Mut Çömelek Kanyonu Çukurbağ Ve İbrahimli Köyleri Arası Yol Doğası Jeomorfoloji 4K UHD

Описание к видео Mut Çömelek Kanyonu Çukurbağ Ve İbrahimli Köyleri Arası Yol Doğası Jeomorfoloji 4K UHD

ISBN 978-605-88104-0-2
Mut Çömelek Kanyonu Çukurbağ Ve İbrahimli Köyleri Arası Yol Doğası Jeomorfoloji 4K UHD
Yörede Miosen marn ile kireçtaşlarının yanal ve dikey geçişli olması, karstlaşmayı sınırlamıştır. Bu nedenle karstik şekiller kireçtaşlarının yüzeylendiği kuzeydoğudaki Büyükeyre, Küçükeyre Dağları ile güneybatıdaki Adras Dağı üzerinde görülmektedir. Buralarda görülen en yaygın karstik şekil dolinlerdir.
Dolinler oluşumlarına göre iki tipe ayrılabilir. Birinci tip dolinler yataya yakın resifal kireçtaşları üzerindeki erimelerle oluşan yuvarlak - elips şekilli dolinlerdir. Bunlar, büyüklükleri 100 m’yi, derinlikleri 5-10 m’yi geçmeyen yüzlek tava şekilli dolinlerdir. İkinci tip dolinler ise geriye aşınım ile buraya ulaşan küçük vadilerin karstlaşmasıyla oluşan dolinlerdir. Akarsu vadisi boyunca dizilme görülür bu dolinler genellikle elips şekilli olup, dar boğazlarla birbirlerine bağlanmışlardır.
Kireçtaşları ve marnların yatay ve dikey geçişleri dolinlerin dağılışını ve şekillerini belirleyen ana unsurdur. Dolinler özellikle 1450-2000 m’ler arasında yayılış gösteren Orta Miosen yapısal – aşınım yüzeyi üzerinde kireçtaşlarının bulunduğu yerlerde yaygın olarak görülürken, marnların yüzeylendiği alanlarda birden bire yok olur. Bu durum özellikle sırtlar üzerinde belirgindir.
Kireçtaşları ve marn ardalanmasından oluşan Miosen formasyonları dolinlerin şekilleri üzerinde de etkilidir. Yüzeyde yayılış gösteren kireçtaşları üzerindeki erimeler ile başlayan dolinlerin gelişimi alttan kil ve marnların çıkması ile duralamakta ve marnların oluştuğu karstik kaide seviyesi nedeniyle yamaçları çok dik olmayan tava şekilli yüzlek dolinler oluşmaktadır. Yani yöredeki karst gelişimi dikey yönlü olmayıp, yatay gelişimlidir.
Dolinlerin tabanlarında kil ve marn gibi geçirimsiz kayaçların bulunması dolinlerin derine gelişimini engellediği gibi bu dolinlerde yağışlı mevsimlerde geçici göllerin oluşmasına neden olmaktadırlar. Yüksek yörelerde dolinlerin gelişiminde kar yağışları da etkin olmaktadır. Kış aylarında bu karstik depresyonlarda biriken karların alttan yavaş yavaş erimesi karstik erimenin kışın da sürmesini sağlamaktadır.
Yine bu karların mayıs-haziran aylarına kadar kalması ve yavaş yavaş erimesi karstik gelişimin yılın büyük bir kesiminde sürekli olmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu durum dolin tabanlarındaki toprakların uzun bir süre suyla doygun olmasının sağlamakta ve bu da hayvancılık faaliyetlerini olumlu yönde etkilemektedir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Ulaşım : Remzi Kaya Türizm Rehberi
Çekim Tarihi : 13.04.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 03.07.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
   / mehmetsokmen1  
www.facebook.com/mehmetsokmen

Комментарии

Информация по комментариям в разработке