Sarılık Nedir? Cerrahi Sarılığın Nedenleri Nelerdir? Op. Dr. Aytaç Sayın

Описание к видео Sarılık Nedir? Cerrahi Sarılığın Nedenleri Nelerdir? Op. Dr. Aytaç Sayın

Sarılık nedir?


Kana rengini veren ve oksijen taşıyan yapılara hemoglobin denir. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) ana yapısını oluşturan maddedir. Alyuvarların vücuttaki ömrü yaklaşık 120 gündür. 120 gün sonrasında kanda bulunan alyuvarlar yıkılıp yenilenir. Alyuvarlardaki bu hemoglobin maddesi yıkıldığı zaman bilirubine dönüştürülür. Bilirubin ise sarı renkli bir maddedir. Karaciğer, bilirubinin vücuttan uzaklaştırılması ile görevlidir. Fakat bilirubin herhangi bir nedenle vücuttan yeteri kadar uzaklaştırılamazsa kan dolaşımına katılır ve cildin, mukozaların ve göz akının sarı renkte gözükmesine neden olur.


Sarılık belirtileri nelerdir?

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde sarılık belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;



=Göz içi ve ciltte sarılık
=Kaşıntı
=Halsizlik/yorgunluk
=Koyulaşan idrar
=Açık renkli dışkı
=Karın ağrısı
=Kilo kaybı
=Ateş


Sarılık türleri nelerdir?

Sarılık farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için nedensel faktörlere dayalı üç geniş kategoride sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma, karaciğerin hangi bölümünün hatalı çalıştığına ve bilirubinin kan dolaşımından atılımının nasıl etkilendiğine göre yapılır. Nedenlerine göre sarılık türleri; hepatoselüler, hemolitik ve tıkanma sarılığı olarak sınıflandırılır.

Hepatosellüler Sarılık: Hepatosellüler sarılık, karaciğerdeki hasar nedeniyle oluşan bir sarılık türüdür. Hasar çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Karaciğerdeki parankimal hücreleri enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı etkilenirse, karaciğer metabolizmasında azalma gözlenir. Azalan metabolizma sonucu bilirubin vücuttan uzaklaştırılamaz ve birikmeye başlar. Hepatit A, B ya da C virüsleri ile oluşan sarılık hastalığı aslında hepatosellüler sarılık olarak sınıflandırılır. Karaciğer kanseri veya aşırı alkol tüketimi de karaciğer hasarına neden olabilir.
Hemolitik Sarılık: Hemolitik sarılık, kan dolaşımındaki kırmızı kan hücrelerinin normalden daha hızlı bir şekilde parçalanması durumunda meydana gelir. Böyle bir durumda karaciğer yüksek seviyedeki bilirubin ile başa çıkamaz. Hemoliz olarak bilinen bu durum ölümcül olabilir. Hemolitik sarılık, sıtma geçiren hastalarda rastlanır. Sıtma parazitleri, kırmızı kan hücrelerine hızlı bir şekilde saldırarak parçalanmasına neden olur.
Tıkanma (Obstrüktif) Sarılığı: Obstrüktif sarılık karaciğeri, safra kesesini ve bağırsağı birbirine bağlayan safra kanalları arasında oluşan tıkanmalardan kaynaklanan bir tür sarılıktır. Bu tıkanıklık, karaciğerin bilirubini uzaklaştırmasını önler ve karaciğerde artan bilirubin, karaciğer metabolizmasını olumsuz etkiler. Tıkanma sarılığı, safra kanallarında tıkanmaya neden olabilecek birçok hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşları ya da şişmiş lenf bezleri bu kanalda tıkanmalara yol açabilir.
-
-
WebSite: https://www.aytacsayin.com.tr/
İnstagram:   / aytac_sayin  
Facebook:   / opdrsayin  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке