Gamma Knife ile beyin tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Описание к видео Gamma Knife ile beyin tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Gamma Knife radyocerrahisi ile tedavi edeceğimiz hastalarda genellikle işlem 1 günde bitirilir. Bu tedavi için hastanın tetkikleri incelenip, tedaviye uygun olduğu saptandıktan sonra tedavi sabahı hasta, hastaneye gelir. O gün gerekli olan MR, tomografi, anjiyografi gibi işlemler yapılır. Hastanın başına genellikle bir çerçeve takılır. Lokal anestezi ile başına tutturulan bir çerçevedir bu. Amacı beyin cerrahına milimetrik olarak yol göstermesidir. Arkasından bilgisayarda tedavi verilecek olan alan belirlenir. Oraya ne kadar ışın verileceği ortaya konulur ve daha sonra da hasta tedavi makinesine alınır.

Gamma Knife radyocerrahisi için kullanılan tedavi makinesi MR'a benzeyen bir cihazdır. Hasta sırt üstü yatar, herhangi bir ağrı, sızı hissetmez ve orada bazen 10-15 dakika, kimi zaman da yarım saat - 1 saat kadar; tümörün büyüklüğüne göre kalır. Tedavi tamamlandıktan sonra hastanın başından çerçeve çıkarılır ve odasında dinlenmeye alınır.

Bazı tümörlerde, tümör biraz büyükse veya önemli beyin yapılarına, örneğin görme sinirine çok yakındaysa, Gamma Knife radyocerrahisi birkaç günde, parçalara bölünerek yapılır; Gamma Knife radyocerrahisi seansı tek seferde bitirilmez. Bu durumlarda hastanın başına bahsi geçen çerçeve takılmaz, hastanın başına uygun maske yapılır ve bu maske ile hastanın başı stabil hale getirilir. Milimetrik olarak ışınların odaklanacağı noktalar ortaya konulur ve duruma göre 3 gün ya da 5 güne yayılan fraksiyonlar halinde tedavi yapılabiliyor.

Gamma Knife radyocerrahisi tedavisinden sonra hastalığın türüne göre kullanılması gereken ilaçlar varsa, hastaya ilaç tedavisi başlanır.

Gamma Knife radyocerrahisi sonrası hasta takibi
Hastadaki beyin tümörünün durumuna göre 2, 4 veya 6 ay sonra olmak üzere hastalardan kontrol MR'ları alınır.
Bu MR ile Gamma Knife radyocerrahisinin tümörlere olan cevabı incelenir.

Gamma Knife seansından sonra hasta aynı gün taburcu edilir ve ertesi gün günlük hayatına devam edebilir.

Bazı hastalarda tedaviden sonra tümörde tekrar büyüme varsa, kanseri olan bir hastada beyninin herhangi bir yerinde yeni metastazlar ortaya çıkıyorsa Gamma Knife radyocerrahisi ikinci, üçüncü veya dördüncü defa da uygulanabilir. Bu şekilde pek çok hastada cerrahi işleme gerek kalmadan hastalara yardımcı olmak mümkün olabilmektedir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке