Bugüne kadar en yüksek puan almış iki bilim kurgu filminden birisi the Matrix’dir. Yani serinin birinci filmi. 1999 yılında yaptılar bu filmi ama ona rağmen müthiş bir hikayesi var, ve özenle yönetildiği için neredeyse herkesin favori filmlerinden birisi. Bu filmin neden bu kadar başarılı olduğunu anlamak için önce bu filmin daha başarısız devam filmlerine bakmamız lazım.
The Matrix: IMDb’de 8.6 puan almış.
Matrix Reloaded: 7.2
Matrix Revolution’un IMDb puanına ben inanamadım. 6.7 puan. Yani insanlar bu filmi Godzilla 2: Canavarlar Kralı’na yakın görmüşler. Bu tabiki bu filme haksızlık.
Ama şunu da sormak lazım. Böyle bir ilk filmden sonra, üçüncü film nasıl 7’nin altnda kaldı?
Aynı zamanda, 3. Filmin yaptığı hatalar, Matrix 1’in neden müthiş bir film olduğunu da bize gösteriyor. Hatayı daha iyi göstermek için, başarılı bir filmden de örnekler vericem. Bu da tabii ki, Yüzüklerin Efendisi İki Kule. Bu iki seride çok başarılı ilk film üzerine geldi, ama Yüzüklerin Efendisi üstüne koya koya gitti, Matrix geriye geriye gitti. O yüzden, bunları karşılaştırmak konuyu netleştirecek.
Hazırsanız başlayalım.
Referans: Shockvoice'in Matrix serisiyle ilgili güzel bir arşivi var. • Видео
En Meşhur Filmlerle İlgili İncelemeler: • Bir Filmin Anatomisi Serisi - Video M...
Türk Tarihinin Dibi | Bir Olayın Anatomisi : • Плейлист
Filmleri incelerken hep çok büyük perspektiften şeylere bakıyoruz. Senaryo yapısıdır, kamera açılarıdır ya da filmindeki oyunculuklar gibi. Ama insanların Matrix 3’ü beğenmemesinin sebebi izlerken çok takmadığımız ayrıntılar da.
En önemlisinden başlayalım.
3. Filmin en büyük problemi bence kurguda yatıyor. Kurgudan şunu kastediyorum. Filmi çekerken, yönetmen bütün oyuncuları toplar, kameradan kaydını alır, sahneleri hazırlar.
Ama bu sahneler sırayla çekilmez. Bir filmin başından bir sonundan çekilir. Bunları sıraya koymak da, bilgisayarın başındaki kurgucunun görevidir.
Hatta, bir diyalogu gösterirken bile 3 farklı açıdan görüntü varsa, burada ki görüntüler gibi, bundan anlamlı bir bütün çıkarmak da kurgunun görevi.
Kurgu Matrix 3’de çok ciddi iki hata yapmış. Mesela, filmin çok büyük bölümünü oluşturan Zion’daki savaş sahnesi.
Filmde savaş 58. Dakika’da başlıyor. Aralıksız 30 dakika sürüyor. Bu otuz dakika boyunca filmde başka hiç bir şey görmüyoruz.
Peki bu kesintisiz savaşı, yanlışı ne?
Daha önce Miğfer Dibi savaşını anlatırken, bu grafikten bahsetmiştim. Yani, bir senaryo yazarken gerginliği kademe kademe sürekli arttırmak gerekiyor.
Miğfer dibi savaşında bu gerginlik filmdeki bütün karakterler için aynı anda artıyordu. Bir yandan savaşı izliyorduk, diğer yandan Entlerin Isengard’a girişini ve üçüncü olarak da Frodo’nun Osgiliath’da neler yaptığını.
Ve bu üç hikaye, aynı anda bu grafiğe göre ilerliyor. Yani, izleyiciyi el ele finale taşıyor sahneler.
Tekrar Matrix’e dönelim. Zion savaşında gerginlik yükseliyo yükseliyo yükseliyo, sonra pat. Yarım saatik dehşetten sonra Neo’yu gemide sakin sakin otururken görüyoruz. Ve bu az öncesi dehşete göre çok fazla salin. Yani, Zion savaşında yaptığınız bütün yatırımı, gerginliği çöpe attınız. Çünkü, seyirci bambaşka bir filmi izliyor gibi oluyor.
Tekrar Neo’nun sahneleriyle gerginliği baştan yükseltmeniz lazım.
Ama bu beklenti bir kez kırıldığında da aynısını yapmak çok zor. Yüzüklerin efendisi bu hataya düşmemek için, her 3-4 dakika da bir farklı bir karakterin hikayesine götürmüştü bizi. O yüzden Matrix 3, yarım saat kesintisiz bir savaş göstermek yerine filmi şu şekilde birleştirmeliydi.
Filmin içindeki iki hikayede aynı anda, bu gerginlik haritasında zirveye çıkacak. Hem Neo’nun hikayesini Hem de zion’un savaşında 3-4 dakika izleye izleye finale gelmeliydik. Yani, iki hikaye aynı anda yükselmeliydi.
Ama üçüncü film bunu yapmak yerine önce bi hikayeyi bitirelim, tamamlayalım. sonra diğerini anlatalım dedi. Bu da filmdeki bütün gerilimi bir anda resetleyen bir hata oldu.
Yani, eğer farklı karakterlerin hikayesini anlatıyorsanız, bu grafiğe uygun olarak hepsini aynı anda finale taşımak çok önemli.
Kurgucunun yaptığı ikinci hata ise, beni biraz daha sinir etti. Savaş öncesi konuşma bölümü. Burada yine kurguya dikkat edin lütfen, yani görüntülerin nasıl birleştiğine.
Önce Yüzüklerin Efendisinde bakalım. Filmin ortasından bir sahne olmasına rağmen duyguyu alıyoruz.
Şimdi Matrix’e bakalım.
Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. No copyright infringement intended.
İletişim: [email protected]
Информация по комментариям в разработке