Cognitieve gedragstherapie (cgt) bij paniek

Описание к видео Cognitieve gedragstherapie (cgt) bij paniek

In paniek raken is normaal en zelfs een gezonde reactie in een (levens)gevaarlijke situatie. De paniek beschermt je doordat je direct handelt om het gevaar te voorkomen. Bijvoorbeeld door weg te springen als een hardrijdende auto plotseling nadert. Maar bij een paniekstoornis krijg je terugkerende paniekaanvallen zonder dat er ‘echt’ gevaar is.

Paniekaanvallen zijn plotselinge, korte periodes van heftige angst die gepaard gaan met allerlei mogelijke lichamelijke sensaties als hartkloppingen, zweten, trillende handen, duizeligheid, misselijkheid en verstijving. Deze lichamelijke sensaties roepen op hun beurt weer veel angst op, waarbij angstige gedachten kunnen opkomen als ‘ik ga dood, ik word gek, ik val flauw’. Dit kan je zo bang maken dat je deze lichamelijke sensaties vermijdt of dat je situaties vermijdt waarbij deze lichamelijke sensaties zouden kunnen optreden.

Zo kan je bijvoorbeeld winkels en/of openbaar vervoer vermijden. Dat is een begrijpelijke reactie. Maar op de lange termijn is dit (vermijdings)gedrag schadelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de angst blijft bestaan en zelfs kan toenemen. Je krijgt zo geen kans om te ontdekken dat niet gebeurt waarvoor je bang bent!

Je hebt hulp nodig als de paniekaanvallen je normale dagelijkse bezigheden belemmeren. Je merkt dat je steeds meer vermijdt en steeds meer op signalen gaat letten die kunnen leiden tot een paniekaanval. Bijvoorbeeld een verhoogde hartslag bij inspanning. Het voelen van die signalen zorgt ervoor dat je die situaties vermijdt.

Twijfel je of je hulp nodig hebt? Bespreek dit met je huisarts.

ℹ️ https://kennisnet.vgct.nl/paniekstoor... - Meer informatie over cognitieve gedragstherapie (cgt) bij paniek

Over de VGCt
Bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) zijn ruim 10.000 professionals aangesloten. Samen dragen wij bij aan een mentaal gezonder Nederland door de inzet van wetenschappelijk bewezen effectieve psychologische behandelmethoden. Deze methoden zijn gebaseerd op de grondslagen van de cognitieve gedragstherapie (CGT), een bewezen effectieve behandeling voor veel psychische problemen, zoals angst, depressie en verslaving.

We zijn een wetenschappelijk kenniscentrum en partner voor relevante partijen door het delen van onze kennis én door een brug te slaan van wetenschappelijke inzichten naar de beroepspraktijk.

De wetenschappelijke inzichten van de VGCt kunnen worden ingezet door professionals in zowel behandelpraktijken als op plekken waar vroegsignalering en het voorkómen van psychische klachten het uitgangspunt zijn.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке