📚 Een boek uitgeven in Nederland | Hoe werkt het | Robin Rozendal

Описание к видео 📚 Een boek uitgeven in Nederland | Hoe werkt het | Robin Rozendal

Ik heb zelf nog geen boek uitgegeven, maar omdat ik dat wel binnen niet al te lange tijd zou willen, ben ik me al een tijdje aan het orienteren op de uitgevers- en boekenwereld in Nederland. Ik wil namelijk dat mijn boek, als ik het eenmaal af heb, een zo goed mogelijke kans heeft om succesvol te worden. En om dat te bereiken heb ik al een aantal dingen geleerd over de uitgeefmogelijkheden.

Update 2023: boek uitgeven is gelukt! Check mijn boeken en art in mijn online shop:
https://www.robinrozendal.nl/winkel/

Nu eerst: de dingen die ik tot nu toe heb geleerd over het uitgeven van een boek in Nederland. En daarbij wil ik alvast zeggen: veel punten van mijn lijst zijn niet bepaald bemoedigend… maar juist daarom is het denk ik belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat je extra goed bent voorbereid om het tóch voor elkaar te krijgen.
1. De boekenmarkt in Nederland.
1. Boekverkopen lopen al jaren terug.
2. Non-fictie verkoopt beter dan fictie.
3. Van alle genres verkoopt fantasy/ scifi/ horror het slechtst. Met de thriller daar net iets boven.
4. Tegenwoordig wordt 2000 verkopen beschouwd als goed.
2. Er zijn grofweg twee manieren om je boek uit te geven:
1. Traditionele uitgeverij
1. Traditionele uitgeverijen krijgen stapels met manuscripten van wannabe schrijvers zoals ik (en jij misschien). Ze hebben vaak niet veel tijd om die allemaal te lezen. Daarom duurt het vaak heel lang voordat ze dat doen, voordat je reactie krijgt. En als je dan reactie krijgt, is dat vaak een standaard afwijzing.
2. Als ze je willen uitgeven zullen ze je helpen met het boek klaar maken. Redigeren, vormgeving, flaptekst, auteursfoto’s, ea.
3. Deze uitgevers rekenen jou geen geld voor het uitgeven. Jij krijgt zelfs geld van hen, meestal een percentage per verkocht boek. Gemiddeld 10 a 12 %.
4. Ze doen ook marketing en verkoop voor je, ze hebben bijvoorbeeld contacten bij media, boekwinkels, ea.
2. Zelf uitgeven / selfpubben. In het engels wordt het wel Vanity Press genoemd.
1. Ook als je zelf uitgeeft kan je dat via een uitgever doen. Er zijn allerlei partijen die dat voor je zouden willen doen.
2. Deze uitgevers helpen je soms met het afmaken van je boek, maar meestal in mindere mate. Goedkoper.
3. Deze uitgevers rekenen jou geld voor het uitgeven van je boek. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over opbrengsten. Hoe meer je moet betalen van tevoren, hoe meer je zal ontvangen bij verkoop.
4. Deze uitgevers doen soms een beetje marketing voor je, maar meestal minder dan de traditionele.
3. Het grote verschil tussen de twee is vooral: de traditionele uitgevers nemen een risico. Ze nemen jou de kosten en het werk uit handen en willen daar bij verkoop dus ook meer geld voor. Logisch. En omdat de traditionele uitgevers zelf een risico lopen, en dus baat hebben bij een goede verkoop, doen ze daar dus qua redactie, vormgeving en marketing meer aan. En tussen de twee vormen zijn nog allerlei variaties mogelijk waar je als auteur meer of minder zelf doet.
3. Agenten? Agenten is iets Amerikaans eigenlijk, wat we niet zo vaak zien in Nederland. Agenten hebben contacten bij uitgevers, en kunnen jou als auteur helpen. Het is in opkomst in Nederland, misschien is het hier ook de toekomst.

Ik heb op Youtube nog meer interessante video's over het schrijven van een boek, verhalen en vol schrijftips gevonden, en er een playlist van gemaakt: https://bit.ly/2AB7faI (allemaal in het Nederlands)

En een playlist over leren tekenen en schilderen, over olieverf, waterverf, aquarel en meer: https://bit.ly/2QuY68M

Daarnaast zijn er ook veel engelstalige video's met schrijftips te vinden, die ik zelf graag kijk voor inspiratie voor het schrijven! Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favorieten: https://bit.ly/2WcgPtR

Vind me online:
www.robinrozendal.nl 
www.facebook.com/robinrozendal
www.instagram.com/robin_rozendal_art

Комментарии

Информация по комментариям в разработке