HPV Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Описание к видео HPV Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

HPV Nedir?
HPV (Human Papilloma Virüs) Türkçesi insan siğil virüsü ve bunu dünyadaki en yaygın viral bulaşıcı hastalık olarak tanımlamaktayız. Bazı toplumlarda HPV prevelansının yüzde 60'lara ulaştığı bilinmektedir. Yani toplumdaki her 10 insandan 6'sına hayatının bir döneminde HPV virüsü bulaşmaktadır.

HPV Nasıl Teşhis Edilir?
Virüsün bulaşıcılığı oldukça yüksektir. HPV, cinsel temasla bulaşan bir hastalıktır ve maalesef kondom kullanımıyla bulaştan korunmak mümkün değildir. HPV mikrobakteri değil bir virüstür. Yani ilaçlarla bu virüsü yok etmek mümkün değildir. Genital bölge ciltlerinde lezyonlarla seyreden bir hastalıktır. Bunlar genellikle ağrısız, kaşıntısız hasta tarafından tesadüfen fark edilen, bazen genital bölge temizliği esnasında tıraş olurken kanayan lezyonlar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Teşhis sadece gözle bakılarak konulabilmektedir.

HPV Kansere Neden Olur mu?
HPV virüsün kanser yapabilme potansiyeli vardır. Özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserine kadar gidebilmektedir. Kadınlarda genellikle asemtomatik seyredebilmektedir. Erkeklerde de dikkat edilmediğinde fark edilmeme ihtimali vardır. Lezyonlar dış genital bölgede, anüs çevresinde, nadiren de ağız ve yutak çevresinde olmaktadır. HPV virüsün 100'den fazla tipi vardır ve bunlardan 40 kadarı insanlarda enfeksiyona neden olmaktadır.

HPV Her İnsanda Rahatsızlık Veriyor mu?
İnsanların yaklaşık yüzde 60'ında hiçbir bulgu ve belirti olmamaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan, uykusuzluk, alkol, stres, bazı metabolik hastalıklar, ilerlemiş yaş, kemoterapi alma gibi durumlarda çok daha ağır seyretmektedir. Hastalık her yaş grubunda ve cinsiyette görülmektedir.

HPV Bulaşı Sonrası Neler Yapılmaktadır?
Lezyonlardan kurtulmak ilk amacı oluşturmaktadır. Genellikle lezyonu yok etmeye yönelik teknikler uygulanmaktadır. Kriyoterapi (dondurarak tedavi), elektrokoterizasyon (ısı yöntemiyle lezyonlardan kurtulma) ve bazen radyo frekans yöntemleri kullanılmaktadır. Çok nadiren de ilaçla yakma yöntemine başvurulmaktadır.

Lezyondan ufak bir parçayla biyopsi alınarak virüsün hangi tip olduğunun belirlenmesi de çok önemli. Bu özellikle kadınlarda ileride rahim ağzı kanseri olabilir mi sorusuna cevap bulabilmek için önerilen bir yöntemdir.

HPV'den Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Çok eşlilik riski artırmaktadır. Kondom kullanmak hastalığın bulaşmasını önlememektedir. Genital bölgedeki cildin üstündeki kesiler virüsün yerleşmesi için zemin hazırlamaktadır. Çok keskin bir jiletle tıraş olmamak, tüy dökücü kullanmak veya kılları biraz uzun bırakacak temizlikler önerilmektedir. Nemli bırakmamak, kuru tutmak da önemlidir.

HPV'de Aşı Uygulaması Var mı?
Günümüzde kadınlarda rahim ağzı kanserine götürebilecek HPV tiplerine karşı geliştirilmiş çok etkin bir aşı bulunmaktadır. Bu aşı güvenilirliğini ispat etmiş, yan etkileri olmayan Amerika ve Avrupa'da 9 yaş üzeri tüm kız çocuklarına ve 12 yaş üzeri tüm erkek çocuklara önerilen bir aşıdır. Koşuyolu Medipol olarak bu aşıyı kadın ve erkek hastalarımıza uygulamaktayız. 5 yılda bir hatırlatma dozlarını yaparak rahim ağzı kanserinden ömür boyu korunmak artık mümkün.

Doç. Dr. Bülent Altay
Üroloji Uzmanı
Medipol Koşuyolu Hastanesi

Bilgi ve randevu için 0216 544 66 66 I https://bit.ly/3toWKn5

#HPV #HumanPapillomaVirüs #Serviks #RahimAğzıKanseri #RahimAğzıKanseriFarkındalıkAyı #MedipolKoşuyolu #Medipol

Комментарии

Информация по комментариям в разработке