🎤Invitați: arh. Sorin Gabrea – arhitect-șef al Capitalei (1989 – 1990, 1994 – 1996), fost președinte al Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei, arh. Bogdan Traian Bogoescu – arhitect-șef al Capitalei (1991-1992), arh. Adrian Bold – arhitect-șef al Capitalei (1997 – 2008, 2016-2017, 2020 – 2023), arh. Gheorghe Pătrașcu – arhitect-șef al Capitalei (2008 – 2016), arh. Mihai Munteanu - Director General Adjunct – Direcţia Generală Arhitect Şef şi Planificare Teritorială, arh. Dan Marin - profesor UAUIM /Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, arh. Irina Meliță - vicepreședinte OAR București, arh. Adrian Zerva - președinte ASAR - Asociația Societăților de Arhitectură din România, arh. Bogdan Andrei Fezi - vicepreședinte OAR București, arh. Claudiu Salanță – arhitect-șef al Consiliului Județean Cluj, arh. Răzvan Puchici - reprezentant PPC - Patronatul Proiectanților în Construcții din România, arh. Cătălin Berescu - trezorier OAR București.
🎤Gazdă: arh. Emil Ivănescu - președinte OAR București
Dezbaterea tip #podcast “Arhitect-șef pentru București” a fost generată de contextul dat de organizarea de către Primăria Municipiului Bucuresti a concursului de promovare pe post pentru funcția de arhitect-șef al Capitalei. Evenimentul a avut loc în cadrul Anualei de Arhitectura București 2024, cu tema Bucureștiul Durabil. Scopul dezbaterii a fost acela de a sintetiza o imagine/profil al arhitectului-șef pentru Capitală.
📌Emil Ivănescu a propus ca punct de plecare a discuției ce anume presupune funcția de arhitect-șef în general (conform legii) și în particular pentru Bucuresti, care este relația dintre arhitectul-șef al Bucureștiului și arhitecții-șefi de sector, în ce constă colaborarea primar și arhitect-șef, cum ajută funcția de arhitect-șef la dezvoltarea urbană și arhitecturală a Bucureștiului, cum ajută la îmbunătățirea calității orașului, a proiectării și a prezervării patrimoniului.
Aspecte importante punctate de invitați:
🎤Sorin Gabrea: Oamenii nu înțeleg ce înseamnă haosul administrativ profund. Din păcate, acest lucru se vede. Se vede când un sector ia o decizie și PMB nu știe despre ce e vorba.
🎤Bogdan Bogoescu: Competențele arhitectului-șef se referă la cea de arhitect si cea de urbanist și de amenajare a teritoriului. Trebuie să aibă tact politic, capacitate de comunicare și trebuie să înțeleagă că urbanismul este o practică care trebuie aplicată cu respectarea cu rigurozitate a unor reguli.
🎤Gheorghe Pătrașcu: Fișa postului pentru un arhitect-șef ar trebui să fie cea a unui superman. Arhitectul-șef ar trebui să fie văzut ca un city manager.
🎤Adrian Zerva: Teoretic, arhitectul-șef al Capitalei ar fi cel care coordonează arhitecții-șefi din sectoare, ar trebui să aibă un consiliu cu acești arhitecți cu care să-și facă treaba. Principala disfuncție este organizarea administrativă, inclusiv organizarea acestui concurs absolut discreționar.
🎤Adrian Bold: Este nevoie de o discuție despre cum trebuie să fie orașul. Scopul induce dezvoltarea unor instrumente și a unor mijloace. Există o nemulțumire generală față de dezvoltarea orașului.
🎤Claudiu Salanță: Noi, ca breasla, ar trebui să învățăm ce înseamnă funcția de arhitect-șef. Mai este și problema: cum se selectează acest arhitect-șef? Cine este în comisia care selectează acest arhitect-șef?
🎤Dan Marin: Împărțirea Bucurestiului în șapte orașe are efectele pe care le cunoaștem cu toții. Unitățile din Capitală feudalizează orașul. Lansarea unor operațiuni urbane de amploare sunt problematice.
🎤Răzvan Puchici: Arhitectul-șef ar putea să propună o strategie de dezvoltare care să stabilească pe termen lung felul în care se dezvoltă orașul. Arhitectul-șef trebuie să fie foarte bun comunicator.
🎤Mihai Munteanu:. Pe termen scurt, funcția de arhitect-șef al Bucureștiului ar trebui să fie cea de coordonare cu ceilalți arhitecți-șefi ai sectoarelor. Arhitectul-șef este singurul specialist din primărie care poate înțelege și aplica legislația în favoarea administrației.
🎤Bogdan Andrei Fezi: La 1937, nemții considerau că suntem mai buni ca ei în drept urbanistic. Problema foarte serioasă în ceea ce privește poziția de arhitect-șef ține de funcții, misiuni și responsabilități.
🎤Irina Meliță: Momentul organizării concursului pentru ocuparea funcției de arhitect-șef al Capitalei ar trebui să fie un moment de discuție reală, este o ocazie bună de a încerca să acoperim distanța dintre administrația publică și breasla noastră.
🎤Cătălin Berescu: Guvernanța metropolitană este inexistentă și imposibilă în momentul de față în București. În clasa politică a existat un baronat atehnic care pune tehnicul – arhitectul – pe o poziție foarte joasă. Noi suntem în poziția de a educa niște oameni greu de educat.
#podcast #oarbucuresti #arhitectsef #pmb #concurs #functie #administratie #dezbatere #arhitect #implicare #organizare #guvernanta #capitala
Информация по комментариям в разработке