Ortanca, bakımı , çoğaltılması , kurutulması ve renk değişiminin yönetilmesi

Описание к видео Ortanca, bakımı , çoğaltılması , kurutulması ve renk değişiminin yönetilmesi

Ortanca, bakımı , çoğaltılması , kurutulması ve renk değişiminin yönetilmesi

Ortancalar soğuk iklimlerin bitkisidir. -10,-15 santigrat derecelere dayanıklıdırlar.
Kolay su kaybederler bu yüzden susuzluğa dayanıklı değildirler.
Ortancalar güneşte sulanmamalıdırlar, güneşte sulanırsa yapraklar yanar. Gece sulanırsa ortamda esintide yoksa mantar riski artar.
Ortancalar esintiyi seven, güneşi seven ama sıcak iklimlerde ağaç altlarında veya kuzeye bakan duvar diplerinde yetiştirilmesi gereken bitkidir.
Köklendirilmesi çok kolaydır. Patlamamış sürgün yerlerinden kolayca köklenir. 27 santigrat derece sıcaklık köklenme için idealdir. Ortanca, çok hızlı gelişen bitkidir.

Kokusuzdurlar ama uzun süre çiçekli olduklarından bahçelerin vazgeçilmez bitkilerindendirler.
Ortancalar çiçek açmak için soğuklanmaya ihtiyaç duyarlar. Yaklaşık 6 hafta kadar soğuklanma yaşarsalar bol çiçek açarlar. Kışın yaprakları dökülen ortancalar budanırsa çiçeklenmeleri zorlaşır.

Ortancalar, diğer bitkilerin çoğunun aksine, çiçeklerinin renginin çarpıcı biçimde değişebilmesi açısından ilginç bir bitkidir. Bir çok kişi satın aldığı ortancanın kendiliğinden renk değiştirdiğine sahit olmuştur, İstediği ortanca renklerini sağlayamamaktan yakınmaktadır.

Mavi ortancalar asidik toprak ister. Mavi ortanca için toprak pH değeri 5,2-5,4 arasında olmalıdır.
Ortancanın mavi olmasını sağlayan madde alüminyumdur. Ancak bu değerlerdeki topraktan ortanca alüminyum çekebilir.

Toprakta bulunan fosfor ayrıca ortancanın alüminyum almasını engeller. Eğer mavi ortancaya gübre verilecekse fosfor açısından zayıf gübre verilmelidir. (25/5/30 gibi, ortadaki değer fosforu gösterir)
Potasyum, mavi ortancanın alüminyum almasını kolaylaştırır.

Ortanca çiçeklenmeye başlamadan toprağın pH değeri istenilen seviyeye çekilmeli ve toprağa bundan sonra alüminyum potasyum takviyesi yapılmalıdır. Toprağın pH seviyesi 1 litre suya 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya 1 yemek kaşığı sirke eklenerek sağlanabilir. Asitler sulandırılmadan bitkiye verilirse kökleri yanabilir. Konsantre asidik sıvı toprağa dökülmemelidir.

Aluminyum potasyum sülfat dodekahidrat kimyasalı piyasada şap olarak veya erkeklerin traş sonrası kullandıkları kan taşı olarak bilinen maddedir. Bunu 1 litre suya 1 tatlı kaşığı olacak şekilde birkaç sefer çiçeklenme ve filizlenmeden önce vermelidir.

Ortancaya verilen potasyum köklerin topraktan daha iyi su çekebilmesini sağlar, enzim aktivitelerini ve fotosentezi daha verimli hale getirir, bitkinin su yitirmesini ve solmasını engeleyici etki sağlar.

Ortancaların kırmızı olması için topraktan demir elementini daha rahat çekebilmesini sağlamak gerekir. Bunun için toprak pH değeri 6,0-6,2 aralığında tutulmalıdır. Eğer toprak pH değeri 6,4 üzerine çıkarsa ortancanın demir alımı zorlaşır, pembeleşme olmaz. Toprağın pH değerini yükseltmek için kireç tozu , mermer tozu toprağa verilmelidir. Alçı asidiktir kireç ile karıştırmayınız. Fe demir takviyesi verilmelidir.

Duvar kenarına dikilen ortancalarda , duvardaki sıva malzemesinde bulunan kireç nedeniyle toprağın pH değerindeki artış ve bu nedenle maviliklerinin kaybolması çokça görülen bir şeydir. Ortancalarda renk takibi için sağlıklı pH kontrolü ve mineral takviyesi gereklidir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке