Arılar Petekleri Neden Altıgen Yaparlar

Описание к видео Arılar Petekleri Neden Altıgen Yaparlar

Arılar ihtiyaçlarından fazla balı üretmek için mümkün olan en fazla depolama alanını nasıl oluşturacaklarını gayet iyi bilirler. Nasıl mı? Bal arıları var oldukları ilk andan itibaren petek hücrelerini altıgen şeklinde inşa ediyorlar. Acaba neden sekizgen veya beşgen gibi geometrik şekiller değil de, özellikle altıgen? Eğer arılar petekleri altıgen şeklinde inşa etmeselerdi, kullanılmayan bölgeler ortaya çıkacak, böylece daha az bal depolanabilecek ve kovandan daha az sayıda arı yararlanabilecekti. Bu durumda şu sonuca varabiliriz. Altıgen hücre en çok miktarda bal depolarken, inşası için de en az balmumu gerektiren şekildir. Sizce bu küçücük hayvanlar petekleri altıgen şeklinde yapmaları gerektiğini nereden biliyorlar? Bu bilgiyi araştırarak öğrenmedikleri kesindir. Bunun tek bir açıklaması var. Arılar altıgen petekleri yaratılışlarının bir gereği olarak yalnızca kendilerine böyle öğretildiği, yani başka bir değişle, böyle ilham edildiği için biliyorlar ve kullanıyorlar. Şimdi bu konuyla ilgili videomuzu izleyelim.

Bal arıları Allah'ın doğada yarattığı mimar canlıların en disiplinli olanlarındandır. Yeryüzündeki en mükemmel besinlerden biri olan balı üretiyorlar ve ürettikleri balı kendilerinin inşa ettiği altıgen peteklerde depoluyorlar. Peki hiç düşündünüz mü, arılar petekleri neden daima altıgen şeklinde yapıyorlar? Bu sorunun cevabını arayan bilim insanları uzun araştırmalar sonucunda ilginç bir sonuca vardılar. Altıgen-bal arılarının en az balmumu kullanarak en fazla balı depolayabilecekleri en ideal geometrik şekildir. Eğer arılar petekleri altıgen yerine silindir veya beşgen prizma şeklinde inşa etselerdi, aralarda kullanılmayan boşluklar ortaya çıkacak ve peteklerde daha az bal depolanabilecekti. Eğer arılar üçgen veya dörtgen petekleri inşa etselerdi, bu kez aralarda boşluk kalmadan bal depolanabilirdi, ancak bu şekillerin çevresi daha uzun olduğu için daha fazla balmumu üretmeleri gerekecekti.

Bu şu anlama geliyor. Bal arıları petek inşasında her açıdan en ideal şekli kullanıyorlar. Arıların petek inşasında uyguladıkları bir yöntem daha var ki, bu da hayret vericidir. Arılar petekleri inşa etmeye ayrı ayrı noktalardan başlıyorlar ve tamamen simetrik bir şekilde petekleri tam ortada tamamlıyorlar. Şöyle düşünelim, yüzlerce arı 3 veya 4 farklı noktadan başlıyor ve petekleri örerek ilerleyip ortada birleşiyor. Öyle mükemmel bir matematik, öyle kusursuz bir mühendislik tekniği kullanıyorlar ki, birleştikleri noktada 1 milimlik dahi boşluk veya fazlalık olmuyor. Yüzlerce arı bir arada çalışıyor, ancak hata payı sıfırdır. Bununla da kalmıyor, arılar petek hücrelerinin birbirlerine olan açılarını da hesaplıyorlar. Sırt sırta duran petek hücrelerini balın yere akıp dökülmesini engellemek için mutlaka yere doğru 13 derece eğimle inşa ederler. Bal arıları bu muhteşem mimariyi gün ışığının giremediği kovanlarının içinde karanlık bir ortamda yapıyorlar ve bu bilgilere ve yeteneklere doğdukları andan itibaren sahipler. Yani petek yapımını diğer arılardan görerek öğrenmiyorlar. Diğer tüm canlılarda olduğu gibi, arılar da bu yeteneklerini Allah'ın ilhamıyla ortaya koyuyorlar.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке