Trombosit sayısının yüksek olmasının nedenleri nelerdir? - Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı (Hematoloji)

Описание к видео Trombosit sayısının yüksek olmasının nedenleri nelerdir? - Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı (Hematoloji)

Memorial Ataşehir Hastanesi Hematoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan İsmail Sarı, trombosit sayısının yüksek olması nedenleri hakkında bilgi veriyor.

Trombosit sayısının yüksekliğini iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bir tanesi kemik iliği kaynaklıdır. Kemik iliğinde trombositlerin aşırı üretimine bağlı trombosit yüksekliğidir ki bununla ilgili mutlaka bir kemik iliği değerlendirmesi, bu kemik iliğinde trombositleri aşırı çoğaltacak herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığına dair testlerle hastalığın değerlendirilmesi gerekir.

Genelde ileri yaşlarda görülür. 65 yaş üzerinde sıkça görülür.

Eğer kemik iliği kökenli bir trombosit yüksekliği tespit edilirse buna esansiyel trombositoz denilir.

Trombosit yüksekliği nasıl tedavi edilir?
Hastalar 2 risk grubuna ayrılır. Düşük risk grubunda daha önceden herhangi bir pıhtı hikayesi olmayan beyne, bacağa ya da akciğere herhangi bir pıhtı atmayan kişilerde 60 yaş altı kişilerde düşük risk grubu olduğu bilinir ve buna yönelik sadece düşük dozda kan sulandırıcı verilir.

Trombosit sayısı yüksek olup, yine yüksek risk grubuna giren hasta grubunda ise trobomsit sayısını düşürücü tedavi, kan sulandırıcının yanında mutlaka verilmesi gereklidir.

Trombosit sayısının yüksekliği sadece kemik iliğine ve kemik iliğinin aşırı üretimine bağlı olmayabilir. Buna ek olarak trombosit değerlerinin yüksek olmasının nedenleri:
Demir eksikliği
Bazı enfeksiyonlar
Romatizmal hastalıklar
Kullanılan ilaçlar

Trombosit yüksekliği durumunda hangi doktora gidilmelidir?
Trombosit değeri yüksekse bir hematoloji doktorunda randevu alınmalıdır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке