Una política de l’amabilitat 🪟 Fernando Pérez-Borbujo. Byung Chul Han #4

Описание к видео Una política de l’amabilitat 🪟 Fernando Pérez-Borbujo. Byung Chul Han #4

dc. 06.04.2022
Una política de l’amabilitat. Propostes per a una taula de salvació
En aquesta última sessió, i tot parodiant el dictum heideggerià que “només un Déu pot salvar-nos”, analitzat per Peter Sloterdijk, posarem èmfasi en què Han no només es redueix a realitzar una crítica ferotge i despietada del nostre temps, sinó que dona ‘pistes’ i ‘rastres’ per a l’elaboració d’una societat alternativa en què l’Eros pugui sobreviure, la bellesa recuperi la seva dimensió humana i no maquinal, l’home aprengui a gaudir de l’aroma del temps i recuperi la seva connexió amb la Terra i els seus ritmes productius, a la vegada que entengui el sentit vertader de la seva finitud, de la mort i el patiment, així com del paper essencial que el dolor està cridat a jugar en la seva vida. Tots aquests aspectes es recullen en l’herència del pensament oriental que Han reclama com a antídot per al món contemporani, en què, seguint a Derrida, denomina “una política de l’amistat i l’amabilitat”. Seran aquí obres obligades Ausencia. Acerca de la cultura y filosofía del Lejano Oriente (Caja negra, 2019), La agonía del Eros (Herder, 2018), La salvación de lo bello (Herder, 2015), La desaparición de los rituales (Herder, 2020) y No cosas. Quiebras del mundo de hoy (Taurus, 2021).

___

Byung-Chul Han (1959), filòsof sudcoreà resident a Alemanya, s’ha convertit amb la seva obra —escrita en petit format, en un llenguatge clar i incisiu— en un observador sagaç dels malestars del nostre temps. La seva crítica a la societat neoliberal, individualista, consumista i hedonista, entregada a una activitat frenètica de producció i automillora, ha trobat un gran eco entre milions de lectors. Víctima d’un ritme delirant que buida el temps de significat, el subjecte modern retratat per Han fuig del dolor, la malaltia i la mort, i s’ha tornat insensible a la vertadera bellesa, l’amor i la passió.

En aquest curs realitzarem un recorregut ampli per l’obra de Byung-Chul Han, des de les seves primeres publicacions fins a la seva producció més recent, tot analitzant les influències i herències que rep d’altres pensadors, com el concepte de ‘cor’ en Heidegger, la noció de ‘poder’ en Hegel i Foucault, l’anàlisi de l’’alteritat’ en Levinas, Derrida o Buber. Sense oblidar les crítiques que ha rebut la seva obra, revisarem els punts clau del pensament del filòsof sudcoreà-alemany, les arrels orientals del qual li permeten a la vegada dirigir una mirada lúcida i penetrant sobre la realitat d’Occident.

🔗https://www.instituthumanitats.org/ca...

_____________________

▶️Altres cursos que et poden interessar:

💭Lectores de Judith Butler:    • L’embolic del gènere. Marta Segarra |...  

🌍Les grans civilitzacions d'Europa:    • La revolución de 1848. José Enrique R...  

⚡Futur post-fòssil. Crisi de recursos:    • Transició energètica ⚡ Anna Pérez Cat...  

😈Els set pecats capitals:    • La ira. Raül Garrigasait | Els set pe...  

_____________________

🔔 Segueix-nos a Youtube per ser el primer en veure les noves publicacions:    / @institutdhumanitatsdebarcelona  

💻 Consulta els nostres cursos al web:
https://www.instituthumanitats.org/

📥 Subscriu-te al nostre newsletter:
https://www.instituthumanitats.org/ca...

📲 Segueix-nos a les nostres xarxes socials:
TW:   / ihbcn  
IG:   / institutdhumanitats  
FB:   / instituthumanitatsbarcelona  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке