Hassas Kalplidir | Rahmân'ın Kulları 3 | Halis Bayancuk Hoca

Описание к видео Hassas Kalplidir | Rahmân'ın Kulları 3 | Halis Bayancuk Hoca

Hassas Kalplidir | Rahmân'ın Kulları 3 | Halis Bayancuk Hoca (Ebu Hanzala)

✽ ✽ ✽

وَالَّذ۪ينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَۗ اِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًاۗ اِنَّهَا سَٓاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا

“Onlar ki: ‘Rabbimiz! Cehennem azabını bizden çevir. Şüphesiz ki onun azabı, sürekli ve katlanılması zor bir cezadır.’ derler. Şüphesiz ki o, ne kötü bir yerleşim yeri ve ne kötü bir konaktır.” (25/Furkân, 65-66)

Rahmân’ın Kulları Hassas Kalplere Sahiptir

O müminlerin yürüyüş ve sözlerindeki güzellik, gecelerini kıyamda ve secdede geçirmeleri asla onları kibre sevk etmez. Yaptıkları amellerle, “Kazandım, oldum, bitirdim.” duygusuna kapılmazlar. Zira onları bu amellere sevk eden; Allah’ı (cc) hakkıyla tanımış olmaları, ne yaparlarsa yapsınlar O’nun nimetlerine hakkıyla şükredemeyeceklerini bilmeleridir. Yürüyüş ve sözleri güzelse bu, İslam ahlakının güzelliğindendir. Geceleri kıyamda ve secdede geçiriyorlarsa bu, Yüce Allah’ın onları salih amele muvaffak kılmasındandır. İşte bu bilinç, onları salih amelin afeti olan kibirden korur. Ne kadar çok amel yaparlarsa Yüce Allah’a o kadar şükran, minnet ve tazarruyla dolarlar.

Müminlerin cehennem azabına karşı duydukları bu endişe, ahirete imanın dillerine yansımasıdır. Onların dualarının çoğu bu imanın söze dökülmüş hâlidir:

“Bazısı da (dua ederken) şöyle der: ‘Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de iyilik ver ve bizi ateşin azabından koru.’ Bunların yaptıkları amellerden ötürü (güzel) bir nasipleri vardır. Allah, hesabı çabuk görendir.” (2/Bakara, 201-202)

“Yapmaları gereken (tüm sorumluluklarını) yerine getirmelerine rağmen, Rablerine dönecekleri için (ya kabul edilmezse ya Allah’ın şanına yakışır şekilde yapamamışsam diye) kalpleri titreyenler, İşte bunlar, hayırlarda yarışmakta ve bundan dolayı öne geçmektelerdir.” (23/Mü’minûn, 60-61)

“Derler ki: ‘Biz daha önce ailemizin arasında (azaptan) korkardık. Allah bize lütfetti de bizi yakıp kavuran cehennem azabından korudu. Şüphesiz ki biz, bundan önce O’na dua ederdik. Doğrusu O, (çokça iyilik yapan) El-Berr, (kullarına karşı merhametli olan) Er-Rahîm’dir.’ ” (52/Tûr, 26-28)

Yukarıda gece namazını anlatırken, üç ayrı sureden ayetler naklettik. O pasajlardan Secde Suresi’nin 16., Zümer Suresi’nin 19. ve Zâriyat Suresi’nin 17 ile 18. ayetlerini tekrar okuyun; Furkân Suresi’nin 64 ila 66. ayetleriyle benzerlik bulacaksınız. Geceyi kıyamda geçirenlerin, Rabblerine korku ve umut içinde dua ettiğini; ahiret azabından sakınıp Rabblerinin rahmetini umduğunu ve gecenin ardından gelen seherde oturup günahlarından bağışlanma dilediklerini göreceksiniz. Bu, bir taraftan Kur’ân ayetlerinin eşsiz uyumunu gösterir, diğer taraftan da gece ibadetiyle ahlaklanan müminlerin ortak özelliğine işaret eder. Bu da ahiret endişesi, kalplerin ürpertisi ve Yüce Allah’ın rahmetine olan ihtiyaç duygusudur. Sözün özü, kulluk bilincidir.

ÖNEMLİ BÖLÜMLER

00:00 - Giriş
01:32 - Furkân Suresi 65 ve 66. Ayetler
03:36 - Korku ve Ümit
06:22 - Ucub nedir?
08:21 - İtaat ile cehenneme, isyanla cennete gidenler
15:01 - Israrla Dua ederler
21:22 - Ömer (ra) korkusu

#ramazan #kalp #HalisBayancuk #EbuHanzala #Tevhid

Комментарии

Информация по комментариям в разработке