Βιβλιοβούλιο: Χριστίνα Ντουνιά (05/12/2021)

Описание к видео Βιβλιοβούλιο: Χριστίνα Ντουνιά (05/12/2021)

Την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημί­ου Αθηνών Χριστίνα Ντουνιά φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 20.00 από την Τηλεόραση της Βουλής.
Η Χριστίνα Ντουνιά έχει τιμηθεί το 2000 με το Κρατικό βραβείο Δοκιμίου για το βιβλίο της «Κ. Γ. Καρυωτάκης, Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης» (εκδόσεις Καστανιώτη) και το 2016 με το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο της Μαρίας Πολυδούρη, του Κώστα Καρυωτάκη αλλά και του Πέτρου Πικρού, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κ.α. Έχει γράψει ή επιμεληθεί φιλολογικά πάνω από δεκαπέντε βιβλία. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει είναι και τα: «Λογοτεχνία και Πολιτική στο Μεσοπόλεμο. Τα περιο­δικά της Αριστεράς» (Καστανιώτης,1996), «Πέτρος Πικρός: τα όρια και η υπέρβαση του νατου­ραλισμού» (Γαβριηλίδης, 2006), «Στη σαγήνη του Ε. Α. Πόε» (Γαβριηλίδης, 2019).
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της «Αργοναύτες και σύντροφοι. Όψεις του λογοτεχνι­κού πεδίου στη δεκαετία του ‘30» (εκδόσεις Εστία 2021), η Χριστίνα Ντουνιά συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για την περίφημη γενιά του ’30, τη γενιά δηλαδή του Σεφέρη, του Ελύτη, του Εγγονόπουλου, του Ρίτσου, του Θεοτοκά, του Τερζάκη, του Μυριβήλη και πολλών άλλων ση­μαντικών ποιητών και πεζογράφων. Μιλάει για τις λογοτεχνικές επιδιώξεις αυτής της γενιάς, τις διαφορές της με τις προηγούμενες, ιδιαίτερα με την αμέσως προηγούμενη γενιά του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Λαπαθιώτη, του Πικρού, τη σχέση της με τον βενιζελισμό, τη συμπεριφο­ρά της κατά την περίοδο Μεταξά, το αποτύπωμα που άφησε στο χρόνο.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο του Σταμάτη Πολενάκη «Η μάχη με τον Άγγελο» (εκδ. Ενύπνιο) και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια», του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν (μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Ψυχο­γιός 2021), «Μην πεις λέξη: Βία και προδοσία στη Β. Ιρλανδία - Η κρυφή ιστορία του IRA» του Πάτρικ Ράντεν Κιφ (μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο 2021), «Τρεις σκάλες ιστορία» του Σταύρου Χριστοδούλου, (εκδ. Καστανιώτης 2020) καθώς και για το βιβλίο του Εντγκάρ Μορέν «Ας αλλάξουμε δρόμο. Τα μαθήματα του κορονοϊού» (μετάφραση: Θεόδωρος Παραδέλλης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2021).
Βιβλιοβούλιο

Комментарии

Информация по комментариям в разработке