Anlatımda Bakış Açıları | Anlatıcı Tipleri | İlahi (Tanrısal) Bakış Açısı | Gözlemci Bakış Açısı

Описание к видео Anlatımda Bakış Açıları | Anlatıcı Tipleri | İlahi (Tanrısal) Bakış Açısı | Gözlemci Bakış Açısı

Kıymetli Takipçilerim,
Bu videomuzda paragraf sorularında sıkça karşımıza çıkan bakış açıları, anlatıcı tipleri üzerinde duracağız. Hakim anlatıcı nedir, hakim bakış açısı nedir, ilahi bakış açısı nedir, tanrısal bakış açısı nedir, gözlemci bakış açısı nedir, müşahit bakış açısı nedir, kahraman bakış açısı nedir, birincil kişili anlatım nedir, üçüncül kişili anlatım nedir, bu soruların cevabını ve örneklerini videomuzda bulabileceksiniz. Ayrıca konu anlatımı haricinde hakim anlatıcı örnek, hakim bakış açısı örnek, ilahi bakış açısı örnek, tanrısal bakış açısı örnek, gözlemci bakış açısı örnek, müşahit bakış açısı örnek, kahraman bakış açısı örnek, birincil kişili anlatım örnek, üçüncül kişili anlatım örnek metinlerini de videomuzda bulabileceksiniz.
A. HAKİM (İLAHİ - TANRISAL) BAKIŞ AÇISI - ÜÇÜNCÜ TEKİL (O) ANLATICI:
İlahi bakış açısında anlatıcı, kahramanların niyetini bile okur.
Bu bakış açısında anlatıcı olayların içerisinde yer almaz.
Anlatıcı için zaman ve mekân engeli söz konusu değildir.
Hâkim bakış açısında anlatıcı kahramandan daha çok bilgiye sahiptir.
Anlatıcı, anlattığı olayların dışındadır. Olayları sadece görendir.
Bu anlatımda anlatıcı yazarın dilini kullandığı için ''yazar anlatıcı'' da denir.
Anlatımda üçüncü tekil şahıs anlatımı esas alınır.
İlahi Bakış Açısı Örnek Metin: Düz bir yolda yürürken bunlar da yaşanılır mı, bu kazalar da olur mu? Yaşanmaması gerekir. Ahmet yolda yürürken bunları düşünüyordu. Annesine olan özlem ve babasına duyduğu derin hasret bu olaya neden olmuştu. O anda Ahmet'in annesini ve babasını bu kadar derinden düşünüp kazaya sebebiyet vereceği kimsenin aklından geçmezdi.
İlahi Bakış Açısı Örnek Metin: Küçük Ağa hücresine çekildikten sonra yeni tanıştığı bu insanları geç vakte kadar düşündü, bazı cümlelerin üzerinde uzun uzun durdu. Bütün bunlardan sonra vardığı neticeler şunlardır: Bir kere Ankara umduğu ve sandığı gibi kuvvetli bir düzenin merkezi değildi, fakat umduğundan da, sandığından da çok daha büyük, çok daha önemli karakter kazanmaya istidatlı görünüyordu. Bunu sezmek Küçük Ağa’nın başını döndürdü. Bugünkü panoramaya bakınca birbiriyle güç bağdaşan, hatta bağdaşmaya şansı bulunmayan, zira kimi tiksindirici, kimi ümit ve şevk kamçılayıcı, kimi insanı kara kara düşündüren, kimi de hayran eden detaylar göze çarpıyordu.
B) KAHRAMAN BAKIŞ AÇISI - BİRİNCİ TEKİL (BEN) ANLATICI:
Bu anlatımda anlatıcı kahramanlardan birisidir.
Bu anlatıcı, olay örgüsünün yükünü üstlenen asıl kahraman olabileceği gibi geri planda kalmış kahramanlardan biri de olabilir.
Anlatıcı bir insanın sahip olduğu veya olabileceği özelliklerle sınırlıdır.
Anlatıcı yaşadıkları, bildikleri, duydukları ve hissettiklerini öne çıkarır.
Kahraman anlatıcı, birinci tekil şahıs ağzı ile konuşur.
İlahi bakış açısı anlatımına göre sınırları belli olan bir anlatımdır.
Kahraman Bakış Açısı Örnek Metin: Mahallenin yanı başında ihtiyar bir adama rastladım. Saygılı bir ifadeyle durumunu sordum. Beni duymadı. Bir daha o ihtiyara aynı şeyleri iletmek için ses tonumu yükselttim. Beni duyduğunu hareketleriyle gösterdi. Bana garip garip baktı.
Kahraman Bakış Açısı Örnek Metin: Bir zamanlar yaşadığım mahallenin, gece yarısı eve dönerken taşıdığım o fenerin, odadaki tablonun ve aslında gerçek bir kent olan Fatih'te gördüğüm her şeyin benim zihnimdeki düşünceler olduğu fikri beni esir aldığında zayıfladığıma hükmetmiştim. Ama şimdi görüyorum ki asıl bunu düşündüğümde yanılmışım. Çünkü onlar gerçekten de benim düşlerimdi.
C) Müşahit / Gözlemci Bakış Açısı - (Ben veya O) Anlatıcı:

Anlatıcı, dış dünyada olup bitenleri, izlemekle yetinir.
İkinci aşamada da gözlemlerini okuyucuya nakleder.
Sadece yansıtıcı konumundadır. Tarafsızdır. Anlatıma yorum katmaz.
İlahi bakış açısından farklı olarak onun bilme, görme, duyma yetenekleri geçmiş ve geleceğe uzanmadığı gibi, kahramanların ruh hallerine de yetişemez.
Müşahit / Gözlemci Bakış Açısı Örnek Metin: Sabah erkenden uyandılar. Babası abisi ve kardeşini de yanına alarak dükkana gitti. Evin hanımı, akşama gelecek konuklar için yemek hazırlıklarına başladı, iki kız da evin temizliğiyle ilgileniyordu.

Müşahit / Gözlemci Bakış Açısı Örnek Metin: Bu adam önceden böyle değilmiş. Kız kardeşi de böyle değilmiş, dokunsan kırılacak türden, incecik bir kadınmış. İşte, pazar yerine bakan o geniş avlulu evde yaşarken babaları olacak adam günün birinde bırakıp gitmiş bunları. Neden gitmiş bilmiyorum, bana işin bu yanını hiç anlatmadılar.
#cümledeanlam

Комментарии

Информация по комментариям в разработке