde tutulan tutanaklar, savunma dilekçeleri gibi bir çok imzalı belgenin önemi vardır. Eğer işçi içeriği doğru olmayan bir belgeyi okumadan veya baskı ile imzalamak zorunda kalmış ise bu belgenin davada işveren tarafından delil olarak sunulması işçinin aleyhinde sonuç doğurmaması için işçinin bu belgenin baskı ile imzalatıldığını ve doğruyu göstermediğini de ayrıca ispat etmesi gerekecektir. Bu durumda davanın daha uzun sürmesine sebebiyet verecektir.

İŞ DAVALARINDA TANIK ANLATIMLARI

İş davasında işçi açısından tanık anlatımları çok önemli olup çok kere başkaca ispat aracı olmayan işçi tüm iddialarını tanıklar ile ispat etmek zorunda kalmaktadır. Bu sebep ile işçinin davada kaç tanık dinleteceği, tanıklarının çağrılan duruşmaya zamanında gelmesi ve heyecanlanmadan istenilen hususları doğru anlatması davanın seyrini ve ne kadar sürede sonuçlanacağını belirleme konusunda önem arz etmektedir. Tanığın çağrıldığı duruşmaya gelmemesi dava sürecini uzatacak olup yine tanığın heyecanlanarak eksik beyanda bulunmasın da davada başkaca tanık dinletilmesini gerektireceğinden süreci uzatacaktır.

Yine aynı şekilde davalı da tanık dinletme hakkına sahip olup davalının dinleteceği tanık sayısı ve davalı tanıklarının çağrıldıkları duruşmaya zamanında gelmeleri de dava sürecini etkileyecektir. Bazen ne yazık ki davalı taraf dava sürecini uzatmak istediğinden tanıklarını bilerek duruşmaya geç getirmekte olup bu durum sürecin uzamasına sebebiyet vermektedir.

MAHKEMECE ARAŞTIRILMASI GEREKEN HUSUSLAR DAVA SÜRESİNİN BELİRLENMESİNDE ETKİLİ OLMAKTADIR.

Açılan bir davada önemli olan istenilen sonucun elde edilmesi olacağından işçinin hakkını tam olarak elde edebilmesi için mahkemenin araştırması gereken bir takım bilgi, belge ve deliller olabilecektir. Örnek vermek gerekir ise emsal ücret araştırması, banka kayıtları, SGK kayıtları, işyerinde yapılmış SGK incelemeleri, tutulan tutanaklar, emsal davalar mahkemece incelenmesi ve toplanması gereken bilgi ve belgeler olacaktır. Bu bilgi ve belgelerin mahkemece zamanında istenilmesi ve ilgili kurumların zamanında cevap vermesi de dava sürecini etkileyecektir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке