#LearnHowToMountain

Описание к видео #LearnHowToMountain

Salut, sunt Costin Miu, sunt ghid montan și astăzi povestim despre corturi, saci de dormit, salteluțe, primusuri și alte chestii de care te lovești atunci când campezi pe munte.
În primul rând, unde campezi? Bine-nțeles, dacă ai de ales. Ai nevoie de un loc cât mai plat, pentru a nu aluneca, în sacul de dormit, de pe saltea. Apoi, ai nevoie de un loc curat și uscat, pentru că nu vrei să dormi cu pietre pe sub coaste sau cu apă infiltrată în cort. Dacă e aproape de un izvor cu atât mai bine, iar dacă e vânt, încearcă să-l montezi cu un colț al cortului în direcția vântului, astfel încât cortul tău să opună cât mai puțină rezistență vântului. E bine ca sub cort să pui un footprint, adică o folie din material textil sintetic care are rolul de a-ți proteja fundul cortului.
Cum îți alegi cortul? Atunci când te hotărăști să-ți iei un cort, trebuie să știi foarte bine unde îl vei folosi. Cu cât un cort e mai rezistent și mai ușor, cu atât e mai bun, dar și mai scump. Eu prefer corturile cu două straturi – tenda și supratendă – pentru că stratul interior, fabricat, de regulă, din plasă, mă protejează de condensul care se se formează, mai ales iarna, pe interiorul cortului. Apoi, veranda (absida) cortului e foarte utilă pentru că-ți poți adăposti rucsacul sau bocancii fără să te deranjeze în cort, sau poți găti la adăpost de vânt. Important de știut: noaptea, mai ales la altitudine, nu închide aerisirile cortului, pentru că ele îți vor aduce oxigen în incintă și va micșora cantitatea de condens care se formează pe interiorul cortului.
Salteluța sau izoprenul au rolul de a-ți asigura un somn cât mai odihnitor. Salteluța autogonflabilă, pe care eu o prefer, mai ales iarna și la altitudine, e mai grea, mai scumpă, dar izolează mult mai bine atât fizic, cât și termic. Atenție, faptul că-i spune autogonflabilă nu înseamnă că se umflă singură! O face până presiunea ei internă egalează presiunea atmosferică, apoi va trebui s-o umfli tu. Izoprenul e mai ușor, mai ieftin, dar mai puțin performant și confortabil.
Sacul de dormit este cel care poate face diferența între o drumeție/expediție reușită și un eșec, pentru că el este cel care te apără de frigul nopții. Cele două criterii principale după care se împart ei sunt:
Temperatura optimă de folosire, care îi împarte în saci de trei sezoane, saci de iarnă și saci de expediții extreme
Umplutura (puf sau material sintetic), caracteristică strâns legată de criteriul de mai sus. Cei cu puf sunt mai scumpi, dar mai călduroși și mai ușori, în timp ce cei sintetici sunt mai ieftini decât cei de puf, dar, la performanțe identice, sunt mult mai grei și mai voluminoși decât cei de puf.
Pe eticheta și husa oricărui sac care se respectă trebuie să găsiți câteva informații absolut necesare: umplutura, dimensiunile, greutatea, temperaturile de confort și de extrem și partea pe care este montat fermoarul. Ca și în cazul pufoaicelor, și izolația termică pe care ți-o oferă un sac de dormit depinde de rezistența fiecărei persoane la frig, de aceea e indicat să-l folosești în limita temperaturii lui de confort. Extremul este temperatura la care vei face față doar bine îmbrăcat, dar nu-ți garantează o noapte prea confortabilă. De ce e important fermoarul? Pentru că, în cazul în care obișnuiești să dormi pe o parte, e bine să ai fermoarul în fața ta, nu în spate. Așadar, dacă dormi pe dreapta, ia-ți un sac cu fermoarul pe stânga.
Important de știut, pentru că are legătură cu menținerea calității pufului:
sacul de dormit trebuie depozitat în sacul de depozitare, nu în cel de compresie sau, în cazul în care nu vine cu sac de depozitare, îl puteți agăța pe un umeraș;
când îl băgați în sacul de compresie, nu-l rulați, ci, pur și simplu, îl înghesuiți în sacul de compresie. Chiar dacă nu pare, el va intra.
Dacă petreci noaptea în cort, vei avea nevoie, mai ales iarna, de un primus, o butelie și un vas în care să fierbi apă pentru ceai sau pentru mâncare. Atenție, nu fă focul în cort pentru că:
riști să dai foc cortului
amestecul combustibil din butelie emană, după ardere, monoxid de carbon. E un gaz extrem de nociv, nu are miros, iar inhalarea lui într-o incintă închisă îți pune în pericol sănătatea și chiar viața.
A propos de mâncare, dacă știi că ești într-o zonă cu aminale sălbatice, nu ține mâncare în cort. Pune-o într-o pungă, du-o la o distanță rezonabilă și urc-o într-un pom, astfel încât s-o ferești de animale. Alte sfaturi utile:
pe timpul nopților friguroase, ia cu tine în interiorul sacului de dormit bateriile și telefonul, pentru a împiedica frigul să ți le descarce
alege o frontală cu lumină roșie, pentru a nu-ți deranja partenerul de cort care doarme
ia cu tine dopuri de urechi, te vor ajuta să dormi mai bine
nu uita să iei cu tine un sac de plastic de gunoi, în care să aduni toate resturile rămase după camparea ta
înainte să strângi cortul, șterge umezeala de pe exterior și condensul de pe interior, pentru că dacă-l vei împacheta ud, va mucegăi.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке