Rotterdam en de Ziel van de Wederopbouw - Afl. 2 (Haven eerst)

Описание к видео Rotterdam en de Ziel van de Wederopbouw - Afl. 2 (Haven eerst)

Om Nederland er weer bovenop te krijgen na het einde van de oorlog moest meteen worden begonnen met het herstel van de Rotterdamse haven. Dit begon al zes weken na de bevrijding. Een flinke klus! Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 viel de schade aan de haven nog mee. Echter vlak voor de geallieerden Nederland bevrijd hadden, zorgde de Duitser er voor dat alle infrastructuur met de grond gelijk gemaakt werd. Schepen werden ter hoogte van Hoek van Holland en de haveningangen van Maas-, Rijn-, en Waalhaven afgezonken zodat de havens onbereikbaar waren.

In eerste instantie was er veel meer geld en aandacht voor het opbouwen van de havens dan voor het herbouwen van het centrum. Havenbaronnen hadden hier grote invloed op. Hilde Sennema van de Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt er alles over in deze aflevering van de Ziel van de Wederopbouw.

Overigens is het niet zo dat de havenmensen alleen aan zichzelf dachten. Havenbedrijven hebben aardig wat kunstwerken geschonken aan de stad. Siebe Thissen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam laat ons de bijdrage van het beroemde havenbedrijf 'Pakhuismeesteren' (voorganger van o.a. Vopak) zien. In 1968, bij het 150 jarig bestaan van de pakhuis-gigant, was ook de Laurenskerk hersteld van de zware schade uit de oorlog. Daarom deed Pakhuismeesteren een deur van ontwerper Giacomo Manzu cadeau.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке