VastgoedZaken - Afl.3: Puntenstelsel - Joshua Camera & Jelle Maasbach

Описание к видео VastgoedZaken - Afl.3: Puntenstelsel - Joshua Camera & Jelle Maasbach

De derde aflevering van VastgoedZaken staat in het teken van het puntenstelsel voor de Nederlandse huurmarkt. Ook bespreken Jelle Maasbach en Joshua Camera de invoering of aanscherping van maatregelen die al dan niet bedoeld zijn om particuliere beleggers af te schrikken, zoals de overdrachtsbelasting en een verbod op vakantieverhuur. Wat als je nu in vastgoed wil gaan beleggen? En wat kan de overheid nog meer of juist anders doen?

Transcript:

Jelle Maasbach: Welkom bij Vastgoedzaken, de podcastserie die jou helemaal bijpraat over beleggen in vastgoed. Mijn naam is Jelle Maasbach, financieel journalist en host van deze serie, en elke aflevering tegenover mij Joshua Camera, eigenaar van vastgoedbedrijf PEX Real Estate. Elke aflevering van Vastgoedzaken word je door Joshua bijgepraat over een groot thema, één dat belangrijk is voor jou als vastgoedbelegger. En deze aflevering staat in het teken van het puntenstelsel voor de particuliere huurmarkt. En ook hoor je meer over de overdrachtsbelasting en de veelheid aan maatregelen die worden ingevoerd of aangescherpt, allemaal bedoeld om huren goedkoper te maken. Joshua, ik wil beginnen met dat puntenstelsel, daar gaat het heel vaak over, de huur wordt bepaald aan de hand van punten. Tot zover de theorie. Ik wil van jou de praktijk horen. Hoe werkt dat hele puntenstelsel?

Joshua Camera: Nou ja, eigenlijk is dat puntenstelsel hoe we dat in Nederland hebben, is eigenlijk vrij simpel. Je gaat in Nederland naar een website en daar vul je gegevens in, gegevens zoals een WOZ-waarde, zoals een vierkante meter voor een woonkamer, wel een verwarming of geen verwarming in de gang. Nou ja, dat soort punten. En dan vervolgens komt daar een een huurprijs uitrollen. En dat is dan tot 763 euro, dat is de grens, op het moment dat je daar onder blijft, dan is het gereguleerd, dus dan is dat de huurprijs die er uit komt rollen. Zit je daar boven, dan is dat op dit moment nog de vrije sector. Maar goed, daar heeft de politiek op dit moment andere plannen mee, dus dan gaan we zien wat dat gaat brengen in de toekomst.

Jelle Maasbach: Dus de eerste categorie is sociale huur en daar boven is het vrije sector?

Joshua Camera: Ja, correct.

Jelle Maasbach: Maar stel, neem ons even mee naar een appartement van jou. Dan krijg je dus punten voor een wastafel, voor een aanrechtblad?

Joshua Camera: Ja, klopt, heb je een thermostaatkraan wel of niet? Heb je - in de badkamer hebben we heel veel dingen. Heb je een hangend toilet of een staand toilet? Heb je -

Jelle Maasbach: Hangend toilet is meer punten?

Joshua Camera: Ja, een hangend toilet is meer punten. Ja, heb je een intercom met video, dan heb je weer meer punten dan zonder video. Heb je een keuken die langer is dan 2,60 meter, of tenminste het blad is langer dan 2,60 meter, dan heb je weer meer punten. Heb je een keramische kookplaat of een gasstel? Of - nou ja, allerlei van dat soort aspecten, dat maakt een huurprijs. Heb je een eigen verwarming of een collectieve, of stadsverwarming? Zit je - WOZ-waarde is een belangrijke die wordt meegerekend. Ja, daar komt dan een huurprijs uitrollen.

Jelle Maasbach: Dus hoe meer goeie dingen in je appartement, hoe meer punten je krijgt toebedeeld?

Joshua Camera: Ja, je hebt in het vastgoedwereldje, om het zo even te zeggen, heb je in bepaalde grote steden echt hele slimme mensen die echt een appartement bouwen op basis van punten. Die zeggen: 'hé, we moeten keuken met een bepaald type kastje hebben, want dan hebben we weer meer punten'. Zo kun je eigenlijk je appartement helemaal opwaarderen.

Jelle Maasbach: Is dat puntenstelsel voor het hele land hetzelfde of heb je ook nog verschillen?

Joshua Camera: Nou, het puntenstelsel geldt voor heel Nederland, alleen de prijzen die daar uitrollen - de huurprijs is natuurlijk wel afhankelijk van je appartement en van je WOZ-waarde. Die telde in het verleden niet heel zwaar mee. Tegenwoordig telt dat wel meer mee, nog niet heel zwaar, maar wel meer mee. Dus het kan maar zo zijn dat je appartement in Amsterdam eigenlijk bijna net zoveel waard is als een appartement in een stad als Leeuwarden, bij wijze van spreken.

Jelle Maasbach: Is het een eerlijk systeem?

Joshua Camera: Persoonlijk vind ik dat niet. Ik vind dat geen eerlijk systeem. Nee, ik vind dat marktwerking ook zijn werk moet doen. Kijk, dat bepaalde dingen gereguleerd zijn, dat is hartstikke goed. Dat is prima. Alleen, je moet wel denk ik ook loslaten. Want als jij in Amsterdam-Centrum wil gaan wonen, is het logisch dat dat appartement vele malen duurder is dan dat je dat in West zou hebben of ergens in Leiden, bij wijze van spreken. Dus ja, in mijn optiek kan daar wel heel erg in geschaafd worden.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке