Το χρυσοφόρο Παγγαίο. Αρχαία μεταλλεία στη γη των Θρακών

Описание к видео Το χρυσοφόρο Παγγαίο. Αρχαία μεταλλεία στη γη των Θρακών

0:25 Εισαγωγή
4:27 Έναρξη Παρουσίασης
50:48 Ερωτήσεις

Το όρος Παγγαίο παρουσιάζεται στα γραπτά των αρχαίων συγγραφέων ως μία από τις πλέον χρυσοφόρες περιοχές του ελληνικού χώρου. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την πορεία του Ξέρξη που περνά από τα φρούρια των Πιερέων αφήνοντας στο δεξί του χέρι το Παγγαίο, όρος απέργων (κατεργαστών), μέγα και ψηλό, με μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Θα παρουσιαστούν τα αρχαία μεταλλεία και οι μεταλλουργικές θέσεις καθαρισμού και εκκαμίνευσης του μεταλλεύματος που μελετήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου.


Λίγα λόγια για τον εισηγητή:

Μάρκος Βαξεβανόπουλος
Δρ. Γεωλογίας
École Normale Supérieure de Lyon
[email protected]

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος απέκτησε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στη Γεωλογία στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ., ενώ το 2017 ολοκλήρωσε στο ίδιο τμήμα τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Αρχαία μεταλλευτική δραστηριότητα στο όρος Παγγαίο». Έχει συγγράψει αριθμό εργασιών και έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια σχετικά με την αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργία, καθώς επίσης με την αρχαία λατόμευση, την αναζήτηση αρχαίων πρώτων υλών, τη σπηλαιολογία και την παλαιοντολογία. Επίσης, έχει λάβει υποτροφίες από το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, από το ίδρυμα Τζιβόγλου, το IAMS του UCL και Marie Curie.
Συμμετέχει σε πολλές επιστημονικές ομάδες και project με πιο ενδεικτικές, την ομάδα δημιουργίας τρισδιάστατου γεωλογικού μοντέλου στο Λαύριο από το πανεπιστήμιο Western Australia, την ομάδα μελέτης του αρχαιότερου υπόγειου ορυχείου ώχρας της Ευρώπης στις Τζίνες Θάσου από το μεταλλευτικό Μουσείο του Bochum και τη γαλλική ομάδα ανασκαφών σε θέσεις εξόρυξης χρυσού στην Ανατολική Έρημο της Αιγύπτου.
Έχει ιδρύσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, ενώ έχει εκπονήσει τις μουσειολογικές μελέτες για το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, Ολύμπου, Βόλου και λίμνης Κάρλας. Είναι μέλος της Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «Πρωτέας» και της ΕΣΕΘ Χείρων. Από το 2008 είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής σπηλαιολογίας.
Εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην École Normale Supérieure της Λυών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERC “SILVER” με σκοπό τη μελέτη της προέλευσης και κυκλοφορίας του αργύρου από την πρώτη περίοδο της νομισματοκοπίας μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке