Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της αρχαίας αγοράς των Αθηνών και με μήκος 120 μέτρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος σκεπαστό κτίσμα της αρχαιότητας.
Στο υπερυψωμένο στηθαίο στην πρόσοψη μπροστά από την μακρά πλευρά της στοάς υπάρχουν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη ναών και κτιρίων όπως τμήματα κιόνων, κιονόκρανα, βωμοί κλπ.
Ήταν διόροφο κτίσμα με ύψος 25 μέτρα και πλάτος 20, ενώ χτίστηκε το 150 π.Χ, σε ένα διάστημα περίπου δέκα χρόνων, με δωρεά του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου του Β' και της συζύγου του Στρατονίκης.
Το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα, είναι ακριβής ανακατασκευή του αρχαίου οικοδομήματος, που ανεγέρθηκε το 1953 από την αμερικανική σχολή κλασσικών σπουδών.
Το εντυπωσιακό οικοδόμημα είχε κατά μήκος του διπλή σειρά κιόνων και στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο.
Στα άκρα της στοάς υπήρχαν κλιμακοστάσια με περίτεχνη διακόσμηση που οδηγούσαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου.
Αντίστοιχα και στον πρώτο όροφο όπως και στο ισόγειο υπήρχαν εμπορικά καταστήματα περίπου 25 τ.μ το καθένα, ενώ και οι κιονοστοιχίες ήταν διαφορετικού τύπου, με την εξωτερική να είναι ιωνικού ρυθμού, και την εσωτερική να φέρει κιονόκρανα Περγάμου.
Στον πρώτο όροφο εκτός των εντυπωσιακών γλυπτών, κυρίως κεφαλών και προτομών, φιλοξενείται η εντυπωσιακή έκθεση των Έντουαρντ Ντόντουελ και Σιμόν Πομαρντί.
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο βλέπουμε μια συστάδα γλυπτών της ρωμαϊκής περιόδου, με το άγαλμα του παπποσειλινού, τις γυναικείες προτομές αριστοκρατισσων, αλλά κυρίως την κεφαλή του Θεού Ήλιου να ξεχωρίζουν
Χαρακτηριστική είναι περίτεχνη μαρμάρινη προτομή του 2ου αι. μ.Χ, που απεικονίζει πιθανότερα τον στρατηλάτη Αλέξανδρο τον μέγα ή κατά μία άλλη εκδοχή τον Θεό Ευβουλέα, που συνδεόταν με τα ελευσίνια μυστήρια.
Εντυπωσιακό είναι το μικρό άγαλμα του 2ου αι μ.Χ που απεικονίζει κατά μία θεωρία τον Θεό έρωτα ή τον Πλούτο από το γνωστό γλυπτό σύμπλεγμα του Κηφισόδοτου.
Στο ισόγειο της στοάς, στον χώρο όπου λειτουργούσαν τα εμπορικά καταστήματα, έχει δημιουργηθεί το αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας αγοράς των Αθηνών, που εμπλουτίστηκε με ευρήματα από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς.
Κατεβαίνοντας τις σκάλες στην είσοδο βλέπουμε ένα περίτεχνο κιονόκρανο που διατηρεί τμήμα του χρωματισμού του, καθώς και αλληγορικούς ανδριάντες που προσομοιάζουν τα ομηρικά έπη, Οδύσσεια και Ιλιάδα.
Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου που ακολουθούν την μακρά πλευρά της στοάς έχουν χωριστεί θεματικά τρείς ενότητες, παράλληλα βέβαια με τα εκθέματα των εξωτερικών χώρων της στοάς.
Η έκθεση ξεκινάει με πήλινα αγγεία διαφόρων τύπων από την μυκηναϊκή και γεωμετρική εποχή από το 1700 έως το 750 π.Χ
Το κληρωτήριο που εκτίθεται στο μουσείο που είχε δέκα οριζόντιες σειρές σχισμών και όπου τοποθετούνταν τα λεγόμενα δικαστικά πινάκια με τα ονόματα των προτεινόμενων δικαστών από τις δέκα αντίστοιχες φυλές της πόλης.
Τα ταφικά ευρήματα της έκθεσης οφείλονται στο γεγονός ότι αρχικά ο χώρος της αγοράς, ο λεγόμενος κεραμικός, ήταν τόπος ταφής που μεταφέρθηκε λειτουργικά αργότερα στα δυτικά της αγοράς.
Στο κεντρικό χώρο του μουσείου εκτίθενται ευρήματα από την εμπορική αλλά και την κοινωνικοπολιτική ζωή της Αθήνας, ιδίως κατά τους κλασικούς χρόνους, όπως πήλινα θραύσματα με τα ονόματα των εξωστρακισμένων, κλεψύδρες και χάλκινες ψήφοι που χρησίμευαν στα δικαστήρια, αλλά και πολλά άλλα σχετικά αντικείμενα και ανάγλυφα.
Στο τελευταίο θεματικό τμήμα εκτίθενται μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία γνωστών αρχαίων αγγειογράφων αλλά και σκεύη της καθημερινότητας των αρχαίων Αθηναίων.
Την έκθεση συμπληρώνουν μαρμάρινα γλυπτά, θραύσματα επιγραφών, αγαλματίδια και άλλα πολύτιμα ευρύματα της ρωμαϊκής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου όπως αυτές οι ρωμαϊκές κεφαλές από την εποχή του Τραϊανού το 100 μ.Χ
Το αυθεντικό άγαλμα του Αδριανού που είδαμε και στον χώρο της αρχαίας αγοράς με τον περίτεχνο θώρακα που αποτυπώνει την θεά Αθηνά να στεφανώνεται από Νίκες.
Ένα περίτεχνο άγαλμα που ήταν ακρωτήριο στην Στοά του Ελευθερίου Διός του 400 π.Χ που απεικονίζει ιπτάμενη Νίκη.
Η εξωτερική κιονοστοιχία στο ισόγειο αποτελούνταν από 45 κίονες δωρικού ρυθμού ενώ η εσωτερική αποτελούνταν από αράβδωτους κίονες Ιωνικού ρυθμού.
Στην εσωτερική πλευρά της στοάς στο ισόγειο, υπήρχαν 21 καταστήματα, κάνοντας την στοά ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.
Информация по комментариям в разработке