Morton Nöroma Nedir || Op. Dr. Utku Erdem Özer

Описание к видео Morton Nöroma Nedir || Op. Dr. Utku Erdem Özer

Morton Nöroma

Morton Nöroma Nedir?

Morton Nöroma, ayak parmakları arasındaki parmakların his duyusunu sağlayan sinirlerin ayak tarak kemikleri ile ayak parmaklarının eklem yaptığı düzeyde, iki tarak kemiğini bağlayan bağın sinire bası yapması sonucunda ortaya çıkan etkilenen parmaklarda ağrı, uyuşma ve yanma hissi gibi belirti ve bulguları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. En sık olarak 3. parmak ile 4. parmak arasındaki sinirin sıkışması sonucu görülürken, ayağın başparmak dahil her parmağında görülebilir.

Morton Nöroma Belirtileri Nelerdir?

• Ağrı: Parmakların tarak kemikleri ile eklem yaptığı yerde yanıcı tarzda ağrı Morton Nöroması olan hastalar için karakteristiktir. Ağrı çoğu zaman parmaklara da yayılır. Morton Nöroması olan hastalar sanki taş üzerinde çıplak ayak ile yürüyorum ifadesini sıkılıkla muayenede söylerler. Ağrı istirahatte azalıp, aktivite ile artar. Özellikle sıkı, topuklu ayakkabı giyme sonrası, uzun yürüyüş sonrası ya da koşu gibi spor aktiviteleri sonrası ağrı artar. Hastalar ayaklarından ayakkabıyı çıkararak rahatlarlar. Morton Nöromada gece ağrısı olmaz.
• Uyuşma: Etkilenen parmaklarda uyuşma olur. Hastalar bazen uyuşmayı tam ifade edemeyebilirler. Ayakta ve etkilen parmaklarda rahatsız edici bir hissiyat olduğunu ifade ederler.

Morton Nöroma En Sık Kimlerde Görülür?

• Kadın Cinsiyet: Morton Nöromalı hastaların %80’i kadındır. Bunun en önemli nedeni yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giymektir. Bu tip ayakkabılar bütün vücut ağırlığının tek bir noktaya binmesine neden olur. Bu da sinir sıkışması, Morton Nöroma ile sonuçlanır.
• Düz Tabanlık: Taban düşüklüğü olan insanlarda basma ve yürüme bozulduğundan Morton Nöroma oluşması olasılığı daha yüksektir.
• Halluks Valgus: Halluks Valgusu olan hastalarda başparmak öteki parmakları sıkıştırarak Morton Nöroma oluşumuna yatkınlık yaratır.

Morton Nöroma Tanısı Nasıl Konulur?

Morton Nöroma çoğu zaman ayrıntılı hikaye sonrası muayene ile rahatlıkla saptanabilir. Parmak arasının elle sıkıştırılmasıyla Morton Nöroma kitle olarak hissedilebilirken, bu esnada ayak parmaklarında batıcı, yanıcı bir ağrı ortaya çıkar.

Manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile parmaklar arasındaki Morton Nöromayı saptamak mümkündür. Bazen bir ayakta birden çok nöroma olabilir.

Morton Nöroma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Morton Nöroma tanısını koyduktan sonra tedaviye ameliyat dışı yöntemler ile başlanmalıdır.

Ameliyat Dışı Yöntemler

• Ayakkabı Değişikliği: Dar, yüksek topuklu ve tabanı sert ve ince ayakkabıları terk etmekle tedaviye başlanır. Eğer Morton Nöroma başlangıç aşamasında yakalanıp, hastada hızlıca tavsiyeye uyup, kendi ayağına uygun ayakkabı giyerse, Morton Nöromada oluşan sinir hasarı geri dönüp, bir daha tekrar oluşmayabilir.
• Tabanlık Kullanımı: Kişiye özel yapılan tabanlıklar ile sıkışan sinir üzerindeki basınç azaltılarak, rahatlama hedeflenir. Tabanlık kullanımı kişiye özel de yapılsa kullanımı kolay değildir, çoğu hastada büyük ayakkabıya geçmek gerekebilir.
• Ultrason Altında Kortizol Enjeksiyonu: Ultrason altında Morton Nöroma enjeksiyonunda amaç sıkışan sinirin etrafına kortizol injeksyonu yaparak, sinirde rahatlama sağlamaktır.

Hangi Hastalar Morton Nöroma Ameliyatı Olmalıdır?

Ameliyat dışı yöntemler ile belirgin iyileşme sağlanamayan hastalarda ameliyat planlanmalıdır. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti yüksek olsa da, Morton Nöromanın ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme şansı % 80’dir.

Morton Nöroma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Morton Nöroma Morton Nöromanın ameliyat ile tedavisinde, sıkışan parmaktaki sinirin gevşetilmesi, sıkışmaya neden olan dokuların serbestleştirilmesidir. Ayrıca sinir dokusunda belirgin bir kalınlaşma ya da kitle oluşumu varsa, bu kitle de çıkartılır. Ameliyatta ayağın üst tarafında yaklaşık 2 cm’lik bir kesi ile yapılır.

Ameliyattan sonra klinik belirtilerde belirgin bir iyileşme görülür ve hastaların hepsi sonuçtan çok memnun kalırlar. Bu nedenle, yaşı ve hastalık evresi ne olursa olsun, ameliyat dışı yöntemler ile iyileşme saptanamayan Morton Nöromalı hastalarda ameliyattan kaçınılmamalıdır.

Morton Nöroma Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?

Ameliyattan 10-14 gün sonrasında yara yeriniz iyileşecektir. Bu süre zarfında su geçirmez pansuman malzemeleri ile duşunuzu alabilirsiniz. Ameliyattan sonra ilk 1 hafta yürürken üzerine çok yük vermemenizi, yürürken yükün çoğunluğunu topuğunuza vermenizi tavsiye ediyorum.

Sporcu hastalar yaklaşık 2.-3. haftalarda düşük yoğunluklu egzersizlere başlayıp, kademeli olarak antrenman artırılır. Tam spora dönüş 6 hafta civarındadır.
#mortonnöroma#ayaktasinirsıkışması#ayakağrısı




Op.Dr. Utku Erdem Özer
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Randevu : 05322551051
Vital Fulya Plaza

Diğer iletişim kanalları;
e- mail: [email protected]
instagram: @oprdrutkuerdemozer

Комментарии

Информация по комментариям в разработке