HAGB Kararlarının Memuriyete ve Güvenlik Soruşturmasına Etkisi
Ofisimiz Avukatılarından Berkay KARAKAŞ videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
00:00 Giriş
HAGB müessesi Ceza Muhakemesi kanunu madde 231/ 5’ de düzenlenmiş olup, Söz konusu maddeye göre ‘’Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Uzlaşmaya ilişkin hükümler saklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.”
CMK madde 231 hükümleri incelendiğinde; hakkında HAGB hükmü verilmiş olan sanığın, HAGB kararına ilişkin 5 yıllık denetim süresi içerisinde bir suç işlememesi ve denetimli serbestlik şartlarına uyması durumunda HAGB kararının hiçbir hüküm doğurmayacağı düzenleme altına alınmıştır. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlenmediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilecektir.
Hagb kararının memuriyete engel olup olmadığı Devlet Memurları kanunu madde 48/5 ‘e bakarak anlayabiliriz. Söz konusu maddede Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmanın kişinin memur olmasına engel olacağı hüküm altına alınmıştır.
Hatırlatmakta fayda vardır ki, kişi, DMK ‘da geçen suçlardan ...
Ancak küçük bir antrparantez açmakta fayda görüyoruz; Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev alacak; subay, astsubay, sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli er adaylarının kendilerine özel kanunlarda belirlenen ve yukarıda açıkladığımız suçlarla ilgili olarak haklarında HAGB kararı verilmesi durumunda yasa gereği bu kişilerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları olumsuz çıkacaktır.
Peki memur olduktan sonra işlediğiniz bir suçtan dolayı memurluğunuzu kaybetme tehlikeniz var mıdır ?
....
Buna göre, memuriyeti sırasında kasten işlenen bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası alan veyahut hapis cezası süresine bakılmaksızın affa uğramış olsalar dahi, yukarıda belirttiğimiz DMK 48. maddedeki sayılan suçlardan biri sebebiyle mahkûm olan memur , memuriyetini kaybedecektir.
Hagb kararı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında görülür mü?
Memur olmak için başvuran kişinin aldığı HAGB kararı, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması esnasında görülmektedir. Hatırlatmakta fayda görüyoruz ki düşmüş bir HAGB kararınız varsa, ve henüz arşivden silinmemişse, bir an önce ilgili hukuki süreci yürüterek, HAGB kararının arşivden silinmesini talep edebilirsiniz.
Son olarak, HAGB kararı kaldırıldı mı? HAGB’nin kaldırılmasının geçmişe dönük kararlara bir etkisi olur mu gibi sorularına cevap vermek isteriz. Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi’nin....
Nitekim, 12 Mart 2024 tarih ve 32487 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7499 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun[1] ile Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (“HAGB”) kurumuna ilişkin önemli düzenleme ve değişiklikler gerçekleştirildi. Bir diğer deyişle YENİ HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI (“HAGB”) DÜZENLEMESİ getirildi.
7499 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler kapsamında, HAGB kararı verilebilmesi için hükmolunan ceza, denetim süresi, süre içerisinde sanığın tabi tutulacağı yükümlülükler, bu yükümlülüklere uyulmaması halinde karşılaşılacak sonuçlar ve uzlaştırma kurumu gibi hususlarda bir değişikliğe gidilmeyerek eski düzenleme korunmuştur. Değişiklik sonrası HAGB kurumunun temel amaç ve özellikleri AYM’nin iptal kararından önce mevcut olan düzenlemelerle benzerlik gösterse de yapılan değişiklikler, iptal kararında değinilen konuları netliğe kavuşturmuştur. Söz konusu değişiklikleri, ayrıca yayımlayacağımız bir video ile mercek altına alacağız. Sonuç olarak, her ne kadar verilen HAGB kararının memuriyete engel olmadığını belirtsek de hem güvenlik soruşturmasında hem de arşiv araştırmasında ilgili kurum tarafından oluşturulan değerlendirme komisyonunun farklı şartlara bağlı olarak olumsuz bir değerlendirme yapabilmesi mümkündür. Bu durumda kişinin, yapılan bu idari işlemin iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açma hakkı bulunmaktadır. Hak kaybına uğramamanız için hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz. Hukuki konularda güncel ve temel bilgi sahibi olmak için, takipte kalın !
Информация по комментариям в разработке