Elektronik imza nedir ?

Описание к видео Elektronik imza nedir ?

Elektronik imza nedir, ne için gereklidir, türleri nelerdir?
Pandemi, elektronik belge yönetiminin başlatılması ve belgelerin elektronik olarak imzalanması için bir tür katalizör haline geldi. Detaylar için bizi izlemeye devam edin.
Rusya'da, bilgi teknolojilerinin gelişmesine parallel olarak, elektronik imza 2002 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır ve tarihten sonra belgeleri elektronik iletişim kanallarını kullanarak iletmek mümkün hale gelmiştir ve tabii internet üzerinden iletilen belgelerin bir şekilde tanımlanmış olması gerekmekte idi işte o zaman elektronik imza sistemi devreye girdi. Bu, esasen kağıt üzerindeki el yazısı imzanın dijital bir analogudur.
Önemli!
Elektronik imza, imzalayan kişiyi tanımlamanıza ve aktarılan bilgileri onaylamanıza olanak tanır. İmzanın kendisi karmaşık bir karakter kümesidir ve elektronik imza şirketler, bireysel girişimciler ve bireyler tarafından kullanılabilmektedir.
Elektronik imzaların kullanımını yasallaştırmak için, 2002 yılında Rusya'da ilk kez "Elektronik Dijital İmza" Yasası çıktı. Neredeyse dokuz yıllık çalışma boyunca, "eski" yasa, belgelendirme merkezlerinin çalışmalarında, akreditasyon olmadan çalışabilen ve kontrol edilemeyen kusurları ve diğer ana noktaları ortaya çıkardı.
Şu anda 06.04.2011 tarihli 63-FZ sayılı "Elektronik İmza" Federal Yasası yürürlüktedir. 63-FZ sayılı Kanun, elektronik belge yönetiminin kullanılması, elektronik biçimde belge oluşturma prosedürü, yasal dolaşım ve saklama koşullarını belirlemektedir.
Koronavirüs salgını sırasında her zamankinden daha fazla elektronik imza talebi meydana geldi ve şirketleri elektronik belge yönetimine geçmeye zorladı ve uzaktan çalışanların belgelerini aktarma ve imzalama sorunu bu teknolojisi sayesinde çözülmüş oldu.
Elektronik imza nerelerde kullanılabilir?
sivil işlemlerde sözleşmeleri ve belgelerini imzalanak için;
devlet kurumlarında örneğin, vergi dairesine, istatistiklere, emekli sandığına rapor göndermek için
elektronik ticaret platformlarında satın alımlara katılmak için
şirketlerin dahili belge akışı için.
Bu sistem sayesinde, trafik polisine araç kaydı yaptırmak, sosyal yardım başvurusu yapmak, para cezalarını ve vergileri kontrol etmek, kamu hizmeti borçlarını ödemek ve benzeri hizmetler için başvurabilirsiniz.
Elektronik imza türleri nelerdir?
Elektronik imza türü, şirketin veya girişimcinin hangi bilgi kaynakları ile çalışmayı planladığına bağlıdır. 63-FZ sayılı Kanun, üç tür elektronik imzanın kullanılmasını sağlar: basit bir elektronik imza, gelişmiş niteliksiz ve nitelikli elektronik imza.
Basit elektronik imza. Adından da anlaşılacağı gibi, bu bir elektronik imzanın ilk seviyesidir. Basit bir elektronik imza, bir veri kümesidir: kod, giriş / şifre. Siteye kayıt olurken böyle bir imza kendiniz elde edilebilirsiniz. Basit bir elektronik imza, yalnızca gönderilen belgenin yazarını doğrular, ancak belgeyi sonraki değişikliklerden korumaz. Kural olarak, böyle bir imza, bir müşteri bankasında, kamu hizmetleri portalında, şirketlerin iç iş süreçlerinde belgeleri imzalarken kullanılır. Böyle bir imza herhangi bir ortamda saklanabilir.
Niteliksiz elektronik imza. Bu imza, bir USB çubuğunda saklanan bir anahtardır. Basit bir imzadan farklı olarak, gelişmiş bir niteliksiz elektronik imza, birbirine bağlı iki benzersiz karakter dizisi içerir. Bunun için kriptografik bilgi koruma araçları kullanılır. Örneğin, VipNet veya CryptoPro. Bu sayede böyle bir imza, belgeyi sahtecilikten korur. Kural olarak, böyle bir imza, imzalanan sözleşmenin şartları tarafından sağlanmışsa, şirketlerin karşı tarafları arasında belgeleri imzalarken kullanılır. Böyle bir imza herhangi bir ortamda saklanabilir.

Gelişmiş Nitelikli Elektronik İmza. Bu, en güvenli imza türüdür ve akredite bir sertifika merkezi tarafından verilir. Istihbarat Servisi tarafından onaylanmış kriptografik araçlar kullanılarak oluşturulan bir anahtardır, USB ortamına kaydedilir. Güçlendirilmiş nitelikli elektronik imza ile imzalanan belgeler yasal güce sahiptir ve el yazısı imzaya eşdeğerdir.

https://rosco.com.tr/​​​​
[email protected]
Cep +7 (925) 585-49-90
Ofis +7(499)444-00-00
WhatsApp: +7(926) 350-03-35

Комментарии

Информация по комментариям в разработке