Türk Ordusu'nun Yeni Zırhlısı Belli Oldu Mu? İşte Her Şeyiyle Yeni nesil ZMA Projesi

Описание к видео Türk Ordusu'nun Yeni Zırhlısı Belli Oldu Mu? İşte Her Şeyiyle Yeni nesil ZMA Projesi

Yüzlerce taktik tekerlekli zırhlı araç; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı ve diğer güvenlik birimlerinin hizmetine girmiştir.

Envanterdeki paletli tipteki zırhlı araç sayısının ise 4500’den faza olduğu öngörülmektedir. Bu sayının yaklaşık 2000’ini, FNSS tarafından üretilen ZMA-15, ACV-300 ve çeşitli KAPLAN STA araçları oluşturmaktadır. Geriye kalan kısım ise modernizasyon ihtiyaçları her geçen gün artan M113 araçlarından oluşmaktadır.

Tabii ki burada paletli zırhlı araçlardan kasıt, zırhlı muharebe araçları (ZMA) ile zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) araçlarıdır. Bunun haricinde Türk Silahlı Kuvvetleri, nicelik olarak iyi ancak nitelik olarak pek de iyi olmayan bir tank envanterine de sahiptir.
Silah Taşıyıcı Araçlar (STA),
Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA),
Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA),
6×6 Mayına Karşı Korumalı Araçlar (MKKA)
KORKUT Hava Savunma Sistemleri
Kaideye Monteli CİRİT (KMC) projeleri ile TSK envanterine muharip yeteneğe sahip çok sayıda modern zırhlı aracın kazandırılacağı bilinmektedir.

İkinci aşamada ise ortaya çıkan yarışma sonuçları ve fiyat teklifleri değerlendirilecektir. YN-ZMA ihalesi kapsamında gerçekleştirilen testlerin sonuçlarının, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde kesinleşeceği tahmin edilmektedir.

edinilen bilgiye göre; YN-ZMA ihalesi kapsamında üretilen araçların önemli bir kısmında, 35mm’lik bir silah kulesi bulunacaktır. Böylelikle halihazırda 25mm’lik top kullanan Türk Kara Kuvvetleri, ZMA platformlarında daha yüksek kalibreli bir topa geçiş yapmış olacaktır. 35mm’lik top ve mühimmat çeşitliği sayesinde ZMA’lar, fırsat hava hedeflerine karşı da angajman gerçekleştirebilecektirler.

Taktik tekerlekli araçlara ilaveten; “Yeni Nesil Paletli Araçlar” ihalesine de önümüzdeki yıl çıkılması planlanmaktadır. Halihazırda Türkiye’de paletli araç geliştirme ve üretime kabiliyetine sahip sadece iki firma bulunmaktadır. Bu firmalar; FNSS ve Otokar’dır.

Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları Projesi kapsamında, taktik tekerlekli araç bazında BMC, FNSS ve Otokar firmaları yarışmaktadır. BMC POWER’ın yerli güç grubunun, ASELSAN’ın ise KORHAN 35mm’lik Silah Sistemi’nin ana alternatifler olarak ihale kapsamında bulunduğu bilinmektedir.

BMC, YN-ZMA Projesi’ne kısa süre önce tanıtımını gerçekleştirdiği ALTUĞ ZMA ile katılım sağlamaktadır. 711 beygir gücündeki Caterpillar C13 motoruna sahip ALTUĞ 8×8 aracının, ASELSAN üretimi KORHAN Silah Sistemi’ni kullandığı bilinmektedir.


BMC ALTUĞ 8×8 sırasıyla

100 km/sa Azami Hız , 800+ km Seyir Sığası, 60 cm Dik Engel Aşma, 220 cm Hendek Aşma, 120 cm sudan geçme özelliklerine sahiptir. aynı anda 9+3 personel taşıyan, 711 beygir gücünde Caterpillar C13 motoru ve Tam Bağımsız Hidropnömatik bir süspansiyon sistemi kullanan ALTUĞ, yeni geliştirilen bir araç olduğu için henüz bir muharebe tecrübesine sahip değildir.


FNSS
YN-ZMA Projesi’ne PARS IV ZMA ile katılan FNSS’in, ihale kapsamında kendi kulesini kullanmayı amaçlayan tek şirket olduğu bilinmektedir. PARS IV 8×8 aracının, FNSS üretimi TEBER-35 Silah Sistemi’ni kullandığı tahmin edilmektedir.


FNSS PARS 8×8 sırasiyla,
100 km/sa Azami Hız , 600+ km Seyir Sığası, 70 cm Dik Engel Aşma, 200 cm Hendek Aşma, 150 cm sudan geçme özelliklerine sahiptir. Yarı Otomatik, Pnomatik Bilgisayar Kontrollü ve Ayarlanabilir bir süspansiyon sistemi kullanan pars aynı anda 9+3 mürettebatla operasyon icra edebilmektedir. FNSS üretimi PARS Ailesi, halihazırda Malezya ve Umman Orduları’na hizmet vermektedir. Ayrıca PARS, ÖMTTZA ve MKKA Projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın hizmetine de girecektir.


Otokar, YN-ZMA Projesi’ne ARMA ile katılım sağlamaktadır. ARMA aracının, ASELSAN üretimi KORHAN Silah Sistemi’ni kullanacağı tahmin edilmektedir.

en zorlu görev şartları için tasarlanan arma , 200 cm'e kadar hendek aşma, 70 cm'e kadar dik engellerden ve 180 cm'e kadar sudan geçme kabiliyetlerine sahiptir

Otokar üretimi ARMA, halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri Ordusu’na hizmet vermektedir.


YN-ZMA Projesindeki Kule Seçenekleri ise korhan ve Teber-35 sistemleridir

aselsan tarafından tasarlanan korhan 35mm silah sistemi 100 adet hazır programlanabilir parçacıklı mühimmata sahiptir. çift beslemeli korhan kulsesi stanag 2 seviye balistik korumaya sahiphtir. eş eksenli 7.62mm'lik ikincii silahıyla birlikte 3500 kilogramdan hafif olan korhan yan eksende 360 derece, yükseliş olarak da -10 ve +45 derece hareket kabiliyetine sahiptir.

yine korhan gibi 35 mm 100 adet hazır mühimmat bulunduran teber-35 silah sistemi yüksek infilaklı, zırh delici, programlanabilir havada infilaklı mühimmat çeşitlerini kullanabilmektedir. çift beslemeli olan teber dakikada 950 atım yapabilmektedir. 7.62 mm ikincil silahı dahil olmak üzere 3000 kg'dan daha hafif olan teber yatayda 360 derece dikey eksende ise -10 ila +45 derece arasında hareket kabiliyetine sahiptir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке