YÖS ile Türkiye'de Üniversiteye Girmek!

Описание к видео YÖS ile Türkiye'de Üniversiteye Girmek!

YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de Üniversiteye girmeleri için gerekli bir üniversite yeterlilik sınavı.

YÖS, 2010 yılına kadar ÖSYM’nin yaptığı merkezi bir sınavdı. Fakat 2010’dan sonra YÖS merkezi bir sınav değil, üniversitelerin kendi bünyesinde hazırladığı sınavlara dönüştü.

Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi gibi okullar YÖS kabul etmiyor, bunun yerine SAT (Scholastic Aptitude Test) skoru talep ediyorlar.

YÖS'e yabancı ukruklu kişiler girebildiği gibi lisenin tamamını yurtdışında okumuş TC vatandaşları da girebiliyor. Çifte vatandaşlık durumunda yabancı öğrenci kontenjanından yararlanmak için ise eğer öncelikli vatandaşlık T.C. ise vatandaşlık çıkmak gerekiyor.

YÖS, YKS'ye göre pek çok avantaj sunuyor. Sınavı alan öğrenci sayısı çok daha az olduğu için genel olarak istenilen bölüme girme olasılığı artıyor. Sınav konuları ve soruları da YKS'ye kıyasla daha kısıtlı ve akıl yürütmeye dayalı sorular.

Sınavın Temel Öğrenme Becerileri ve Türkçe olarak iki ayrı testi var. Temel Öğrenme Becerileri testi 45 Genel Yetenek (IQ), 30 adet Matematik ve 5 adet Geometri sorusundan oluşuyor.

Başvurduğunuz bölüm Türkçe ise Türkçe testini almanız gerekiyor. Eğer İngilizce ise TOEFL veya IELTS gibi bir İngilizce sınav sonuç belgesi vererek hazırlıktan muaf olabiliyorsunuz.

YÖS'te en fazla talep Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık bölümlerine oluyor. Kontenjanlar bu bölümlerde normalden daha fazla da olsa talep yoğunluğundan dolayı bu bölümlerin puanları da yüksek. Aynı şekilde İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü okulların da puanları diğerlerine göre daha yüksek.

Mevtu YÖS sisteminde her okul kendi sınavını yaptığı için sınav formatları ve soruların zorlukları da değişebiliyor. Bu yüzden mutlaka hangi okula başvurulacağına karar verip o okulun çıkmış sorularını edinmek gerekiyor.

Yabancılar için Türkiye'de üniversite okumak için kullanılabiliecek bir diğer sınav da SAT.

YÖS Sınavı Hakkında: YÖS Nedir?
YÖS sınavı 2010’a ulaşana kadar ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavdı. Böylelikle üniversiteler belirlenen kontenjan içerisinde bölümü tercih eden en iyi adayları kabul etmekteydi. Fakat 2010 yılından sonra YÖS merkezi bir sınav olmaktan çıkarak üniversitelerin kendi bünyelerinde hazırladıkları sınava dönüştü. YÖS nedir sorusuna verilecek en güzel cevap ise her üniversitenin kendi çatısı altında oluşturduğu yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sınav şeklinde tanımlamak doğru olacaktır.

Tüm bunların yanında bazı üniversiteler kendi bünyelerinde yaptıkları YÖS sınavı yerine yabancı öğrenciler için SAT ve ACT gibi uluslararası alanda kabul edilen sınavlarla alım yapacaklarını duyurdular. Özellikle Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe gibi okullar YÖS ile öğrenci alımı yapmayacağını ve başka bir okuldan alınan YÖS belgelerini de kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Bu sayılan okullar bunun yerine SAT veya ACT sınavlarından alınan taban puanlar ile alım yapacaklarını belirttiler.

Bunlar dışında kalan diğer üniversiteler ise kendi bünyelerinde YÖS sınavları yaparak yabancı öğrenci alımına başladılar. Yani okul YÖS’ü kabul ediyorsa istenen okula başvuru yapılmakta ve her bir okul için o okulun hazırlamış olduğu sınavlara girilmektedir. Bazı okullar diğer üniversitelerin yaptıkları YÖS sonuçlarını da kabul etmektedir. Mutlaka başvuru yapılacak okulların yabancı öğrencilerle ilgili koşullarına ait bilgileri Aba Yurt Dışı Eğitim Merkezi’ne danışarak da ulaşabilirsiniz.

SAT ile Türkiye'de Üniversiteye girmek:
   • SAT Sınavı ile Türkiye'de Üniversitey...  

SAT (Scholastic Aptitude Test) ve SAT Subject Test ile ilgili detaylı bilgi için SAT videomuzu izleyebilirsiniz:
   • SAT Sınavı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl...  

YÖS ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlardan bizimle paylaşabilirsiniz.

Eğitimle ilgili yeni içeriklerimizden haberdar olmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, kanalımıza abone olabilirsiniz.

Yurtdışında eğitim planlıyorsanız aşağıdaki videolar yardımcı olabilir.
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Nedir? :    • Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Nedir? B...  

Web : https://abaegitim.com/
Facebook :   / abaegitim  
Twitter :   / abaegitim  
Instagram :   / abaegitim  
Linkedin :   / aba-.  .

ABA Yurt Dışı Eğitim ve Danışmanlık Şirketi okul öncesi eğitimden doktora eğitimine kadar geniş bir alanda, tüm öğrencilere ve ailelere danışmanlık hizmeti sunan bir kurumdur. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri Bebek’teki 3 şubede ve Kemerburgaz/Göktürk şubelerinde sunulmaktadır.

#YÖS #Türkiye'deOkumak #Test

Комментарии

Информация по комментариям в разработке