Hoe kom je van de DUIZENDKNOOP af | Maar Natuuurlijk

Описание к видео Hoe kom je van de DUIZENDKNOOP af | Maar Natuuurlijk

De Duizendknoop. In deze aflevering van de jongste natuurserie van Nederland: Maar Natuuurlijk duikt Raïsha Zeegelaar diep in de wereld van de invasive horrorplant, de Japanse duizendknoop, een plant die in Nederland steeds meer terrein wint en een nachtmerrie is voor natuurbeheerders. Wil je weten hoe je van deze plant afkomt? Deze duizendknoop is een uiterst invasieve soort die met zijn krachtige wortelstokken andere planten verdringt en een bedreiging vormt voor de biodiversiteit. In dit uitgebreide filmpje leren we meer over de achtergrond van deze woekerplant en ontdekken we wat je kunt doen om hem te bestrijden, samen met Raïsha Zeegelaar.

Japanse Duizendknoop: Deze plant, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, China, Taiwan en Korea, werd in de negentiende eeuw door de arts Philipp Franz von Siebold naar Nederland gebracht. Siebold, die onderzoek deed naar Japanse flora en fauna, introduceerde de duizendknoop in de Hortus Botanicus in Leiden. Ondanks de verboden voor het verzamelen van zaden, slaagde hij erin om de plant naar Europa te brengen. Vanaf dat moment verspreidde de Japanse duizendknoop zich gestaag over Nederland en de rest van Europa.

Hoe kom je van de Japanse Duizendknoop af?: De plant heeft een indrukwekkende groeikracht en kan zich aanpassen aan verschillende grondsoorten, van droge tot natte grond en van voedselrijke tot voedselarme omgevingen. De duizendknoop kan zich ook door kleine openingen wurmen, zoals barsten in funderingen en gaten in het wegdek. Deze eigenschap maakt hem bijzonder moeilijk te bestrijden. Hoe je deze duizendknoop kunt verwijderen? De wortelstokken van de plant creëren enorme wortelsystemen, waardoor het haast onmogelijk is om de plant volledig uit te roeien. Dit leidt niet alleen tot een verstoring van de biodiversiteit, maar ook tot economische schade doordat de plant schade aanricht aan infrastructuur zoals asfalt en beton.

Raïsha Zeegelaar: In deze aflevering neemt Raïsha Zeegelaar je mee op ontdekkingsreis. Raïsha, een opkomende Nederlandse presentator die bekend werd door haar werk bij Spuiten en Slikken en Kinderen voor Kinderen, heeft een passie voor natuur en milieu. Na haar afstuderen aan de BNNVARA Academy en het succes van haar eerdere projecten, inclusief een impactvolle docuserie over jongeren in Suriname, brengt Raïsha nu haar kennis en enthousiasme naar de natuurwereld. In Leiden gaat ze op pad met Harold Timans, een expert op het gebied van korstmossen en flora, die rondleidingen geeft in de Hortus Botanicus en schrijft voor Nature Today.

De Strijd Tegen Onkruid: Gemeente Amersfoort heeft de strijd verklaard tegen de Japanse duizendknoop, waarbij zelfs varkens worden ingezet om deze exoot te lijf te gaan. De plant is een voorbeeld van hoe een oorspronkelijk onbekende soort kan uitgroeien tot een van de honderd meest invasieve exoten ter wereld. In deze aflevering verkennen we niet alleen de problematiek maar ook mogelijke oplossingen en de maatregelen die worden genomen om de verspreiding van de Japanse duizendknoop te stoppen en te kijken hoe je deze plant effectief kunt bestrijden.

#duizendknoop #japanseduizendknoop #maarnatuuurlijk

Benieuwd? Abonneer je dan nu op ons kanaal en mis geen enkele aflevering van "Maar natuuurlijk" met Raïsha Zeegelaar!

Volg 'Maar Natuuurlijk' op Tiktok:   / maarnatuuurlijk  
Volg 'Vroege Vogels" via de website: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels
Volg 'Vroege Vogels" op Facebook:   / vroegevogels.bnnvara  
Volg 'Vroege Vogels" op X(Twitter):   / vroegevogels  
Volg 'Vroege Vogels" op Instagram:   / vroegevogels_bnnvara  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке