Roep om behoud en erkenning Molukse woonwijk | Helmond

Описание к видео Roep om behoud en erkenning Molukse woonwijk | Helmond

Molukse KNIL-militairen en hun families werden begin jaren vijftig door onze regering naar Nederland gehaald. Ze werden hier ontslagen uit het leger en ondergebracht in kampen en woonoorden in heel Nederland. Er kwamen ook Molukkers in Helmond terecht. Ze werden samengebracht in de Molukse wijk in Helmond-Oost. De Helmondse stichting Ain ni Ain, die opkomt voor het Moluks cultureel erfgoed, wil nu dat de wijk als zodanig erkend wordt en behouden blijft voor Molukkers.
Voorzitter Noël Silalahi van Ain ni Ain bezocht deze week de Indië-herdenking in de Cacaofabriek in Helmond. Zijn stichting inventariseert momenteel hoeveel Molukse jongeren er in de toekomst nog in de Molukse wijk willen wonen.

Dertig woningen

De Molukse gemeenschap in Helmond kreeg in 1964 dertig woningen toegewezen door de toenmalige Rijksgebouwendienst (tegenwoordig het Rijksvastgoedbedrijf). “Die woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor Molukkers. Maar in de huidige situatie wonen er ook mensen zonder Molukse achtergrond,” vertelt Noël Silalahi. “Dat is zo in de tijd gegroeid, maar het is niet helemaal volgens de regels gebeurd.” Zijn stichting wil dat de Molukse wijk zijn speciale status behoudt en dat er ook in de toekomst Molukkers kunnen wonen.

Plek met emotie

“Wij willen zeker integreren, maar wat onze woonwijk zo speciaal maakt, is dat het een plek is met veel emotie. Elke bewoner heeft er zijn eigen afzonderlijke verhaal en daarnaast laat de wijk ook ons gemeenschappelijk verhaal zien; dat is de Molukse cultuur in Helmond.” Volgens Silalahi is er nog steeds belangstelling vanuit jongere generaties om hier te wonen. “En zolang dat het geval is, willen wij dat het een Molukse wijk blijft.”

Internet: https://ditishelmond.nl
Video: https://ditishelmond.nl/live-tv/
Facebook:   / ditishelmond  
Twitter:   / ditishelmond  
Instagram:   / ditishelmond  
LinkedIn:   / ditishelmond  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке