Teknik Analiz Nedir? Teknik Analiz Nasıl Yapılır? Teknik Analiz Eğitimi...

Описание к видео Teknik Analiz Nedir? Teknik Analiz Nasıl Yapılır? Teknik Analiz Eğitimi...

Kanaliz ekranlarından herkese merhaba! Yeni bir video ile yine sizlerle beraberiz. Bu hafta sizler için teknik analiz nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır gibi konuları ele aldık. Teknik analiz, herhangi bir menkul kıymetin gelecekteki yönünü tahmin etmek maksadıyla, geçmiş piyasa verilerini incelemek ve alım satım fırsatlarını değerlendirmek için kullanılan bir alım satım disiplinidir. Daha yalın bir ifadeyle, herhangi bir finansal varlığın fiyat hareketlerinin incelenmesidir. Analiz’in terminolojideki anlamı çözümleme demektir. Yani bir bütünün parçalarına ayrılmasıdır. Herhangi bir menkul kıymet teknik açıdan analiz edilirken; trend, momentum, hacim, volatilite, destek, direnç gibi konular bakımından değerlendirilir. Yani fiyat hareketleri teknik açıdan ayrıştırılır. Aslında bir karara varmak için bu tek başına yeterli değildir. Ayrıca bir sentez yapmak gerekir. Sentez ise yapılan analiz neticesinde bir sonuca varma işlemidir. Yani parçaları birleştirerek anlamlı bir sonuç çıkarma eylemidir. Böylece fiyatın yükseleceği, düşeceği veya bir müddet daha yatay kalacağı gibi kanılara varılabilir. Tabii ki bu değerlendirme, sadece teknik açıdan ele alınmıştır. Fiyatın yönünü belirlemeye yardımcı olan, temel analiz, takas analizi, haber akışı gibi daha birçok değişken bulunmaktadır. Ancak biz sadece, sırf fiyatın hareketini incelediğimiz için diğer faktörler konu kapsamı dışında bırakılmıştır.
Bugün bildiğimiz teknik analiz, ilk olarak 1800'lerin sonunda Charles Dow tarafından geliştirilen Dow Teorisinde tanıtıldı. Bu teoriye göre “Piyasanın üç hareketi bulunmaktadır; birincisi günlük dar hareketler, ikincisi iki haftadan bir ay veya biraz daha fazla süreyi kapsayan kısa dalgalanmalar ve üçüncüsü ise en azından dört yılı kapsayan ana hareketlerdir.”
Peki teknik analiz bize ne anlatır? Niçin bu kadar zahmete katlanırız? Teknik analiz, kar elde etmek için gerekli bilgileri sağlayarak gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır. Yatırımcılar, potansiyel giriş ve çıkış noktalarını belirlemek amacıyla, grafiklere teknik analiz araçlarını uygular. Teknik analizin temel varsayımı, piyasanın mevcut tüm bilgileri işlemesi ve fiyat tablosuna yansımasıdır. Çoğu teknik analiz, mevcut bir trendin devam edip etmeyeceğini ve değilse, ne zaman geri döneceğini belirlemeye odaklanmıştır. Bazı teknik analistler trend çizgilerini, bazıları mum grafikleri, kimisi formasyonları, bir kısmı ise indikatörleri, Fibonacci veya Gann araçlarını kullanır.
Teknik analizin altında yatan temel ilke, fiyatın, bir piyasayı etkileyebilecek tüm mevcut bilgileri yansıtmasıdır. Sonuç olarak, zaten belirli bir menkul kıymet olarak fiyatlandırıldığından, ekonomik, temel veya yeni gelişmelere bakmaya gerek yoktur. Teknik analistler genellikle fiyatların trendlerde hareket ettiğine ve pazarın genel psikolojisi söz konusu olduğunda tarihin kendini tekrarlama eğiliminde olduğuna inanırlar. Genel olarak teknik analistler, destek direnç ve trend çizgileri, grafik formasyonlar, mum formasyonlar, hareketli ortalamalar, indikatörler gibi ekrana yansıyan daha birçok göstergeye bakarak fiyatları analiz etmeye çalışır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке