Google'un

Описание к видео Google'un

Google, doğadan ilham aldıklarını söyledikleri yeni kuantum işlemcisi Willow'u tanıttı. Yapılan geliştirme bir devrim mi yoksa kandırılıyor muyuz? Ya da bu geliştirme hayatımızda neyi değiştirecek? Son Söliyeceğimizi en baştan söyleyelim bu sefer gerçekten bir devrim ile karşı karşıya olabiliriz. İşi büyütelim o zaman willow hayatımızın akışını sonsuza kadar değiştirebilir.

ELEŞTİRİ VE BİLGİLENDİRME YORUMLARI (*)

1-yani siz bari sıradan insanlar gibi gaza gelmeyin yahu. Verilen değerlerin ne olduğunun farkında bile değilsiniz. Ve ne işe yarayacak onu hiç hesaba katmıyorsunuz. Bütün sorgulama yeteneğinizi kaybetmiş gibi duruyorsunuz. Bakın kuantum işlemciler en fazla 10 gHZ de çalışır. Yani saniyede 10 milyar frekans demektir. tek bir frekans 1 cycle birimdir. H100 ler 1 cycle de 1 çekirdekte (yani tek bir hesap makiensi vyea işlem çizgisi gibi düşünün) yaklaşık 4 tane 8 bitlik çarpma işlemi yapar. Ancak bunu 18 bin küsur çekirdekle yaparsan o zaman 65 küsurluk bir sonuç ortaya çıkar. H100 lerin çalışma frekansını ortala 3 gHZ varsayarsan 65 bin X 3 milyar ile 1 saniyede ne kadar çarpma işlemi yaptığını bulursun. Willowda bu değerler yok. Verilen değerler frontier üzerinden ama frontierin değerleri de yok. Çok basit bir yöntem var. Kıyas model H 100 olsun onun değerleri belli. Willow bu değerlerin kaç katını ve ne kadar enerji harcayarak yapıyor? Hiç bir belli değil. Bilim sayılarla çalışır. Öyle abartılı bir 10 üzeri 24 sıfırla olmaz bu iş.
Tut ki doğru olsun. Arkadaş siz bilmiyor musunuz ki bir bilgisayarın hızı en yavaş parçası kadardır. Tmm işlemci hızı çok yüksek. Ya diğerleri. Bakın bakalım. Hafıza hızı hangi değerlerde. En gelişmiş model de dahi 3 Ghz değildir. Peki o kadar bilgiyi nerede nasıl kullanacaksın o zaman? Yapay zeka sonuçta saklam ve iletme hızlarına bağlı. Ama bu hızlar çok çok yavaş. Dünya gerçeklerine uygun hızlar. Altında ferrari olup yollar keçi yoluysa o ferrarinin hızının hiç bir anlamı olmaz. ABD aklı gerçekle değili abartıyla çalışır unutmayın. Sadece matematiksel oranları göstererek geçek başarıymış gibi kabul edemezsiniz. Sıradan adam bu tuzağa düşerse tmm anlarım. Ama sizin bu tuzağa düşmeniz hiç doğru değil. Benim önerim şu: Kim olursa olsun. Çinde de benzer bir işlemci yaptık diyorlardı. Hepsi toplansın ve 2 tane 32 bit sayıyı 3Ghz de çarpsınlar bakalım. 1 saniyede en çok çarpma işlemi sonucu kim alacak. Bu değerleri 2 yönde inceleyeceğiz. Önce bu işlemlerin sonuçları bir yere yazılacak. Kontrol edilmesi lazım. Sonra elektronik olarak en yüksek işlem sonucunu tespit etmek. Bunu yaparken bir de bu işlemi ne kadar enerji harcayarak yapıyorlar onu da yazmaları lazım ki verimlilik ortaya çıksın. Sen dünyanın en hızlı işlemcisi yap. Ama onu çalıştıracak enerjiyi ABD veya dünyada bulamadığında o işlemci çöp demektir.

(*) Bu yorumlamlarda yer alan metinler kanalın izleyicilerinin görüşlerinden oluşmaktadır.

KAYNAKLAR
https://www.newscientist.com/article/...
https://www.nature.com/articles/d4158...
https://www.nature.com/articles/s4158...
https://blog.google/technology/resear...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке