Bayram havasında koç katım töreni - Değirmenköprü Köyü Arpaçay

Описание к видео Bayram havasında koç katım töreni - Değirmenköprü Köyü Arpaçay

Bayram havasında koç katım töreni
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü köyünde geleneksel 'koç katımı' töreni düzenlendi. Davullu zurnalı tören renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye ve Azerbaycan bayrakları rengine boyanan 40 adet koç 2 bin koyunla buluşturuldu. Köy meydanında başlayıp arazide buluşturulan koyun ve koçların çobanlarına güreş tutturuldu. Düğün konvoyunu andıran araç konvoyları korna çalarak koçları takip ederken gençler de at üstünde konvoya eşlik etti. Erkek çocuklar koçlara bindirildi, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, çocuklar eşeklere binerek koyunları bir araya topladı.
Yörede ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk iki haftası, koç katımı günleri olarak bilinir. Yayla ve koyunculuk yapan köylerde vatandaşlar, koçu erken katıp, koyunun ilkbaharda otlağa çıkmadan doğurmasını hesaba katıyor
Kars yöresinin en eski geleneklerinden biri olan koç katımı törenleri, unutulmaya yüz tutmasına Kars’ın, Arpaçay’ın bazı köylerinde devam ettiriliyor. Arpaçay ilçesine bağlı Değirmenköprü köyünde koç katımı zamanının gelmesi renkli görüntüleri de beraberinde getirdi. Mahalli olarak çobanların yaz başlarında sürülerini gütmeye başlamaları, Cumhuriyet Bayramı ile sona eriyor. Bu nedenle de çobanların hesap zamanı da gelmiş oluyor.
Koyunculuk yapan köylüler, koçu erken katıp, koyunun ilkbaharda otlağa çıkmadan doğurmasını hesaba katıyor. Katım günü yaklaştıkça, koyun sürüsü sahipleri de bazı hazırlıklar başlatıyor. Yaz ortalarında koyun sürüsünden ayırtılan koçlar, öncelikli olarak arpa ile besleniyor. Koç katım zamanı geldiğinde ise sürü sahipleri katım öncesi koçlarını özenle katıma hazırlar. Önce koçlar, ardından da koyunlar özel kumaş boyaları ile rengârenk boyanıyor. Öte yandan koç katım günü evin hanımları da özel olarak koç helvası, erişte pilav ve yemekler pişiriyor.
Koçlar katılırken de bazı inanışların ritüellerinin de yerine getirilmesine de dikkat ediliyor. Koçlar sürüye katılmadan önce koça, erkek çocuk bindirilirse o yıl doğacak kuzular erkek, kız çocuğu bindirilirse, dişi doğacaklarına inanılır. Koç katım günü, köyün en neşeli ve bereketli günlerinden biridir. Pişirilen koç helvası, koç katımında emeği olanlara ve yoldan geçen komşulara ikram edilir. Ayrıca oldukça büyük olarak seçilerek alınan kırmızı elmalar da koçların boynuzlarına takılır ve orada bulunan her kese bir elma koç sahipleri tarafından ikram ediliyor.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке