1978: De Jordaan in Amsterdam, een sfeerbeeld - oude filmbeelden - ihkv Jordaan Festival 2024

Описание к видео 1978: De Jordaan in Amsterdam, een sfeerbeeld - oude filmbeelden - ihkv Jordaan Festival 2024

Sfeervol tijdsbeeld van de Jordaan en de Jordanezen eind jaren '70. Met beelden van begin Lindenstraat, gezien vanaf Noordermarkt, uit het raam hangende Jordanezen (0:16 - rechts Wilhelm H.P.M de Wit op Lindengracht 29-III), kakelende vrouwen op straat (0:20 - links tante Dien Loos uit de Noorderkerkstraat en in het midden met zwarte jas tante Leen Pieterse-Boshuis van de Brouwersgracht), de Lindengrachtmarkt ofwel Lindenmarkt, het Jordaan Festival in Gebouw De Palm in de Palmstraat met o.a. Johnny Jordaan en Ko Failé (ook bekend als Kootje Failé en beter bekend als Ko Druppel), tante Bets ofwel Elisabeth Charlotta de Groot-Frevert (links) en tante Mijntje ofwel Wilhelmina Catharina Derlagen-Visser (rechts) kuierend over de markt (0:22). Tante Mijntje vraagt aan een Stien en Greet Kerseboom, die in de kraam met gordijnen op de markt staan, of ze 's avonds naar het feest in De Palm gaan (0:38). Om 1:11 zien we Tante Mijntje in haar woning op Lindengracht 38-II (gesloopt). Daarna zien we fietsenmaker en rijwielhandel F.F. Homan in de Willemsstraat op nr. 1 (ook gesloopt), het Suikerhofje (2:31), de Karthuizersstraat (2:42), Anjeliersstraat (2:50) en de Tweede Egelantiersdwarsstraat gezien vanaf de Egelantiersstraat richting Westertoren (3:24).

Tante Mijntje ofwel Wilhelmina Catharina Derlagen-Visser, wonende op Lindengracht 38-II, is geboren op 28 januari 1900 en overleden op 11 september 1984. Zij is op 20 juli 1927 in het huwelijk getreden met Rijk Cornelis Derlagen (geb. 13 maart 1895 - overl. 20 november 1972). Zij kregen 2 dochters: Maria Juliana Derlagen (geb. 06 november 1923), later Marie Bos-Derlagen, en Wilhelmina Catharina Derlagen (geb. 23 februari 1928), later Mijntje Warnawa-Derlagen. Tijdens haar leven was Tante Mijntje Derlagen-Visser o.a. één van de leiders van de Vrouwenclub. Dit waren vrouwen die met een kraam op de Lindengrachtmarkt stonden of die op de Lindengracht of in de omgeving een zaak hadden. I.v.m. de sloop van het pand verhuist Tante Mijntje in 1980 naar Marnixstraat 3A, alwaar zij in 1984 overleed.

Tante Bets ofwel Elisabeth Charlotta de Groot-Frevert (1901-1988) woonde in 1978 op Lindengracht 2-I.

Greet Kerseboom ofwel Margaretha Elisabeth Kerseboom-Hoffschlag (geb. 30 mei 1909) had samen met haar man een zaak in hengelsport in de Eerste Lindendwarsstraat 5-hs. Zij woonden achter de winkel met haar echtgenoot Henk Kerseboom ofwel Frederik Hendrik Kerseboom (1902 - 1977). Ook bekend als Henk Karseboom en Greet Karseboom. Henk organiseerde vaak viswedstrijden. Zie ook:    • 1949: De Jordanezen gaan vissen - met...  

Filmbeelden zijn geproduceerd door Polygoon-Profilti en worden beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Aangevuld met een intro en een aftiteling, beide inclusief muziek.

Met verder: Jordaanfestival, markt, W.H.P.M. de Wit, Jordanees/jordanese/Jordaners/Jordaniërs, Franciscus F. Homan (woonde in de Van der Hoopstraat 32-II), 'Bij ons in de Jordaan', jordaneze ouderen/bejaarden, W.C. Derlagen-Visser, R.C. Derlagen, M.J. Derlagen, M. Bos-Derlagen, W.C. Warnawa-Derlagen, C.M. Visser, Margaretha Elisabeth Hoffschlag/M.E. Hoffschlag (zie hierboven), interieur/interieurs, vitrage, uit het raam hangen, Tante Meintje=Tante Mijntje, spionnetje, Garage/Autobedrijf C.J. Knippers, rijwielhandel /handel in rijwielen/fietsenzaak/fietsenwinkel, 'De Valk', Karthuizerstraat, Willemstraat, boetiek Roy Franklin, boetieks, jaren zeventig, Zeventiger jaren.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке